1. Home
  2. Vesti
  3. Američka policija masovno naručuje električne automobile
Američka policija masovno naručuje električne automobile
10

Američka policija masovno naručuje električne automobile

235
10
Podelite sa prijateljima:

Policijske snage grada Los Anđelesa su naručile kontingent od stotinu primeraka električnog automobila BMW i3 pre pet godina, s ciljem da snize stepen zagađenosti vazduha. Kao što nam je poznato, američka savezna država Kalifornija ima veći stepen zagađenja nego preostalih 49 spojenih saveznih država zajedno, ali se investicija vredna 10,2 miliona dolara nikako nije isplatila.

Momci u plavom ih nisu voleli zbog ograničene autonomije, ali i zbog nedostatka prostora. Neki primerci ovog vozila s oznakom i3 su kasnije prerađeni za potrebe naplaćivanja kazni za parking, i na kraju preprodati kao polovnjaci.


Od tada nismo čuli mnogo toga na račun vozila na struju za policijske namene, ali su dve kompanije upravo predstavile svoje novitete. Prvi od njih je Ford F-150 Lightning, a američki proizvođač vozila naziva ovo specijalno izdanje Pro SSV.

Najveći snadbevač policijskih automobila preko bare (trenutno kontroliše 65% tržišta) kaže kako je sproveo istaživanja i da su mnogobrojne policijske stranice rekle kako bi im prijao kamionet umesto tradicionalne limuzine ili krosovera, i to ne zbog same vožnje, već ponajviše zbog podatka da je prikolica značajno prostranija za potrebnu opremu.

Detalji modifikacija kroz koje policijski automobili prolaze su često skriveni od javnost, a Ford nam kaže da se mehanika neće razlikovati u velikoj meri u poređenju sa standardnim modelom. Jedina novina je na račun ogibljenja, pošto je ono napravljeno da podnese teže uslove.

Kompanija će ponuditi dve konfiguracije. Ona sa manjim baterijama oslobađa 452 konjske snage i pruža autonomiju od 368 kilometara, dok je tu i model sa 580 „grla“ koji može preći 512 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Uparen s moćnijim od dva motora, Lightning je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od četiri sekunde. Enterijer je uglavnom bez fensi opreme sa izuzetkom 12,0-inčnog monitora. Spomenućemo da stiže i sa Fordovim takozvanim paketom „Pro Power Onboard“, a koji pruža nekoliko utičnica u prikolici i omogućava „dobrim momcima“ da priključe potrebne mašine u slučaju raščišćavanja terena nakon sudara.

Pro SSV je nedavno predstavljen u čak dvanaest hiljada policijskih stanica širom Amerike, a Ford trenutno prima narudžbe potecijalnih mušterija. Prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine.


Chevrolet je bio veliki igrač na tržištu policijskih vozila sve do sredine devedesetih godina prošlog veka, a zatim se predao. Danas uspeva da ponudi tek po koje specijalno izdanje modela Tahoe za šerife i ostale visoko-pozicionirane ljude u uniformama policije, ali smatra da ima velike šanse da povrati slavu s novim modelom Blazer EV.

Ovaj krosover zapravo još i ne postoji i tek nedavno je predstavljen sa očekivanjem da ga vidimo u izložbeno-prodajnim salonima do 2024. godine. O njemu ne znamo gotovo ništa, osim informacije da će najmoćnije izdanje pod oznakom SS biti dostupno sa 557 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka.

Chevrolet kaže da će policijsko izdanje nazvano Pursuit biti dostupno sa najvećom baterijom, za koju još uvek ne znamo koliki kapacitet će pružati, i s kočnicama koje je razvio Brembo. Plan se odnosi na detaljno testiranje narednih godina i da onda postane dostupan za narudžbe do 2025. godine.

Sa napretkom električnih vozila bilo je samo pitanje kada ćemo ih videti i u ulozi prevoznog sredstva policijskih snaga. Za sada je najveće interesovanje pokazala savezna država Amerike koja se zove Mičigen, a to je ujedno i sedište američke automobilske industrije. Pride, ne sumnjamo da će potez pratiti i ostali.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pitam se, kako li ce ubuduce izgledati trke gangstera i policajaca – samo dok baterija ne crkne? 🙂 Uzgred, lepo je sto americka policija brine o ekologiji ali bi trebalo da brinu i o svojim gradjanima, narocito onim obojenima, i prestane da ih ubija bez razloga!!! Poslednja zrtva bio je crnac, nenaoruzan, nije hteo da se preda, ubijen je sa 56 metaka?! Kompletna americka policija je zrela za psihopatologiju, svoje licne probleme – niska plata, nezadovoljna zena, deca sa suvise prohteva, itd. – resavaju ubijanjem!!! Odvratno!

BB

Skoro je bila priča kako im je ograničena upotreba auta zbog povećanja cijene goriva, a budžeti pstali isti. E sad moždbće na neku foru moći da se povoljnije pune strujom (ne znam odnos gorivo struja u Americi). Ovaj auto sigurno dobro ubrzava da bi mogao rano stići bjegunca (neće ga ganjati stotinama milja) ali je pitanje stabilnosti ovakvog auta za jurnjavu…

A što se tiče odnosa zapadne civilizacije prema crncima, šaljem e-mail pa ti podijeli ostalima…

Matija

Video sam mejl, svaka cast Srbima!

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

To samo na filmovima ih jure sati i pri velikim brzinama. U realnosti panduri su u proslosti dosta kritikovani da su izazivali velike sudare tako sto su jurili kriminalce pri velikim brzinama pa su morali da odustanu ako je situacija previse „opasna“. Mogu da te jure velikim brzinama i da rade onaj „pit maneuver“ samo ako nema saobracaja. U protivnom ako izazovu sudar cak i ako jure kriminalca bivaju tuzeni i budu finansijski odgovorni.

Yankee

97% ubijenih crnaca su ubijeni od strane drugih crnaca.

A sto se tice policije, Cisto da se zna o „jadnim neduznim crncima“ …

comment image

Matija

Objasnjenje je jasno – belci su mnogo opasniji krimalci dok crnce ubijaju iz „zabave“.

Yankee

Nadam se da nikada neces imati prilike da upoznas americke crnce. Sa par izuzetak, barem 3/4 su teski neradnici koji bi da zive od kriminala i socijale. Kote se kao zecevi, imaju milion „baby mamas“ i „baby daddies“, od cega je opet vecina po zatvorima. Koliko nista nece da rade je posebno neverovatno jer znaju da su zakonski zasticeni ko beli medvedi i da moras imati 3 puta vise dokaza da otpustis crnca engo belca iz firme. I za sve sta im ne ide kako hoce u zivotu izgovor im je „its because I’m black“. U Americi izraz „radi kao… Pročitaj više »

Matija

U pravu si, gomila lencuga i dilera drogom. Video sam dosta toga na TV u vidu dokumentarnih emisija. Ne zelim da ih vidim izbliza! Ipak to nije razlog da se u nenaoruzanog coveka koji nije pocinio nikakvo kriminalno delo sruci 56 metaka. U dokumentarcima sam video puno primera izivljavanja policije. Nesto slicno pocelo je i ovde da se dogadja – nemacka policija koja nepotrebno primenjuje brutalno nasilje protiv svojih gradjana!

moron

Ako dobro videh, čudo sa gornje slike ima preko tri tone …

Matija

Od toga je jedna tona za bateriju. 🙂