1. Home
  2. Vesti
  3. VW: Modeli velikoserijskih marki će biti još sličniji
VW: Modeli velikoserijskih marki će biti još sličniji
4

VW: Modeli velikoserijskih marki će biti još sličniji

241
4
Podelite sa prijateljima:

Proces proizvodnje električnih vozila omogućava konstruktorima iznalaženje novih načina njihovog sklapanja. Novi proizvodni procesi i jednostavniji hardver mogu voditi ka velikim uštedama za kompanije. Konkretno, za grupaciju Volkswagen to znači da će velikoserijski proizvodi biti više različiti na oko, ali će u suštini deliti sve više komponenti, kako budemo dublje zalazili u budućnost.

Izvršni direktor Volkswagena koji nadgleda i razvoj modela velikoserijskih brendova konglomerata, Tomas Šefer je u razgovoru s novinarima listaAutomotive News Europe, rekao da će se grupacija fokusiranti na diferencijaciju proizvoda različitih mark, misleći na dizajn pre svega. Tako će biti omogućeno da se smanji kompleksnost ponude motora i paketa opreme unutar palete proizvoda koju nude velikoserijski brendovi grupacije, a u koje su uključeni Volkswagen, Škoda i Seat.

Sudeći po onome što piše u navednom izdanju, 80% isporuka koje načini grupa VW, sastoji se od modela takozvanih radničkih marki, dok Šafer kaže da veruje da će biti u stanju da omogući jačanje efikasnosti u ovom segmentu za jednu petinu (20%).

VW grupa se nada da će velikoserijski brendovi ući u šansu da dele fabrička postrojenja, komponente, kao i da će razvojni i proizvodni proces biti objedinjen na višem nivou, onom koji bi doveo do nižih rashoda. Savršen primer je platforma Volkswagena MEB, a ona služi kao osnova za modele Volkswagena, Audija i Škode. Šefer je takođe rekao pomenutoj redakciji da je grupacija VW morala da postane više konkurentna, i u produbljivanju tog postignuća, firma je namerna da proširi ponudu krosovera i SUV-ova.

U konglomeratu se već krčka budući projekat Trinity, a nova arhitektura EV bi trebalo da posluži kao temelj vozila buduće generacije grupacije iz Germanije. Nova vozila će se izrađivati na na grupnoj arhitekturi „Modularna sistemska platforma (Scalable Systems Platform) a navodno će pozajmiti konstrukcijske detalje od krosovera, sedana, heča i verovatno nove Toyote Crown, koja je pozicionirana negde na pola puta između limuzine i krosovera.

Kako baterijska vozila postaju norma sa svojim baterijama, električnim motorom, ekranima vozača i softverom, proizvođači automobila će sve više gledati ka dizajnu kako bi omogućili da izgrade jedinstvenost svojih proizvoda na četiri točka. EV predstavljaju značajnu promenu u industriji, smanjujući složenost u proizvodnom procesu i pojednostavljujući ponude pogonskih agregata. Nije novi koncept za brendove pod jednim kišobranom da dele komponente, ali prelazak na električna vozila, proizvođačima automobila otvara neke nove mogućnosti.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

sve veća unifikacija treba da dovede do nižih proizvodnih troškova, koje trebaju da se odraze na konačnu cenu proizvoda, ali ne, naprotiv, dolazi do rasta cene automobila

Iznogud Časni

Ka pi ta li zam. Sve se radi da troškovi proizvođača budu manji, inzinjering rade treće firme jer su inzinjeri jeftiniji tamo, tako da ih ne moraš zapošljavati. Kad samo od toga podješ, pa do svih procesa, pa do dijeljenja „nagrada“ zaposlenicima koji predlože nešto što će smanjiti trošak u proizvodnji, što se zove legalna kradja patenata u zamjenu za par dana odmora ili par sto eura. Naravno da će cijena proizvoda biti veća, jer profit je cilj. Profit ide dioničarima a firma tavori u dugovima da ne bi državi plaćala pdv , ako im zafali ide se na sisu… Pročitaj više »

moron

Pa,i do sada su delili ogroman broj komponenti 😊

Ali, slažem se, kod svakog brenda i grupacije ( ne samo VW-a) uvek ima mesta za „dodatna troškovna unapredjenja“, a sve za što prijatnija korisnička iskustva „magaraca“ 😊

Iznogud Časni

43! I nije vam dosta ?!