1. Home
  2. Industrija
  3. NASA otkriva svemirsku tehnologiju koja može da napuni električne automobile za 5 minuta
NASA otkriva svemirsku tehnologiju koja može da napuni električne automobile za 5 minuta

NASA otkriva svemirsku tehnologiju koja može da napuni električne automobile za 5 minuta

1.44K
14
Podelite sa prijateljima:

NASA će se suočiti sa brojnim budućim svemirskim misijama koje uključuju složene sisteme koji moraju održavati određene temperature da bi pravilno funkcionisali.

Među njima je i energetski sistem nuklearne fisije koji će se koristiti u misijama na Mesec, Mars i druge svemirske destinacije. Takođe kompresorske toplotne pumpe ili sistemi koji obezbeđuju termičku kontrolu i održavanje života na brodovima.

Sa ciljem hlađenja svih ovih sistema, tim sponzorisan od NASA-inog Odeljenja za fizičke i biološke nauke razvija sistem koji će, pored održavanja odgovarajuće temperature u svemiru, poboljšati redove veličine u prenosu toplote i uštedeti težinu i veličina.

Tim mašinskih inženjera Univerziteta Purdue razvio je Eksperiment sa ključanjem i kondenzacijom protoka (FBCE) kako bi omogućio da se eksperimenti sa dvofaznim (dva agregatna stanja) protokom tečnosti i prenosom toplote u dugotrajnoj mikrogravitacionoj sredini na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ali ono što nas ovom prilikom najviše zanima jeste da FBCE ima potencijal za još jednu aplikaciju koja može biti snažan podsticaj u oblasti električnih automobila. A to je da, prema njegovim programerima, može da napuni strujom ovu vrstu vozila za 5 minuta ili manje.

Smanjenje vremena punjenja električnih vozila na 5 minuta je cilj koji industrija teži već neko vreme, ali to zahteva sisteme punjenja da obezbede struju od 1400 ampera.

Napredni punjači trenutno isporučuju struje do 520 ampera, a većina punjača dostupnih potrošačima podržava struje manje od 150 ampera.

Problem je u tome što sistemi za punjenje koji obezbeđuju 1400 ampera generišu mnogo više toplote od postojećih sistema i stoga zahtevaju poboljšane metode kontrole temperature.

U novoj tehnologiji NASA-e razvijenoj u saradnji sa Univerzitetom Purdue, dielektrična tečna rashladna tečnost se pumpa kroz kabl za punjenje, gde odnosi toplotu koju generiše strujni provodnik.

Pothlađeno protočno ključanje omogućava opremi da isporuči 4,6 puta veću struju od najbržih punjača za električna vozila koji su danas dostupni na tržištu uklanjanjem do 24,22 kW toplote.

Sve u svemu, Purdueov kabl za punjenje može da isporuči 2.400 ampera, daleko više od 1.400 ampera potrebnih da se vreme potrebno za punjenje električnog automobila skrati na pet minuta.

U svakom slučaju, ostaje da se vidi u kojoj meri je ovaj sistem ekonomski i logistički održiv i da li ga automobilska industrija pozdravlja.

AutoRepublika

(1441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Djordje Pesic

I dalje se prica o sve brzem punjenju, a ne prica se da sto je brze punjenje, baterija se brze degradira.

Iznogud Časni

Nista sta 20 000€ ne može riješit 🙂

BB

Svemirska tehnologija su i solarni paneli i uravnotežena proizvodnja i potrošnja struje na satelitima. Ali ovo je podilaženje ljudskim željama da zamijeni 1:1 gorivne motore ne spoznjaući činjenicu o tehnološkim razlikmaa jednog i drugog pogona. Toliki amperi uz DC napon, ako se otmu kontroli naprviće s…nje. DC (istos)napon je daleko teži za kontrolisanje nego AC (naizmjeniči) jer ima stalnu razliku potencijala između plusa i minusa i električni luk dosta veću distancu može da preskoči kroz vazduh ili neki drugi izolacioni materijali, AC visina napona u jednoj sekundi 100 puta padne na nulu i električni luk je daleko „pitomiji“. Moje mišljenje… Pročitaj više »

moron

A meni sutra (navodno) dolazi napokon eektričar da mi u garažu „povrati“ mojih projektovanih maksimalnih 6 ampera … Ako opet ne slaže … Voza me već dva meseca. Ne samo on. Više njih …

Ali, kako mene u vezi tog problema struje i „laganja“ i „odlaganja“ redovno teši jedan moj prijatelj koji je takodje majstor ( pa i on stalno „voza“ svoje mušterije ):

„Sale, nemoj tako. Nije on tebe slagao. Majstori nikada ne laži, već samo odlažu …“

😊

Stari Dejan

Ako ti išta znači, I ja ne znam gde ću pre a svi zovu svaki dan. Mada sam ja pošten i samo kažem da ne znam kad ću stići i da ću se javiti čim budem imao vremena. I to stvarno I bude tako. Posle nekih mesec ipo dana doduše.

BB

Znači ne s lažu već od lažu… 😜

Stari Dejan

Mene zanima kako se priključuje uređaj na mrežu koji može da isporuči 1400A, a da ne izazove veliki poremećaj u mreži. Da je induktivni potrošač pa i nekako (ima onih finih frekventnih regulatora 😀), ali ovako-živo me zanima

BB

Ima vlastiti trafo koji spušta napon sa 20.000 V na koliko već treba (800 čini mi se, ili je to na 500 AC pa kada ga isprave na DC onda ide na preko 800 (870).

Stari Dejan

Misliš da je to mini trafo stanica, samo za punjenje? Ja sam mislio da koristi već standardni napon 400V koji se zatim ispravlja i šalje. Inače uobičajena praksa je da imaš dva seta kondenzatora, jedan +400, drugi – 400V, razlika merena između te dve tačke bude tačno tih 800V. Tako recimo rade UPS-evi.

BB

Pa i nije mini trafo, treba bar 1 MWA, megavat amper ili ti ga megavat prividne snage 😜, na takav trafobradi solidna fabrika od cca 200 zaposlenih. Teško će elektroprivreda dati saglasnost na priključak na 400 V koji je veći od 300 kW. E ako je na 400 V, onda će se desiti da žestoko padne napon ako se priključi neko sa makinom sa ultraprebrzim punjenjem… Ali elektroprivreda naplaćuje i vršnu snagu, dakle onu koju u momentu najviše povučeš. Kod nas je najjeftinija od 7.8 KM po kW povučene vršne snage (ako imaš vlastitu trafo stanicu kao što sam ja… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Stari Dejan

E tek onda ovo sve ne pije vodu, jer jedna trafo stanica od 1000 kVA je ozbiljna stvar koja ozbiljno košta i da je iskoristiš tako što ćeš staviti punjač na nju…ne „vidim“ matematiku nigde

TheStig

Sta su oni otkrili? Gomila prevaranata koja se koristi za krsenje vojnog budzeta SAD-a. Nek slete na Mjesec prvo pa nek kenjaju. Cijela Amerika i sve Americko je jedna velika prevara, farsa najveceg ranga. Oni nesto otkrili hahah. Da im nije bilo Tesle zivjeli bi pod fenjerok i dalje.

Branko

Mislim da je daleko veći izazov “složiti” bateriju koja može primati 1.400 A… Aktualna tehnologija omogućuje punjenje brzinom od 100 km dosega za 5 min, što je prihvatljivo.

Iznogud Časni

Ma o cem vi pričate, v, a, Itd puca mi glava od toga , imadoh dizel i benzin, pa nam pederi uvedoše oktane, pa bio, i sad ovi ampere, VoLTE sjebase sve. Struja je za teslu koji je mrtav i djecu da se igraju na baterije.