1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka više ne vidi potrebu da nudi podsticaje kupcima elektromobila
Nemačka više ne vidi potrebu da nudi podsticaje kupcima elektromobila

Nemačka više ne vidi potrebu da nudi podsticaje kupcima elektromobila

361
3
Podelite sa prijateljima:

„Lokomotiva” Evropske unije odlučila je da je vreme da se stavi tačka na podsticaje za kupovinu električnih automobila. Nemačka će prestati da promoviše masovnu upotrebu električnih vozila smanjenjem i naknadnim eliminisanjem pomoći za nabavku 100% električnih automobila.

Veoma važan deo prodaje električnih automobila u Evropi koncentrisan je u Nemačkoj. Ekonomska „lokomotiva“ Evropske unije uveliko se kladila na potpuno električnu mobilnost. Zato je iznenađujući zaokret koji je odlučila da da strategiji koja se održava u pogledu promovisanja omasovljenja 100% električnih automobila na svojoj teritoriji.

Nemačka vlada više ne vidi potrebu da nastavi da podstiče kupovinu električnih automobila. Moćna nemačka automobilska industrija sa relevantnim proizvođačima kao što su Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche i BMW, odlučila je da stavi tačku na direktnu pomoć za nabavku električnih vozila. Robert Habek, nemački ministar ekonomije, uverio je u nedavnom intervjuu da će vladine subvencije za električne automobile prestati.

Od 2023. godine kupci električnih automobila po ceni ispod 40.000 evra dobiće podsticaj od 4.500 evra. Ovaj podsticaj će sledeće godine biti smanjen na 3.000 evra. Imajući u vidu da pomoć trenutno dostiže 6.000 evra, smanjenje je primetno. Za električne automobile koji koštaju više od 40.000 evra, podsticaj će sledeće godine biti smanjen sa 5.000 na 3.500 evra.

Program podsticaja koji su kreirale vlasti ne uključuje nikakvu pomoć za električne automobile koji koštaju više od 65.000 evra. I što je još važnije, ovaj limit će biti smanjen na 45.000 evra 2024. godine. Ograničenje koje će praktično učiniti neizvodljivim da električni automobili marke Tesla imaju koristi od programa pomoći.

„Električna vozila postaju sve popularnija i više im neće biti potrebne državne subvencije u doglednoj budućnosti“, rekao je Habek. Sadašnji program ima vrednost od 3,4 milijardi evra. Sredstva dodeljena za naredne dve godine. Kada novac nestane, ova državna pomoć će prestati.

Habek je takođe istakao da plug-in hibridni automobili neće biti imuni na ove promene. Takođe će biti ukinuti podsticaji za kupovinu plug-in hibridnih vozila. Eliminacija koja će stupiti na snagu krajem ove godine.

Vest dolazi u zanimljivom trenutku za nemačku automobilsku industriju. U Nemačkoj trenutno kruži više od pola miliona 100% električnih automobila. Tome treba dodati stotine hiljada plug-in hibridnih automobila. Međutim, ovo važno tržište suočava se sa brojnim izazovima. Nedostatak mikročipova i poluprovodnika nastavlja da pustoši dilere. Moramo imati na umu i ekonomsku neizvesnost i inflatorni proces u kojem se nalazimo. Nema znakova da će se rast cena uskoro završiti.

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, dobro, biće subvencija još dve godine. Nije ni to loše za one koji će da se ogrebu o njih.
A najbolje za proizvođače i njihov profit.

Iznogud Časni

nkead je auto kostao 20k eura, danas isti kosta 30 k, a onda ti kazu da kao ti imas subvenciju od 4000. nema sta, drzava i prodavac dobijaju vise para, a tebe su uvjerili da si dobro prosao jer si se ogrebao za popust, kao oni ti nesto ponudili.
U kapitalizmu nema Nista za dzaba. nikada Nista oni ne nude za dzaba.

Matija

Pravi uzrok, bez uvijanja, jeste da su drzavne kase prazne! E-automobili bice skuplji medjutim to nece smanjiti prodaju jer su se svi „elektricari“ preselili u gornje klase. Osim toga, broj e-automobila je u celokupnoj masi vozila toliko mali – manji od 2%! – da se njima ne ostvaruje takoreci nikakav efekat u pogledu ekologije.