1. Home
  2. Vesti
  3. Najava Mercedesa C Klase: Uštirkana S Klasa samo što nije!
Najava Mercedesa C Klase: Uštirkana S Klasa samo što nije!
0

Najava Mercedesa C Klase: Uštirkana S Klasa samo što nije!

6.56K
0
Podelite sa prijateljima:

Svetska premijera nove generacije Mercedesove C Klase koja će ostati upamćena po kodnom nazivu W206 je zakazana za 23. februar ove godine, ali su kolege iz Autocara već imale priliku da provozaju pretserijski automobil, pa su nakon toga i podelili utiske s javnošću.

Prvo ćemo, po već ustaljenom običaju videti sedan koji je skoro u potpunosti ostao bez kamuflažne trake. Međutim, s trakom i bez nje, verujemo – isto je. Nova C Klasa će biti iskopirana i pritom umanjena E i S Klasa, što podrazumeva sužene i izdignute prednje „fenjere“, dok će zadnje signalne grupe dobiti dodane sekcije smeštene na poklopcu prtljažnika. Ranije je to bio slučaj na kupe izdanjima, a isto tako i kod kabrioleta i karavana.

C Klasa je zadržala svoj klasičan izgled i karakterističnu siluetu sa enterijerom izmeštenim maksimalno ka nazad. Ali, kako bi se distancirao od sedana iz A Klase, inženjeri su izdužili ovu limuzinu za 65 milimetara, od čega se centimetar odnosi na prednji prepust, tri centimetra na međuosovinski razmak koji je sada na nivou od 2.870 mm, dok se 25 milimetara odnosi na zadnji prepust. Koeficijent aerodinamičnosti je odličan, mada ne i rekordno dobar: 0,24.

Aktuelna C Klasa je možda darivana najkonzervativnijim enterijerom u celoj gami, ali će zato novajlija pronositi avangardni duh taze generacije perjanice, to jest S Klase. To praktično znači da će C Klasa propustiti evolutivnu fazu u kojoj su na mestu insturmentaciong klasera boravila dva spojena ekrana i da odmah prelazi na rešenje s velikim uspravnim tabletom na kom će se očitavati postavke sistema MBUX.

Plus, kabina će biti nešto prostranija, setićete se da maločas pomenusmo dodatnih 25 milimetara međuosovinskog razmaka, a tu je i 13 više milemetara iznad čuperaka na glavama putnika, pretpostavljamo u zadnjem redu.

Nova C Klasa je postavljena na istu modularnu arhitekturu MRA koja je temelj i za S Klasu, ali je srazmera upotrebljenog aluminijuma kod manjeg sedana značajno skromnija, jer su inženjeri koristili drastično jeftiniji čelik.

Zato će kompaktnija limuzina naslediti potpuno kontrolisanu šasiju, što je odlika preneta sa perjanice! Iako će ta opcija biti prerogativ samo najprestižnijeg izvođenja, opet je za svaku pohvalu. Na primer, i aktuelna C Klasa nudi vazdušno oslanjanje, a u novoj generaciji će to biti dosupno samo uz dopunjive hibride. Kao i obično, kupac će birati da li želi da mu pogonski točkovi budu isključivo zadnji, ili će platiti dodatnu sumu kako bi deo pogonske sile bio usmeravan i ka prednjim točkovima.

Prema onome što prenosi Autocar, sve verzije će koristiti četvorocilindarske motore i biće laki hibridi (48V). Mercedes napušta V6 motore i menjaju ih redni šestocilindraši, samo što oni nisu predviđeni za novu C Klasu. To se verovatno ne može pripisati konstrukcionim ograničenjima, odnosno nedovoljno dugim motornim prostorom, jer BMW-ova „trojka“ koristi linijski šestak od pamtiveka i savršeno joj pristaje.

Za sada je znano kakve će biti specifikacije limuzine s indeksom C 300 iza kog se skriva dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš s 259 konjskih snaga i dodatnih 21 ks od strane sistema anlaser-alternator. Uloga jedinice za transmisiju je poverena devetostepnom automatiku koji se sklapa u Rumuniji.

Što se tiče punokrvnog dopunjivog hibrida, nudiće se u dva izdanja: C 300 e i C 300 de (benzinac i dizel). Posedovaće novu trakcionu bateriju kapaciteta 25,4 kWh, za razliku od 13,5 kWh kojom se može pohvaliti model tekuće generacije. Bešumna autonomija s jednom dopunom je tako uvećana na svih sto kilometara.

Bilo kako bilo, čas premijere je sve bliži, a nakon što ugledamo sedan, bićemo u prilici da se radujemo i karavanu, kupeu i kabrioletu. Nedugo potom stižu i super potentni AMG izdanci, ali će sada umesto, za neke arhaičnih V8 motora, koristiti hibridnu instalaciju čiji će termalni osnov da budu turbobenzinski četvorocilindraši.

Uzgred da napomenemo da je odlazeća C Klasa prodata u kontigentu od 2,5 miliona primeraka širom sveta. Na proizvodnim trakama se zadržala tokom sedam dugih godina, što je brojka koju su opevale i neke domaće pop grupe. Mislimo na 7 a ne na dva i po miliona 🙂 !

AutoRepublika

(6561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments