1. Home
  2. Life
  3. Priča o srcu sportskog automobila iz prve ruke
Priča o srcu sportskog automobila iz prve ruke

Priča o srcu sportskog automobila iz prve ruke

910
21
Podelite sa prijateljima:

Možda nekog iznenadi činjenica da srce svakog sportskog automobila, posebno reli automobila, nije uvek samo motor, već je sklop menjač – glavni prenos i diferencijal!

Jednostavno pravilo glasi, da ukoliko nemaš pravi i siguran menjač, ne možeš biti konkurentan na reliju. Motor sve što ima i što daje u određenom opsegu, prenosi na podlogu preko menjača. Upravo efikasnost motora, zavisi od sposobnosti menjača da stvoreni obrtni moment, pri određenoj ugaonoj brzini kolenastog vratila, prenese na točkove u skladu sa vozno – dinamičkim zahtevima. I svaki pravi takmičarski automobil današnjice ima čisto mehaničke menjače (ma koliko to zvučalo neverovatno).

Klasični menjač

Na klasičnom automobilu, izbor menjača podrazumeva velike kompromise. Te kompromise, možemo podeliti na vozno – dinamičke i konstruktivne. Vozno-dinamičke osobine menjača i glavnog prenosa su uglavnom jasne svim ljubiteljima automobila, i uvek su vezane za performanse (ubrzanja i brzine po stepenima prenosa) i potrošnju goriva.

Konstruktivne karakteristike menjača i glavnog prenosa za zahtevane ulazno – izlazne vrednosti obrtnog momenta i ugaonih brzina vratila, su takođe često suprotne po međusobnim zahtevima, kao recimo: trajnost, buka i vibracije, otpori, ergonomija i brzina promene stepena prenosa, veličina, težina i momenti inercije elemenata, količina i vrsta maziva.

Upravo, veći deo ovih navedenih osobina se nikako ne uklapa u sliku menjača za takmičarske automobile. Recimo, buka i vibracije su dopušteni, težina i momenti inercije, kao i otpori treba da budu minimalno mogući, ergonomija „šaltanja“ može da teži „nuli“, dok je brzina šaltanja jako bitna, i poželjna je opcija šaltanja bez kvačila (ili bar da to šaltanje ne izazove trenutnu havariju). Takmičarske menjače takođe delimo po načinu šaltanja, a to je ili klasični, gde brzine idu u „H“ ili sekvencijalni, što radom podseća na menjače na motorciklima.

Konstrukcija takmičarskog menjača

Pa kako to onda izgleda taj „ultimativni trkački“ menjač? Najlakše objašnjenje glasi: najsličnije menjačima ultimativnih motorcikala, s tim što na serijskim motorciklima je ipak veliki značaj dat smanjenju onih gore nabrojanih karakteristika tipa „buka – vibracije“.

Glavni način smanjenja buke menjača i glavnog prenosa, kao i povećanje trajnosti je korišćenje cilindričnih zupčanika sa kosim zubima. Sve što je veći ugao kosine zupčanika, buka je manja, otpori zupčenja su veći. Pojavljuju se i značajne aksijalne sile u samom snopu, što zahteva posebnu konstrukciju i način promene stepena prenosa.

Upravo, ovo je objašnjenje zašto menjač motorcikla, kao i veliki broj menjača za takmičarska vozila, imaju cilindrične zupčanike sa pravim zubima (ili sa kosim zubima zanemarljivog ugla kosine), i nemaju „sinhrone“ između „ogrlice“ (koja vezuje – „zupči“ izabrani zupčanik za pogonsko vratilo menjača) i slobodnog zupčanika. Sinhron upravo služi da svojom tarnom površinom uskladi ugaonu brzinu slobodnog zupčanika sa vratilom, pre zupčenja. Praktično, ove menjače, sa pravim zubima, gde se brzine menjaju bez sinhrona nazivamo DOG BOX.

Šematski prikaz. Sa leve strane zupčanik sa klasičnom sinhron ogrlicom i cilindričnim zupčanikom sa kosim zubima i dog box „spajanje“ na zupčaniku sa pravim zubima

DOG BOX

Dog box menjači, pa još sa sekvencijalnim načinom šaltanja, su pravi izbor za automoto sport. Sa njima se dobija monogo, posebno:

– Brza promena stepena prenosa;

– Mogućnost promene stepena prenosa bez korišćenja kvačila, posebo iz nižeg u viši stepen prenosa. Uglavnom, pri ovakvom šaltanju, podešava se gašenje napajanje bobina, nema varnice, pa se dopušta držanje gasa, a po puštanju ručice menjača, ponovo startuje paljenje koje ujedno i pali ono nesagorelo gorivo u izduvu, što često stvara buku i vatru iz izduvnog sistema (što oduševljava gledaoce pored staze);

– Mogućnost kočenja levom nogom;

– Značajno smanjeni otpori menjača i lakši menjač. Ove karakteristike se mogu značajno unaprediti upotrebnom kvalitetnih materijala za izradu zupčanika, kojima se smanjuje njihova masa i dimenzije;

– Jednostavnost konstrukcije i manje delova u menjaču.

Mane DOG BOX menjača:

– Jako grub odziv iz menjača pri šaltanju;

– Potreba za nekom idealnom brzinom rada i načinom pokreta ručicom pri šaltanju;

– Često teško ubacivanje u stepen prenosa pri stajanju vozila. Kad je ugašen motor, nekada je i nemoguće promeniti stepen prenosa;

– Čudna buka iz menjačke kutije u vožnji.

Stvaranje menjača za takmičarsko vozilo

Pitanje je kako doći do idealnog menjača za reli automobil? Prvo treba znati šta se želi i kakav automobil se stvara, to jest koje vrste, kategorije i klase. Tu prvo dolazi u razmatranje homologacija FIA za to vozilo, a odmah zatim raspoloživi budžet za stvaranje menjača.

U zavisnosti od klase vozila, intervencije mogu biti minimalne, do potpuno slobodnog izbora. Recimo, često su definisani dozvoljeni prenosni odnosi po brzinama i prenosni odnosi glavnog prenosnika. Ukoliko se radi o nekoj od „N“ klasa (po starom), često se posao svodi na zamenu glavnog prenosa, sa modifikacijama raznih vrsta špera.

„Šper“ je zaustavljač diferencijala, u određenom procentu, ili obrtnom momentu koji može da „zaključa“, to jeste da spreči – uravnoteži potpuno nezavisnu raspodelu obrtnog momenta po točkovima. Tek, glavni  prenosnik i šper, je jedna kompletna priča za sebe, za koju ovne nema dovoljno mesta…

Po pravilu, ugrađuje se značajno kraći prenos, iz bar dva razloga. Prvi je objašnjen u vidu brzine reli vozila i geometrije itinerera relija, gde se izbegavaju dugački i brzi pravci. Tako ta vozila od 1.400 cm3 „top speed“ je zadovoljavajući do 150-160 km/h.

Drugi razlog se automatski pojavljuje, intervenisanjem na motoru, gde se dobijanjem dodatne snage i obrtaji maksimalne snage, značajno povise, sa recimo 6.000 na 8.000rpm, pa samim tim se krajnja brzina mogućnosti menjača podiže i za 40%. Recimo Peugeot 106 Rally, sa običnim menjačem, spremljen po homologaciji gupe N, išao u II stepenu prenosa i preko 120 km/h, što je potpuno neprihvatljivo.

Opcija stvaranja menjača su višestruka. Recimo postoje gotovi proizvodi od kompanija koje se bave tim poslom. Moj izbor je recimo Sadev. Komplet menjač za vozilo kao gore navedeni Peugeot 106, nije ispod 10 hiljada evra. Najčešće se koriste postojeća dekla, pa čak i vratila, viljuške i selektor komplet. Kupuju se zupčanici brzina i kandžaste spojke i komplet difernecijal sa šperom i prenosom, ili eventualno samo glavni prenos.

Ovakav izbor košta između 6 i 8 hiljada evra, u zavisnosti šta se hoće. Postoje i kompanije niže klase, kod kojih je ovaj program nešto jeftiniji. Recimo italijanski Bacci. Ili čak proizvodnja zupčanika u sopstvenoj režiji, što zna da daje i očajne rezultate. A očajan rezultat znači samo jedno, havarija menjača ili diferencijala, i odustajanje od takmičenja.

U Srbiji, na relijima, menjač je trenutno glavni uzrok odustajanja od takmičenja, naravno pored nezgoda. Stvaranje trkačkog menjača u našoj zemlji, pored velikih sredstava, zahteva puno ljubavi, znanja i pažnje, i po nekog entuzijastu – profesionalca kao u filmu „Nacionalna klasa“, koji zna da „nabudži đuntu sa sitnim nutom“. A takvo iskustvo se parama ne može platiti.

Kuljanin Dušan

(910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Hvala autoru za ovako lep tekst. A i drago mi je videti da je „tu“. A milion puta sam čuo za DOG BOX, samo sam uvek bio lenj da se edukujem o tome. Pošto se i motocikli u tekstu pominju, kad sam bio omladinac, vozio sam BT-50 (ne Mazdu, već Tomos) i sa njega nisam silazio. Na žalost, tadašnja zla vremena su mi pomogla da se razidjem sa tom zabavom i dosta su mi podeljene emocije. I voleo bih milion puta da se vratim na motocikl, a i sebi sve govorim da će na dva točka do kraja života to… Pročitaj više »

BB

Sve o jedan auto koji sam vozio, probao sam da šaltam bez kvačila, većinom iz zabave ali par puta me je to znanje i spasilo… Rezime najbolje se šalta Lada 2105, mogla je čak i da krene bez kvačila – pritisneš mjenjačnu prvu i on udara čelo od čelo zupčabika i počinje da vuče naprijed, kad malo ubrza ubaciš u prvu i piči… Najlošija je bila Honda Accord dizelka…

Jeli ovo MM? Vratio se? Dugo ga nije bilo…

moron

Da, to je „onaj što ga je zgazilo vreme“ …

BB

Vreme ovo kalendarsko ili ono na štopericu? 😉

moron

Ne bih se šalio oko tog drugog vremena sa njime 😊
Za ovo prvo svakako mislim da je sve nas odavno zgazilo vreme.

BB

Ma nemožeš ga nikako isprovocirati da se javi pa se moraju plasirati i neki niski udarci 😜

s mile

Bravo za tekst, ljubitelj sam WRCa, i pravo je zadovoljstvo voziti nekim seoskim putem, pa makar bio Yugo ili Golf II, veće zadovoljstvo nego neki sportski auto na autoputu..

Podržavam svaki tekst iz ove teme.

Dušane, ako ste poznavalac, imate vremena, pišite…

Hvala na ovom tekstu

Renault Terminator

Da,odličan tekst.
Sjećam se davno dok sam visio na našim „stazama“ i gledao trke…sviđao mi se Đelmašov Peugeot 306 SP,tad je on ljute borbe vodio sa Banićevićem i njegovom Hondom Integrom a kasnije i sa Kastrom i njegovim BMW 320..Ako završi trku,prvi je.A svaki razlog odustajanja je uvijek bio mijenjač.
Kasnije te probleme je imao i Terza sa 306-om i Crnogorac Milić ..

Renault Terminator

To je ta đunta u rukama Žarka Terzića.Veoma brz čovijek…
https://youtu.be/Mj3vJ5T09Xs

Ex YU

Na žalost Žarko Tezić se više ne takmiči. Oštetio je oko, na žalost i slabije vidi. Inače, to je još jedan od velikih asova iz Užica.
Sad pored Vesnića, najaktuelniji je Lazar Milovanović, mlad dečko šampion države u reliju, već par godina. Ove godine je vozio i hrvatski WRC.

moron

Koliko je naših posada bilo na tom WRC-u i kakvi smo mi sa učešćima na tim takmičenjima i inače poslednjih godina ?

Renault Terminator

Niko od naših nije bio u WRC-u,bar ne u najjačoj klasi.
Mislim da je Čeda Brkić nešto vozio ali Grupu N sa Micubiši Lanserom i Miloš Komljenović vozio je Renault Clio 3 u JWRC-u,mislim da je najveći uspjeh bilo 8 mijesto u Jordanu u klasi JWRC.

Renault Terminator

On je samo odjednom nestao sa našeg kruga i brda.Ja se baš pitao šta je sa tim čovijekom…a eto šta je razlog povlačenja.

Renault Terminator

U kojoj klasi?

Ex YU

RC 4, u Fijesti. 42 mesto u generalnom i 5 mesto u RC4, što je uspeh. Prva naša posada na WRC, od kada se tako zove. 1000 kubika 215 ks.
https://www.ewrc-results.com/profile/211325-lazar-milovanovic/

Izmenjeno 1 godina pre od strane Ex YU
Renault Terminator

Nije on prvi naš na WRC-u.
A i Lazar ne vozi najjaču klasu u WRC.Tako da u neku ruku možemo reći da nas nema još u pravom WRC-u.Ove niže lige WRC to nije to.

Renault Terminator

Junior WRC.Ako misliš na Miloša Komljenovića.

Bungi

Iscrpna škola mehanike, taman dođem blizu kraja sa čitanjem, kad ono me uhvati san.Onda ‘ajde Jovo na novo i tako u krug. 🥱

Renault Terminator

Nego M.M da ovo nije Clio sa naslovne strane😁…tražio ja,tražio..čeprko po netu dok nosam iščeprko.😁
https://youtu.be/LwrbUg7DRL4
https://youtu.be/MwlHwVAYBUk

Renault Terminator

.

Ex YU

Jeste to je taj auto. Još se uvozava. Sve je top, a iduće godine dobija još + 30-40 ks, i biće vrh Klio RS u Srbiji. Idu druge bregaste, i novi ECU, sa mapiranjem kod BoBo-a, sa kojim sarađujemo godinama. Sad je trenutno čip originam Renault Sport N grpe homologacijski. Onda će snagom biti na nivou ovih bolji Hondi što se voze u Srbiji, a ležanjem mnogo ispred njih.
https://youtu.be/DtnsR0hzv_Q
https://youtu.be/5c-jfuCDyKM

Evo Dog Box menjač, kako se šalta. Iz niže u višu brzinu ide potpuno bez kvačila.
Slušaj na svim ovim videima, zvuk tog menjača
https://youtu.be/nLVQuFrNTL0

Izmenjeno 1 godina pre od strane Ex YU