1. Home
  2. Prezentacije
  3. Canoo predstavio snažni kamionet nazvan American Bulldog
Canoo predstavio snažni kamionet nazvan American Bulldog
1

Canoo predstavio snažni kamionet nazvan American Bulldog

200
1
Podelite sa prijateljima:
Američki startap koji se bavi električnim vozilima Canoo predstavio je novu, brutalnu verziju svog pikapa, napravljenu uzimajući u obzir operativno iskustvo u Ministarstvu odbrane SAD.

Startap je osnovan 2017. godine, ali je tek prošlog leta ušao u priču koja ga je dovela do masovne proizvodnje modularnih električnih vozila; u avgustu je kompanija dobila novac od države Oklahoma i nacije Cherokee koja tu živi za izgradnju dve fabrike za sklapanje električnih vozila i baterija za iste. Danas je startap prijavio početak isporuka prvih električnih kombija vladi sastavljenih u Oklahomi, a tri dana ranije je predstavio pikap American Bulldog.

„Američki buldog“ je brutalna verzija modela sa jednostavnim imenom Pickup Truck, koji je Canoo predstavio pre dve i po godine. Originalni pikap Canoo dužine 4.677 mm ima kabinu iznad motora (cabover – mada za električno vozilo nije baš podesan naziv), kliznu karoseriju, sklopive radne stolove i skrivene pregrade za odlaganje – veoma je zgodan za rad i rekreaciju u divljini. Kompanija Canoo je 2022. godine napravila specijalnu verziju pikapa sa jednorednom kabinom za Ministarstvo odbrane SAD i predala je vojsci na testiranje, a sada i „američkog buldoga“, napravljenog na osnovu rezultata Canooa.

Bulldog ima strožiji dizajn u poređenju sa pikapom sa četvrtastim lukovima točkova, pojednostavljenom optikom, zaštitnim jastučićima na bočnim zidovima i teškim čeličnim branicima. Takođe ima dvorednu kabinu, a karoserija je fiksna i vodootporna; opremljen je snažnim pričvršćivačima za velika opterećenja i uklonjivim stranicama koje se mogu postaviti ispod točkova u slučaju zaglavljivanja. Dizajn enterijera je takođe postao grublji, a na vratima su se pojavile viseće platnene torbe.

Canoo, nažalost, ne otkriva tehničke karakteristike Bulldoga; poznato je samo da je vojna verzija kamioneta sa pogonom na sva četiri točka, njegova dvomotorna „elektrika“ proizvodi oko 600 KS. Civilni Canoo Pickup Truck može biti ponuđen sa jednim motorom, sa pogonom na zadnje točkove.

Canoo i dalje prihvata prednarudžbe za kamionet na svojoj veb stranici, ali još nije jasno kada će početi proizvodnja i prodaja; sada su glavni prioritet kompanije električni kombiji; za njih je prikupljeno oko 20.000 narudžbina; Canoo se prvenstveno bavi njihovim izvođenjem, a nakon što kompanija stane na noge, biće moguće da na tržište uvede pikap kamionete.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za ovaj kamioncic zainteresovala se americka armija. Zasto – ne znam. U cemu bi bila njegova prednost u odnosu na ostale e-pikapove, ne mogu bas da shvatim. Varijanta „Buldog“ verovatno potice iz tog programa, ili je barem njime inspirisana. Veliko naduvano prednje staklo je cisti stajling geg, koji ne samo da nema neku funkciju vec ogranicava vidik na teren – tamo dole kuda treba da prodju tockovi. O efektu staklene baste te impozantne staklene kupole da ne govorim.