1. Home
  2. Vesti
  3. Ford prestao da prima porudžbine u Evropi za Focus i za Fiestu
Ford prestao da prima porudžbine u Evropi za Focus i za Fiestu
13

Ford prestao da prima porudžbine u Evropi za Focus i za Fiestu

359
13
Podelite sa prijateljima:

Ford Focus četvrtog pokolenja je jedan od najvažnijih modela američkog konstruktora na evropskom tržištu, a isto se može reći i za novu Fiestu. Utoliko je ova vest neprijatnija za upravu Forda koja je bila prinuđena da obustavi prijem narudžbina za ova dva modela, a kao razlog za tako nešto je navedeno postojanje problema u proizvodnom ciklusu.

Specijalizovani i ugledni portal Automotive News je izvestio da se sada mogu poručiti jedino ranije konfigurisani primerci, što će potrajati sve do novog oglašavanja Forda, što će reći da je ipak moguće dobiti Focus ili Fiestu. Fordov glasnogovornik je za nemačku diviziju Automotive Newsa, publikaciju Automobilwoche izjavio da proizvođač trenutno za neke modele oglašava rok isporuke vozila od čak jedne godine, čemu su najviše kumovali problemi u organizaciji lanaca isporuke.

„Onemogućili smo slobodno poručivanje vozila kod naših dilera za ova dva modela, i ima već neko vreme kako je to tako,“ rekao je portparol u mikrofon novinara pomenute redakcije. „Ipak, nudimo raspoloživi proizvodni kontingent našim dilerima u skladu s ranije opredeljenim proizvodnim programom. On je pak sačinjen na temelju iskustava s preferencijama kupaca.“

Vremena čekanja za Focus su u ovom trenutku izuzetno trajna. Ford je u junu ove godine najavio da će proizvodnja  fabrici izgrađenoj u nemačkom gradu Zarluisu biti značajno smanjena posle konca avgusta, dodajući na taj način dodatni stres kupcima koji su se našli na listi čekanja za novi Focus. Markus Tal, šef radničkog sindikata u fabrici koju pomenusmo, rekao je da će porudžbine koje se trenutno obrađuju verovatno biti realizovane na proleće 2023. gdoine.

Ford predviđa da će godišnji proizvodni kapacitet fabrike biti smanjen sa oko 195 hiljada jedinica vozila, a što je prvobitno planirano na samo oko 117 hiljada u 2022. godini.

Situacija, međutim, ne izgleda više ružičasto ni kada se razmatra za perspektive u sledećoj godini. Tal je kazao da se oko 143 hiljada primeraka Focusa planira za montažu tokom 2023. godine, iako proizvodnja možda neće dostići očekivani nivo zbog manjkavosti u lancu snabdevanja sirovinama i komponentama. Situacija na energetskom tržištu je takođe komplikujući faktor u ciklusu proizvodnje.

Naposletku, Focus će preživeti do 2025. godine do kada je i planirano da se sklap. Nema direktnog naslednika u razvojnim planovima, a pomenuta nemačka fabrika će verovatno ostati bez lavovskog dela radne snage, što je problem za koji plavi oval nije uspeo da nađe rešenje… Šta će biti s ovim pogonom nakon što se ukine proizvonja popularnog heča, još uvek nema odgovora!

AutoRepublika

(359)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U vreme kada (navodno) postoji hronični nedostatak komponenti, logično je da proizvodjač raspoložive količine prevenstveno usmerava na one modele gde je značajno veći profit, a da u toj priči posebno dodatno stradaju manje traženi modeli.
Kod svih je to tako, a ne samo kod Forda. Pri čemu je već odavno primetan pad interesovanja kupaca i za focus, a i za fiestu ( što se desilo čak i u GB ).

Mustang

mislim da je ford u velikim problemima u evropi
kada sad postoji problem u proizvodnji običnih automobila, šta će sutra biti kada se budu proizvodila samo električna vozila

DUDE

Kao u stara dobra vremena. Imas u ponudi meksiko plavog Yuga 55 i to ti je. Hoces/neces.

moron

I kupcima tada ništa nije falilo. Mnogo smo se razmazili. Previše.

Iznogud Časni

Imal u tvom selu kakav bmw salon, da odeš malo i probaš sjest pozadi u bmw 1, bmw 2 al onaj limuzinskoj i X2, sa naglaskom na mjesta pozadi.
Onda bi bilo lijepo slikati instrument ploče od 1 do serije 5 i sve izmedju za enigmaticke časopise i rubriku pronađi 10 razlika (ako ih ima toliko).

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

U BMW salonu sam poslednji put sedeo POZADI u jedinici, X1 i u X3. Ostatak nisam gledao.
Ako zanemarimo da sam telesno malo „nenormalan“, jasno se sećam da sam na zadnjoj klupi lepo seo u X1 a da pri tome nisam udario glavom „u nebo“, a da sam u X3 zakačio glavom.
Naravno, u „jedinici“ je za moj trup i glavu pozadi bio čisti smehotres.
Ali, sve to je probem do mene, a ne do tih vozila.

Iznogud Časni

Ne ta čno. Sad mi objasni , kako si sjeo u jedinicu kad tamo ne može osoba veća od, ne znam 1.78 da sjedne ak ne i manja? Meni fali jedno 30 cm prostora.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Seo sam u X1, ne u jedinicu.

Iznogud Časni

Švabe pišu da u 1 ima mjesta za 1.90 što nije istina, nema ni za 1.75.
Za taj x1 ne znam, al mi djeluje na isti kalup. Ja ne stadoh ni u 1,2,X2…glava u horizontali bješe.

BB

Meni se X1 čini najprostranijim od svih BMW-a, ima najmanje „namještaja“ u njemu, poprijeko motor, i okorjeli ljubitelji te marke ga zato i ne vole…😜

X2 je katastrofa, a dvojku nosi što je skuplji, a ne što je prostraniji 😂

Iznogud Časni

Al ne ona dvojka što je ko B klada neg limuzinska dvojka.

BB

Da, X2. Ona dvojka „klada“ je isto izrod BMW-a. I ta mi se sviđa 😜

Iznogud Časni

Najgore od svega, Švabe vele Die Beinfreiheit würde hinten für knapp 1,90 Meter große Personen reichen, wenn die Vordersitze für 1,85 Meter große Menschen eingestellt sind. Etwa ab 1,85 Meter Körpergröße nimmt allerdings der Kopf Kontakt mit dem Dachhimmel auf, insofern ist die Kopffreiheit limitierend.
I onda ti pričaš da si jazavčar ?! Lažu Švabe, tetku im lažljivu. Da nisam probao sjesti, ne bih niš rekel a ovak

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni