1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo – novi modeli, veće ambicije
Alfa Romeo – novi modeli, veće ambicije
9

Alfa Romeo – novi modeli, veće ambicije

727
9
Podelite sa prijateljima:

Može li Alfa konačno da dođe do nekog ozbiljnijeg komercijalnog rezultata? 

Pre samo nekoliko dana stigla je još jedna u nizu debilnih izjava rukovodilaca slavne marke iz Milana. Demian Dali, šef Alfe u Velikoj Britaniji naveo je da je razlog za slabu prodaju u toj zemlji sportski imidž brenda! Glupost kakva se retko čuje!

Da je Dali imalo u pravu, onda bi Mercedes i BMW davno ugasili AMG i M odeljenja, ali realnost je drugačija, ti podbrendovi beleže rekordnu prodaju! Dakle, Dalijevim nesmotrenim izjavama (pitanje je da li je ovaj menadžer uopšte upoznat sa vrednostima brendinga) ne bi trebalo davati previše značaja.

Današnji problem Alfe je što pokušava da živi od prošlosti. Proizvođač koji ima cela tri modela u kući teško da može da računa na globalne uspehe. Ilustracije radi, Porsche ima daleko više varijacija na temu 911-ice nego što Alfa trenutno ima modela u svom portfoliju. Zanimljivo je i da pomenuti menadžer nije napravio paralelu sa ovakvim sportskim brendom poput Porschea kojem sportski atributi ne smetaju da beleži odličnu prodaju na Ostrvu?

Ipak, za Alfu je konačno došlo neko novo vreme. Pod Stellantisom će dobiti priliku da se dokaže, a zvanični preporod je otpočeo plasiranjem Tonalea. SUV iz C segmenta, ujedno jedne od najpopularnijih klasa u Evropi, trebalo bi da pokrene prodaju sa mrtve tačke. Planiraju se ozbiljne restilizacije za Giuliju i Stelvio, pa i novi krosover u B segmentu.

Sve to mnogo obećava, a prve realne rezultate i domete u prodajnom smislu Tonalea moći ćemo da vidimo tek početkom sledeće godine, kada se budu svodili računi za ovu godinu. Inače, Tonale je od nedavno dostupan i domaćim kupcima, što je svakako lepa vest.

Šta cilja Alfa? 

Pod upravom Serđa Markionea u FCA alijansi pričalo se da je zadatak za Alfu Romeo da ima 400.000 registracija na godišnjem planu. Pre toga govorilo se i o pola miliona! Pusti snovi, Alfa se takvim brojkama mogla pohvaliti početkom 21. veka uz uspehe modela 156 i 147, posle toga nisu se ni približili tako visokim ciframa.

Novi planovi su manje ambiciozni. Čini se da je Stellantis svesniji nezgodne situacije u kojoj se nalazi italijanski proizvođač. Prema informacijama koje stižu iz stručnih medija sa druge strane Jadrana, cilj za Alfu Romeo je da na godišnjem nivou isporučuje 200.000 automobila.

Dakle, nije u pitanju nedostižna meta, što dovodi do zaključka da je nova uprava Alfe dovoljno zdravorazumna da zna da se proboji na tržištu ne mogu napraviti treptajem oka ili plasmanom jednog modela… Najavljeno je da će ovaj brend u narednim godinama na tržište izbaciti niz noviteta, s tim da se veliki uspeh očekuje upravo od SUV aduta u vidu Tonalea i nadolazećeg subkompaktnog krosovera.

AutoRepublika 

(727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Smaraju više…

Matija

Evo jednog konkretnog predloga kako Alfi vratiti staru slavu! 🙂

comment image

Jedna firma lansirala je tzv. bodykit kojim se nova Djulia pretvara u staru!
Sacuvaj Boze!

Matija

A sada ozbiljno: visok broj prodaje moze se ostvariti samo sa sirokom paletom modela i njihovih varijanti. Sa samo jednim ili dva to je utopija! Pri sirenju programa neophodno je ocuvati imidz firme Alfa a ne stvarati konfekciju!

Iznogud Časni

Ovdje u Italiji, kad čovjek gleda sve mi se čini kao da su obične makine za svako dan. Ispred mi komšija fura ghiblia, u gradu danas vidjeh trofeo levante! Stelvia jedno 7 komada..luda kuća. Ima nešto Fiat una prvih i prve pande, ostalo novi tupson ali to je od poljaka i ostalih turista. Nezaobilazna je i Lancia y.
Sve je to milina za oči, da ne gledam Škode,bmw,mercedese,VW kojih mi je pun kuki. Napokon makine italijane, eeee. I samo zguza sinjorina, zguza.🤪😜abam ti komarce…

Iznogud Časni

Gle, mogli su se igrati sa kupe verzijom djulije ili ovakvom ili onakvom, i tako podobijati jedno 8 modela na istoj platformi i eto ti ponude. Tonalea su mogli dildati i na taj način smanjiti ukupni CO2, ali su pare upucali u fabriku lancie i opet je alfa izvisila što se tiče sredstava. Najgluplje od svega je što iznose planove, kao da znaju šta će sutra biti i kao da oni kroje sudbinu. To se nikada ne radi, jer se planovi ne otkrivaju, a dobijaju samo podsmijeh i podjebavanje. Očito imaju pun k uhljeba kao menadžera, pa vidi šta govori.… Pročitaj više »

Matija

Kada neko tako otvoreno govori o svojim planovima to znaci samo jedno – nesiguran je i odsluskuje eho, tj. sta drugi misle. Nego, sto god vise razmisljam o novom sefu Alfe, Jean-Philippe Imparatu, i njegovom CV-u (ideju mi je dao Alex!) sve vise mi se otvara paradoks njegovih sposobnosti: on je do preuzimanja Alfe bio sef PSA, Pezoa i Sitroena. Sad pazi – kada su Pezo i Sitroen imali sportske automobile u svom programu? On nema nikakvog iskustva sa takvom vrstom automobila i zato zeli da ugasi Alfin sportski imidz! Temperamentu i karakteru Alfe odgovarao bi neki sposoban Italijan a… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Iznogud Časni

Da je lik izgubljen to sam rekao odmah po njegovoj prvoj provali. Nažalost, nisu ga smijenili.

BB

Evo nešto za Iznoguda, FIAT sa Alfa Romeo motorom, oldtimer, kad ga sredi ima da leti…
https://www.planecheck.com?ent=da&id=53902

moron

Alfa koja je ostala bez krila?
Poznato mi je to nešto …