1. Home
  2. Vesti
  3. Ford sprema opoziv za hibridnu Kugu
Ford sprema opoziv za hibridnu Kugu
1

Ford sprema opoziv za hibridnu Kugu

163
1
Podelite sa prijateljima:

Očigledno krhka tehnologija hibridne Kuge drži Ford u neizvesnosti. Podsetimo se da je hibridna plug-in verzija već stvarala probleme pre dve godine – kvarovi na visokonaponskoj bateriji i komponentama kontrole punjenja mogli su da izazovu požar u vozilu.

Rezultat je bio debakl u vidu opoziva, tokom kojeg je trebalo zameniti pogonsku bateriju. Kampanja je trajala sve do 2021. godine i koštala je proizvođača automobila mnogo novca – takođe zato što je Ford umirio svoje kupce karticama za gorivo.

Sada je Ford Kuga 2.5 PHEV ponovo pod opozivom, baš kao i klasični samodopunjivi hibridni model. Ovaj put motor sa unutrašnjim sagorevanjem izaziva probleme – kod 2,5-litarskog Duratec benzinskog motora, kvar na ležaju klipnjače može oštetiti blok motora ili uljnu posudu, što može prouzrokovati curenje ulja i/ili isparenja goriva. Zbog dizajna zaštite podvozja motora i aktivnog sistema zatvarača rešetke (Active Grill Shutter), ulje ili para goriva mogu da se skupljaju ispod haube pod određenim uslovima rada.

Prema rečima odgovornih u Fordu, lako zapaljive tečnosti mogu da migriraju do izvora paljenja – odnosno do vruće izduvne cevi – što može dovesti do mogućeg požara ispod haube, topljenja komponenti ili razvoja dima. Proizvođač je upoznat sa tri incidenta širom Evrope „u kojima je požar ispod haube izazvan oštećenjem motora“, navodi se u pismu kupcima pogođenih vozila. Ford još uvek nije uveo zabranu vožnje tim vozilima.

Navedeni automobili su proizvedeni u fabrici u Valensiji u Španiji od 2. avgusta 2019. do 13. juna 2022. (zaključno s tim datumom). U Nemačkoj je pogođeno 36.429 vozila. Kampanja još nije navedena u zvaničnoj bazi podataka o opozivu Savezne uprave za automobilski saobraćaj.

Kao popravna mera, dodatne rupe za odvod su izbušene u donjem delu motora kako bi se sprečilo sakupljanje ulja ili goriva. Pored toga, aktivna rešetka zatvarača je modifikovana: uklanjanjem četiri lamele, protok vazduha do motora je poboljšan tokom vožnje, čime se smanjuje temperatura ispod haube. „Ove promene nemaju nikakvog uticaja na performanse vozila“, rekao je portparol Forda.

Međutim, neki kupci nisu dobro prihvatili rešenje tehničkog problema. „Tako je zagađenje životne sredine prihvaćeno“, kaže se u e-poruci pogođenog i „zaprepašćenog“ kupca u koju je imao uvid auto-motor-und-sport.de, čiju vest i prenosimo. „Ne vidim lek za problem. Samo pomeranje i pojava drugog problema.“

Suočen sa ovom „na prvi pogled razumljivom“ pritužbom, Ford umiruje kupce – stvarni lek nisu rupe u donjem delu karoserije, već modifikacije aktivne rešetke hladnjaka. „Sa tehničke tačke gledišta, predmet donjeg dela karoserije je od sekundarnog značaja u ovom kontekstu i treba ga shvatiti kao prateću, preventivnu meru“, kaže portparol Forda na pitanje. Proizvođač ne očekuje da će to dovesti do dodatnog ispuštanja ulja u okolinu.

Generalno, tehnički problem nije tako ozbiljan kao što se čini. „Na osnovu naše analize, ne vidimo nikakav problem sa kvalitetom motora. Prema tome, nikakve mere se ne primenjuju na motoru“, kaže portparol Forda. Glavni razlog za povlačenje stoga nije „problem sa motorom“, već neadekvatan protok kroz motorni prostor – što rezultira time da čestice goriva/ulja koje su potencijalno zarobljene u motornom prostoru ne mogu da se optimalno isprazne. Obrnuto, međutim, to bi značilo da bi čak došlo do „kvara u ležaju klipnjače“, koji je sam Ford tako nazvao u početnoj reakciji.

Zbog istog tehničkog problema, Ford je početkom jula pokrenuo i opoziv u SAD. Tamo je pogođeno 100.689 primeraka modela Escape (tako se zove Kuga u Severnoj Americi), kao i kompaktni pikap Maverick i model Corsair koji nudi Fordov luksuzni brend Linkoln. Američka administracija za bezbednost saobraćaja NHTSA savetuje pogođenim vlasnicima da „parkiraju vozilo i ugase motor što je pre moguće ako čuju neočekivanu buku motora, primete pad u performansama vozila ili vide dim“.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„kvar na ležaju klipnjače …“

Beznačajan kvar. Maltne u rangu zamene mirisne jelkice koja je ostarila … 😊

A rešenje koje oni nude je da nekoga „rokneš“.