1. Home
  2. Vesti
  3. Pagani odustao od električnog automobila, tvrdi da je vozilo „bez emocija“
Pagani odustao od električnog automobila, tvrdi da je vozilo „bez emocija“
0

Pagani odustao od električnog automobila, tvrdi da je vozilo „bez emocija“

1.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanski brend superautomobila Pagani neće ponuditi električni model, bar ne u dogledno vreme. 

Pagani nije tek tako doneo ovakvu odluku. Horacio Pagani, prvi čovek istoimene kompanije, potvrdio je da je sprovedena ozbiljna studija koja je trajala čak četiri godine. Zaključci istraživanja su krajnje jednostavni. „Električni automobili su preteški i potpuno lišeni emocija. Uz to električna energija koju koriste u većini slučajeva ne dolazi iz obnovljivih izvora“, kazao je argentinski preduzimač sa prebivalištem na Apeninskom poluostrvu.

Pagani takođe veruje da je uticaj superautomobila i sličnih na vozila u potpunosti zanemarljiv. „Mi smo 2018. godine formirali tim koji je istraživao EV segment i baterijske četvorotočkaše. Studija je ukazala da bi baterija koja bi nam odgovarala imala masu od 600 kg, što je više od polovine mase cele Huayre R“, naveo je šef italijanske marke.

Kako on dodaje, cilj bi bio napraviti EV koji će probuditi emocije u vozaču, a za tako nešto potrebna je mala masa vozila. Cilj je bio maksimum 1,3 tone, ali je prema rečima Horacija Paganija to danas nemoguće izvesti.

Umesto električnih četvorotočkaša, Pagani će u budućnosti nastaviti da se oslanja na V12 motore. Podsećamo, ovaj brend koristi pogonske jedinice koje vode poreklo iz Mercedesa i kako kaže osnivač i izvršni direktor, nastaviće sa saradnjom sa nemačkim gigantom.

„Mercedes je ogromna kompanija, ali njihovo rukovodstvo je i dalje spremno da izađe u susret i sasluša svoje partnere. V12 motori imaju budućnost u Paganijevim automobilima“, navodi Horacio.

On je istakao da njihov pristup plasiranju novih modela ostaje neizmenjen. Moraju biti drugačiji, laki za vožnju, bez ekstremnih atributa i neophodno je da predstavljaju dobru investiciju. „Nastavljamo da značajno ulažemo u razvojno odeljenje. Oko 20% od naših prihoda biva usmereno u taj sektor“, kaže izvršni direktor Paganija.

Šta se nalazi u garaži Horacija Paganija?

Argentinac je naveo da poseduje jedan Teslin automobil, kako bi bolje razumeo električna vozila, ali nije precizirao koji je model u pitanju. Pored Paganijevih izdanja, u njegovoj garaži nalazi se još nekoliko vrlo interesantnih primeraka.

Prema sopstvenom priznanju, omiljeni automobil Horacija Paganija je Jaguar E-Type, a istakao je i da smatra da je Ford GT jedan od najprivlačnijih modernih četvorotočkaša. Dodao je i da poseduje mnogo kolekcionarskih automobila, s tim da veruje da je najprestižniji predmet u njegovoj svojini Ferrari 275 GTB sa serijskim brojem „1“. Pored toga, Pagani poseduje i Ferrari F12 tdf…

AutoRepublika 

(1768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments