1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki potvrdio blagi hibridni sistem od 48 V za Swift, S-Cross, Vitaru
Suzuki potvrdio blagi hibridni sistem od 48 V za Swift, S-Cross, Vitaru
0

Suzuki potvrdio blagi hibridni sistem od 48 V za Swift, S-Cross, Vitaru

967
0
Podelite sa prijateljima:

Uveden pre par godina, Smart Hybrid Vehicle by Suzuki je 12-voltni električni sistem, razvijen za 1,0-litarski Boosterjet trocilindarski turbomotor, uparen sa šestostepenom manuelnom transmisijom.

SHVS sada ima „većeg brata“ u vidu 48-voltnog sistema pod imenom Self-Charging Hybrid., koji će započeti s isporukama u proleće, s K14D.

Naime, reč je o kodnom nazivu 1,4-litarskog Boosterjet agregata, koji će zameniti aktuelnu pogonsku jedinicu. Uparen s blagim hibridnim sistemom koji radi na 48 V, Suzuki je uspeo da smanji emisiju ugljen-dioksida za do 20 odsto, odnosno smanji potrošnju za 15 odsto u kombinovanom ciklusu, uz prisutniji obrtni moment pri niskim obrtajima.

U poređenju s 1.4 motorom bez bilo kakve asistencije, unapređeni SHVS dodaje na masi oko 15 kilograma. Integrisani starter-generator i konverter sa 48 na 12 V, doprinose isporučivanju maksimalnog obrtnog momenta od 235 Nm pri samo 2.000 o/min.

Električna energija koja se prikupi iz kočenja, skladišti se u litijum-jonsku bateriju. Blagi hibridni sistem takođe vodi računa o spoljnim svetlima, info-zabavi i klima uređaju dok je automobil „u leru“. Baterija i DC/DC konverter, locirani su ispod prednih sedišta radi bolje distribucije mase.

Što se tiče finalne komponente 48-voltnog sistema, to bi bio elektromotor, koji je u mirovanju kada kvačilo nije angažovano a broj obrtaja kolenastog vratila oko 1.000 u minutu. Suzuki tvrdi da „ova funkcija praktično zamenjuje ubrizgavanje goriva uz pomoć struje iz elektromotora, da bi potom kontrolisala i održavala rad u proznom hodu.“

Drugim rečima, automobil ponovo ubrzava bez kašnjenja prilikom restarta motora, eliminišući u isto vreme potrošnju goriva pri radu u mirovanju ili pri niskim brzinama. Za sada, to je ono što znamo o novom Suzukijevom sistemu, a japanska marka obećava da će kompletne specifikacije objaviti pre marta 2020., odnosno lansiranja blagog hibridnog sistema.

AutoRepublika

(967)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments