1. Home
  2. Vesti
  3. Poznata nam je snaga nove Honde Civic Type R?
Poznata nam je snaga nove Honde Civic Type R?
13

Poznata nam je snaga nove Honde Civic Type R?

629
13
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje novih automobila je danas veoma drugačije nego što je bilo pre nekoliko decenija. Raniji sistem bi bio jednostavan, pa bi kompanija izabrala neki veliki salon s mestom održavanja širom sveta, predstavila nam tamo novitet i istovremeno objavila sve njegove tehničke podatke kao što su zapremina motora, snaga, cena i šta sve već. Danas je situacija suprotna.

Kompanije zaobilaze salone, pa svako malo na internetu nam pokazuju, takoreći čašćavaju nas objavama pojedinačnih detalja o vozilu, pa kome dosadi.

Jednog meseca vidimo prednji branik, pa onda narednog meseca drugi branik, pa delove enterijera, pa eksterijer, motore, snagu, cenu i onda možda jednog dana vidimo kompletan automobil. Ruku na srce, teško da ih možemo kriviti za tako nešto pošto na ovaj način drže interesovanje javnosti na duži period umesto da zaboravimo na novitet nekoliko dana nakon što je predstavljen. Naravno, ako zaista drže, umesto da samo iritiraju.

Sličnu situaciju smo mogli da primetimo i na račun nove generacije modela Honda Civic Type R. Debitovala je nedavno, ali osim fotografija i nekoliko generalnih detalja nismo saznali baš ništa novo. Ali, jedno nam je poznato, a to je da će ovaj Type R biti najmoćniji u dugogodišnjoj istoriji ove značke.

Prethodnih godina se mogao snažni heč mogao pohvaliti s 306 konjskih snaga i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta, što možda nije visoka brojka kao kod nekih drugih vozila u ovoj klasi, ali teško da je neko imao zamerke.

Type R je ipak prevezao krug na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring za svega sedam minuta i 43 sekundi, što je pre pet godina bio rekord za vozila s pogonom na prednjoj osovini. Japanski proizvođač vozila je zadržao ovu karakteristiku, što u velikoj meri limitira njegovu snagu, ali ćemo videti kakav-takav napredak.

I da dalje ne dužimo – koliku snagu novi Type R razvija? Ako ćemo verovati kolegama sa japanskog sajta „Tire Meets Roads“, reč je o brojci od 325 „grla“ i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. Oni su preneli ovu informaciju prozivajući se na procurelu brošuru koju je Honda naknadno planirala da objavi.

Nismo sigurni kako su došli do nje, ali od kada je automobilskog sveta, od tada su informacije procurile u medije (navodno) pre nego što je to trebalo da bude slučaj.

Moramo takođe da kažemo da Japan ima relativno blage zakone na temu izduvnih gasova, pa tako četvorotočkaši na ovom tržištu uglavnom razvijaju nešto veću snagu nego što je slučaj u ostatku sveta. Eksperti veruju da će verzije za Evropu i Ameriku pružati oko 320 „konja“, što je manje od 328 „grla“ sa koliko se Volkswagen Golf R može pohvaliti, ali kao što smo ranije spomenuli, to Civicu u prošlosti nije predstavljao problem.

Bilo kako bilo, Honda već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni početkom naredne godine.

AutoRepublika

(629)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

243 kw nije malo za prednji pogon.

Iznogud Časni

dobra brojka, kad ce jedan u NP?

moron

Ne verujem. Voleo bi on to, siguran sam, ali, kod njega na kraju ipak prevlada racionalnost. Što uopšte i nije loše.
😊

J4ZZ3R

Kad uvoznik počne da ceni moje pisanije makar kao ti 🙂

Iznogud Časni

daj tog uvoznika da ga upoznam sa bejzbol palicom nesto, da vidis kako ce da uveze jednu. Ista palica u mnogim kaficima sluzi kao knjiga zalbe.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
'79 DeVille

Mozes li malo da pojasnis kakva je sprega izmedju snage motora i tipa pogona?

moron

Mislio sam na to da FWD pri forsiranom startu iz stanja mirovanja u početnom periodu delom gubi trakciju na pogonskim točkovima u odnosu na RWD i AWD. I da u tom kontekstu čak i eventualno ekstremno povećanje snage motora kod FWD varijante ne bi dovelo do nekog značajnijeg poboljšanja deklarisanog ubrzanja od 0 do 100 km/h.
Samo na to sam mislio. Na taj detalj. Da će Golf R u toj disciplini uvek da ga „razbije“ zbog 4MOTION-a.

Renault Terminator

Golf 4motion će ga samo na startu razbiti..sve ostale discipline dobiće Civic.

'79 DeVille

Istina.

Opaska: 4motion nije najbolji primer, jer je ‘part time’ AWD. FWD biased, zadnja osovina dobija do 50% obrtnog momenta ako prednja prokliza. Kao reaktivni sistem haldex je podlozan ‘praznom hodu’ (od detekcije gubitka trackije do anagazovanja transfera snage na zadnju osovinu) a to se manifestuje gubitkom snage i naravno vremena.

Bolji primer su xDrive ili 4matic (pre 2016) zato su full time AWD koji nisu podlozni ovim gubicima.

Sa druge strane, obzirom da je Civic Type R opremljen manuelnim menjacem, promena brzine doprinosi gubitku vremena. Koliko god voleli manualne menjace, covek ne moze da pobedi masinu. Osim u filmu.

TheStig

Razlog zasto su automobili sa automatskim mjenjacima brzi od verzija sa manuelnim mjenjacem nije iskljucivo zbog kompjutera i prednosti „mašine“ nad covjekom. Najveci razlog zasto su automatici brzi jeste jer su prenosni odnosi drugaciji totalno u odnosu na manuelce. Evo primjer. Porsche carrera s manuelac ubrzava do 100 za 4 sek. Verzija sa pdk mjenjacem ubrzava za 3.2 sek. Ali samo trecina od tih 0.8 sek se odnosi na prednost pdk mjenjaca u brzini saltanja i manjem gubitku u isporuci snage. Ostatak razlike lezi u prenosu. Kod automatika prva brzina je 30 odsto kraca a druga je 43 odsto kraca.… Pročitaj više »

moron

Evo kako je KIA PR davne 2010. godine predstavio prednosti njihovog ‘part time’ AWD-a tada tek predstavljene nove generacije Sportage-a ( Dynamax™ All-Wheel-Drive ): „Dynamax vrši stalnu kontrolu uslova vožnje i PREDVIDJA zahteve AWD sistema, što je SASVIM DRUGAČIJE OD OSTALIH AWD sistema, koji se tek odazivaju na uslove vožnje, nakon što se isti dogode. Dynamaxova inteligentna kontrolna jedinica stalno analizira podatke pomoću upravljačke jedinice vozila i tako kontroliše delovanje elektro-hidrauličnog sistema kvačila. Delovanje Dynamaxa je za vozača sasvim neprimetno. Ostale prednosti sistema Dynamax: – Poboljšana lateralna stabilnost u krivinama; – Otklanjanje neočekivanih predupravljanja i podupravljanja smanjivanjem neželjenih trakcijskih sila… Pročitaj više »

'79 DeVille

Lepo prepisano iz KIA marketinskog materijala. Cinjenice: „When the system detects a loss of traction, it will divert torque to the rear wheels to improve traction and performance“ Iz prethodnog – KIA Dynamx je on-demand AWD, znaci ‘part-time’. Kada proizvodjac kaze ‘PREDICTIVE’, to je cisti marketing. Posto AWD software nije AI, nema sposoblnost da moze da predvidi stvari koje se nisu jos dogodile. Svaki od parametara na koje sistem reaguje a koje si naveo su posledica promena u spoljasnem okruzenju. Te promene se dese – upravljanje, ubrzanje (+ i -), promena nagiba, promena podloge, itd. Kada se ta promena desi… Pročitaj više »

moron

Ali, kada marketing „obradi“ način rada tog AWD sistema, dolazimo do toga da on „predviđa“ budućnost 😃