1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i3 stigao do kraja puta
BMW i3 stigao do kraja puta
3

BMW i3 stigao do kraja puta

282
3
Podelite sa prijateljima:

Električni mališan iz Bavarske spreman je da se pokloni publici i napusti automobilsku scenu. 

Ovaj hečbek bio je pionir električne mobilnosti kod premijum nemačkih brendova i uprkos poprilično lošem startu karijere u poznim godinama je zahvaljujući trendu prodaje EV modela u Evropi ostvario značajne komercijalne rezultate.

BMW je rešio da posle devet godina karijere penzioniše i3 i to uz plasiranje limitirane serije od svega deset primeraka. Ranije ove nedelje nemački proizvođač proslavio je i jubilej – 250.000 proizvedenih jedinica ovog EV četvorotočkaša. Verovali ili ne, ali matori i3 je i dalje najprodavaniji električni automobil BMW-a u Evropi! Uprkos silnoj marketinškoj promociji noviteta kao što su i4, iX i iX3 – svi oni debelo kaskaju za „penzionerom“ u vidu i3.

Odlazak gradske „face“ bavarskog brenda znači i velike promene za matičnu fabriku u Lajpcigu. Ovaj pogon neće se baviti proizvodnjom automobila sve do 2023. godine. U međuvremenu će se ovde vršiti montaža baterijskih modula za EV modele. Tek kroz dve godine će se startovati sa proizvodnjom novog automobila i u pitanju će biti naredna generacija Minijevog Countrymana.

Direktnog naslednika  za i3 neće biti, bar tako navode u BMW-u. U grupaciji će njegovo mesto zauzeti dva modela – nadolazeći BMW iX1, električni krosover, kao i druga generacija baterijskog Mini Coopera SE.

Podsetimo, BMW i3 je prvi moderni električni automobil tog proizvođača i na tržište je stigao 2013. godine. Inicijalni model raspolagao je sa 190 km autonomije, a imao je i mali benzinski motor koji je služio kao generator za električnu energiju. Prvo ažuriranje je stiglo 2016. godine i tada je domet povećan na 312 km.

U 2017. godini BMW je predstavio verziju i3S koja je imala elektromotor snažniji za 10 kW. Od 2018. godine je u prodaji aktuelna odnosno poslednja varijanta modela i3 koja nudi autonomiju kretanja od 310 km prema WLTP protokolu.

AutoRepublika 

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Ovo bih baš rado posedovao, ali ipak ne smem jer je jedan vlasnik više BMWa skoro popljuvao isti, kao da je reč o KG Yugu iz 86. 🙂 Da ne reskira čovek…

Je li tačno da ima bateruja za samo 1000 usd na ebayu? Po meni, idealno vozilo za grad

SNIFF

jeste jeste 🙂 https://prnt.sc/kQ61VA7oNlxA

J4ZZ3R

Znači električni auto je odličan samo za komšiju loga ne volite 🙂