1. Home
  2. Industrija
  3. Prva stanica za punjenje snage 360 kW otvorena u Francuskoj
Prva stanica za punjenje snage 360 kW otvorena u Francuskoj

Prva stanica za punjenje snage 360 kW otvorena u Francuskoj

789
11
Podelite sa prijateljima:

I dalje je za mnoge vlasnike električnih modela misaona imenica da za vreme kratke pauze za kafu na autoputu „napune rezervoar“ za isto vreme koje je potrebno automobilu s termičkim motorom. San koji bi trebalo uskoro da postane stvarnost.

To je ono što omogućava prva stanica Yaway, mreža za punjenje koju je kreirala energetska kompanija Kallista Energy. Smeštena u Normandiji između Duena i Vernona, u blizini autoputa A13 i 80 km od Pariza, ova stanica koristi prva dva terminala ABB Terra 360, do sada najmoćniji na teritoriji  galske republike. Nude mogućnost punjenja na 360 kW, odnosno 10 kW više od terminala Ionity i skoro 100 kW više od Teslinih superpunjača.

To je snaga koja može da omogući da za manje od četvrt sata dobijete mogućnost da pređete gotovo 500 dodatnih kilometara, naravno, pod uslovom da imate električni automobil koji je sposoban za to! Za sada nijedan model koji se prodaje u Francuskoj ne prihvata tako veliku snagu punjenja.

Među automobilima koji mogu da podnesu veće snage punjenja spadaju nemački duo Porsche Taycan/Audi e-tron GT sa maksimalnom snagom od 270 kW i Tesla Model 3 sa 250 kW. To su značajne snage koje već omogućavaju da se dobije skoro 300 km za 20 minuta, ali koje se još ne mogu da pariraju vremenu punjenja termičkog automobila.

Uprkos ovoj razlici, terminali koje je instalirao Kallista su ipak operativni za sve električne automobile, kaže Vanesa Biskonti-Kato, direktorka firme ABB E-mobility: „Ovaj terminal ABB Terra 360, osim svoje jedinstvene snage na tržištu, kompatibilan je sa svim električnim vozilima , i odlikuje se inovativnim dizajnom i ergonomijom. Njegov kabl od 5 metara je pogodan za sve konfiguracije kako bi se prilagodio parkiralištima i dizajnu automobila.“

Jer čak i ako je ova prva stanica pilot lokacija za energetsku kompaniju, namerava se da bude ponovljena. „Naša pilot stanica u Vernon-Duenu je prvi korak ka postavljanju naše mreže od 90 stanica za punjenje veoma velike snage širom Francuske. Konkretno, to će nam omogućiti da iskoristimo povratne informacije korisnika kako bismo ponudili najbolju uslugu vozačima, bez obzira na marku i model njihovog vozila“, objašnjava Johan Tardi, izvršni direktor Kallista Energy.

Stanica Vernon-Duen je već dostupna i naplaćuje svoje naknade po minutu (0,605 €/min) i ima dve tačke za punjenje koje će se zatim povećati na 4 (2 po terminalu).

Kallista planira da otvori do 48 punjača na svojim budućim stanicama, u zavisnosti od potražnje i mogućnosti povezivanja sa svojim vetroturbinama. Svaka stanica zaista mora biti povezana sa dve turbine na vetar kojima upravlja energetska kompanija.

Ovo je model koji bi trebalo da omogući da se kupcima ponudi jeftina struja zahvaljujući blizini izvora proizvodnje. Konfiguracija od koje pilot lokacija Vernon-Duans neće imati koristi zbog svoje blizine vazduhoplovnoj bazi.

AutoRepublika

(789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

A sta ukoliko nema vetra 🤔.
Drugo, za autonomiju od 500 km trebaju baterije od barem 100 kW/h, to je brat bratu jedno 500-600 kg tezine. Na auto putu, i to ukoliko se ne prebacuje 120-130 km/h, potrosnja iznosi 20 i vise kW/h, sve u svemu oko 300 km autonomije u ovakvim okolnostima. Grad je druga prica, u takvim okolnostima baterija od 30-40 kW/h je puna kapa i moze se preko noci napuniti i kod kuce. Putovanja na duge staze elektromobilima su i dalje neizvesna i komplikovana…

moron

„Punjenje kod kuće „? Koje kuće?
😁
Moja se garaža nalazi ispod jedne stambene zgrade. Tu ispod je 35 garaža i 45 garažnih mesta, a električna instalacija celokupne garaže je projektovana i izvedena na jačinu struje od 6A po garaži. Meni osvetljenje oslabi kada neko upali usisivač u avojoj garaži 😁😁😁

garbage

Ja imam slicnu situaciju ali sam povukao kabel debljine 6 mm2 do garaznog mjesta u podrumu iz svog stana koji je na 6 katu. Sve odradeno po pravilima struke (osiguraci itd), trenuto punim sa 3,4 kW i realno nemam potrebe za jačim punjačem kod kuće. Pazim da punim po noći jer mi je limitator na 4,4 kW iako postoji mogućno dokupa jače snage. Na taj način auto mi puni oko 12 % na sat što je otprilike 20 km / h. Ili u 5 noćnih sati napunis za 100 km sto je dovoljno za dnevne potrebe po cijeni oko 1.5… Pročitaj više »

garbage

Stavio sam deblji kabel jer je duljina od stana do garaze nesto preko 100 metara, a tako imam mogućnost pojačati i do 7 kW iako trenutno ne vidim potrebe.

moron

Pa, ako već sada možeš za sat vremena noćnog punjenja da ostvariš dnevnu gradsku autonomiju od 20 km, za gradske potrebe ti više i ne treba.

moron

Uh, ti verovatno nemaš u garaži „reketaše“ koji seku kablove kad im se ne plati „naknada za čuvanje “ 😁😁😁

garbage

hehe, nemamo takvih, Zg je relativno pristojan grad 🙂

BB

Pa nisi se vjenčao sa tim stanom, prodaj stan – kupi kuću…a na garažu solarne panele

I budeš spreman da mudeš moderni Mad Max 😉

Branko

Pojačajte onda na 10 A, ne bi trebao biti prevelik problem.

Branko

Peki, nije baš tako! Evo podataka za Tesla model 3 Long Range sa baterijom od 70 kWh (iskoristiv kapacitet): Real Range between 325 – 655 km City – Cold Weather 425 km Highway – Cold Weather 325 km Combined – Cold Weather 375 kmCity – Mild Weather 655 km Highway – Mild Weather 430 km Combined – Mild Weather 525 km Potrošnja jako ovisi i o obliku karoserije i čeonoj površini, pogotovo na auto cesti. A obzirom na mrežu EV punjača, u Hr trenutno zaista nije problem ići na duži put, jer svaka pumpa na auto cesti ima DC punjač.… Pročitaj više »

Torbica

Naravno da ima jos EV koji se pune kao Taycan, Hyundai ioniq 5/ kia ev6/ genesis GV80 na njihovoj E-GMPlatformi koja je 800V.