1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi kineski proizvođač ušao na tržište Japana!
Prvi kineski proizvođač ušao na tržište Japana!
1

Prvi kineski proizvođač ušao na tržište Japana!

300
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći proizvođač električnih vozila na svetu, grupacija BYD je pre dan-dva održala konferenciju za štampu u Tokiju, gde je predstavila planove penteracije japanskog tržišta putničkih automobila. Ideja je da se tamošnjim kupcima pruži šansa da pazare tri modela: Atto 3, Dolphin i Seal.

Kineska prodaja automobila je na vrhu globalnog tržišta četvorotočkaša, a najava upliva na japansko tržište naglašava kako ova azijska zemlja produbljuje svoj međunarodni dobačaj u industriji, posebno sa električnim vozilima.

Prvi putnički model BYD-a koji će među Japance je Atto 3 i njegova tamošnja karijera započinje 2023. Dolphin i Seal takođe stižu naredne godine, ali u kasnijem delu iste, to jest sredinom i krajem 2023. To piše u saopštenju za javnost koje je etarizovao BYD, inače u delimičnom vlasništvu i firme Warren Buffett’s Berkshire Hathaway (7,7%).

Predsednik BYD-a Vang Čuanfu je u razgovoru koji je upriličen pomoću interneta napomeniu da je uspeh kompanije u oblasti proizvodnje automobilskih komponenti, od baterija do mikroprocesora veliki, misleći pritom na oblast elektromobilnosti.

„Kao jedno od prvih preduzeća na svetu, a koje je uspelo da razvije električno vozilo, BYD je nagomilao 27 godina iskustva u oblasti novih energetskih vozila, i savladao je tehnologiju konstrukcije baterija, elektromotora, elektronskih kontrolnih sistema i automobilskih čipova,” izneo je Vang u četvrtak.

BYD, koji se nadmeće s rivalima među kojima je možda najzvučnije ime Tesle, ranije ovog meseca je objavio (a mi prenesosmo) da je u junu ostvario trostruku proizvodnju spram one iz lanjske godine, na koji način je ojačana popularnost električnih vozila u Kini kao najvećem globalnom tržištu vozila.

Prodaja kompanije u prvih šest meseci ove godine porasla je za 315% u odnosu na komparativnu, i to na 641.350 isporučenih elektromobila, što je otklonilo poremećaje u industriji zbog zatvaranja u Šangaju koje je došlo kao posledica širenja poznate zaraze. Prodaja BYD-a je u junu takođe premašila onu iz maja i to za 114.943 jedinica.

BYD-ove akcije kojima se trguje na azijskoj berzi HK su porasle što se tiče njihove vrednosti, za 27% u protekloj godini, što im daje bolju tržišnu kapitalizaciju od GM-a i Forda zajedno. Vang danas ima bogatstvo u vrednosti od 25,5 milijardi dolara na Forbsovoj listi milijardera u realnom vremenu.

Treba naglasiti da je BYD poznat i po tome što neguje difersifikovani poslovni model, pa tako razvija komponente po principu „od igle do lokomotive“, a na listi kupaca se nalaze i imena poput sledećih: Dell, Apple, Xiaomi i Huawei. Dodatno, BYD je 579. na Forbsovoj listi od dve hiljade najvećih društava od javnog interesa u ovoj godini.

BYD je otpočeo s nastupom na japanskom tržištu još 1999. godine kada je krenuo s prodajom baterija s mogućnošću dopune, da bi potom nastavio s ponudom proizvoda tog tipa, ali novije generacije, uključujući i električne autobuse, viljuškare i ostala povezana dobra.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, startuju u Japanu sa ovim „strujim vozilom“ ?

https://www.whichcar.com.au/reviews/2022-byd-atto-3-review-first-australian-drive