1. Home
  2. Vesti
  3. Istorijska odluka: Sud doneo rešenje o uništenju vozila starijih od 15 godina zbog zagađenja!
Istorijska odluka: Sud doneo rešenje o uništenju vozila starijih od 15 godina zbog zagađenja!
11

Istorijska odluka: Sud doneo rešenje o uništenju vozila starijih od 15 godina zbog zagađenja!

2.63K
11
Podelite sa prijateljima:

Nacionalni zeleni sud (National Green Court – NGT) naložio je postepeno ukidanje komercijalnih i ličnih vozila starijih od petnaest godina u indijskoj saveznoj državi po imenu Zapadni Bengal, što će morati da se dogodi do kraja ove godine.

U naredbi NGT-a se kaže da postupno ukidanje ovih automobila treba da se izvrši u narednih šest meseci, što će podstaći vlasnike da se otarase svojih vozila do kraja godine. Uklonjena vozila su uglavnom ona koja ispunjavaju normu o izduvnim gasovima BS 4. Naredba se odnosi na vozila širom navedene države.

Procenjuje se da je 2019. godine u Kalkuti, glavnom gradu Zapadnog Bengala, bilo 1.820.382 privatnih vozila koja su pak starija od petnaest godina. Procene govore da sveukupno postoji više od 65 hiljada vozila koja su u vlasnitvu fizičkih lica širom ove savezne države, a koja bi trebalo da budu „ukinuta“. Od komercijalnih vozila koja su još uvek u funkciji u Kalkuti, najmanje 219.137 je naloženo da se povuče iz upotrebe, dok je broj porastao na 697.635 širom pomenute država.

„Dok se postepeno povlače iz upotrebe starija vozila, može se ubrzati pomak ka čistijoj i zelenijoj tehnologiji sa uvođenjem komprimovanog prirodnog gasa (CNG) i električnih autobusa“, ​​navodi se u naredbi.

Veliki broj vozila na putu jedan je od glavnih uzroka zagađenja u Kalkuti i Hauru. „Oko 25% zagađenja PM2,5 (ultrafine čestice 30 puta sitnije od debljine ljudske dlake i mogu prodreti duboko u pluća ako se udahnu) i 10% zagađenja PM10 (čestice grublje od ljudske kose). Može da vam pozli od zagađujućih vozila u Kalkuti“, rekao je visoki zvaničnik državnog odbora za kontrolu zagađenja, a prenosi Hindustan tajms.

Subhas Datta, zeleni aktivista koji je podneo peticiju NGT-u 2021. godine, pozdravio je naredbu kao istorijsku. „Ali ovo je samo početak i posao mora da krene odavde. U državi je u upotrebi oko 10 miliona takvih starijih vozila i možda neće biti moguće da ih se svih otarasimo u roku od šest meseci. Zabrinuti smo zbog toga i aktivnije se bavimo ovim pitanjem.“

Državna vlada kaže da je preduzela niz mera za smanjenje zagađenja u Kalkuti i okolini. Stavila je električne autobuse i CNG u zeleni rad. Državna vlada planira da uvede 1.200 električnih autobusa u Kalkutu kako bi pomogla u suzbijanju zagađenja vozila.

AutoRepublika

(2625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nadam se da ova vest nece doci do Nemacke!!! Koliko su ludi momentalno ce da preuzmu ideju! Tako se dogodilo sa partikelfilterom za dizele, zbog cega sam na brzinu morao da prodam mog Saaba! Mrzim ovu zemlju!!!

Iznogud Časni

sta ti je zapadni bengal skrivio da ga mrzis 😀

Matija

Nemacku bre! 🙂

Iznogud Časni

Hehehe, slažem se i šalim se.

BB

Sve nekako mogu da shvatim ali ono Green u nazivu suda mi djeluje iz neke globalističke kuhinje. Imao sam davno Fiat Cromu 2.5 tdi ’88, kad je ostavim da radi na leru na snijegu, uvijek istopi snijeg bez ijedne tačkice čađi, dok sca ostala auta, a pogotovo Mercedesi naprave rupu u snijegu i okruženu 10 cm širokim crnim prstenom. Isto tako kad putujem, gledam 7-8 godina stare Mečke kako kulja dim iza njih, ma sve i jedan. A sve su eur 5. Ona mantra: Ma to je nepoderivo, može preći milion… I kako sada da klasifikujemo aute po EUR ili… Pročitaj više »

moron

Znači, počelo je …

Ovakvo zlo je, na žalost, bilo očekivano. I to sada kada krene domino efektom….

“ *ebali smo ježa u ledja „, što bi rekli.

YugoFlorida

Ovi su potpuno prsli. S kojim pravom oni nekome zabranjuju da vozi automobil koji on želi. Stvarno je bolesno ovo što su uradili. Sad bi bilo lepo da građani dođu i lepo se ogluše o debilne naredbe u većoj meri kao znak protesta.

S mile

Niko ne vozi 15g star auto, a da moze da priusti sebi nov, ili par god star polovnjak. Kako li su organizovali tu predaju starih. Uz neku kompenzaciju, popuste za nove….itd…

Luka

A kada ce u Srbiji ??? Za pedeset godina !

Robi

Ovo je odlicno. Treba i kod nas krsine pod presu. Nema dana da nas neko na semaforu ne zaspe crnim dimom iz nekog dizelasa…dokle ce se to tolerisati…i bas me zanima kad ce ih cimati na tehnickom…postene ljude sa Yugicima zajebavaju sto im ne radi zadnji brisac(a nije radio ni u Kragujevcu u fabrici…)

BB

Baš?
Ovdje je termin krš definisan godinama a ne opštim stanjem. Onda bi svi oldtimeri išli pod presu…