1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota ko „devica Marija“, zgrešila skoro bez začeća s prvim baterijskim SUV-om
Toyota ko „devica Marija“, zgrešila skoro bez začeća s prvim baterijskim SUV-om
1

Toyota ko „devica Marija“, zgrešila skoro bez začeća s prvim baterijskim SUV-om

399
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi električni krosover zamalo što je uopšte ušao u serijsku proizvodnju, a već je postao predmet kampanje povlačenja na korektivnu intervenciju u ovlašćene servisne centre marke, što se zbilo tek dva meseca nakon lansiranja. Razlog se krije u identifikovanom ozbiljnom problemu s točkovima.

Toyota je objavila opoziv svog prvog baterijskog aduta s povišenim odstojanjem od tla. Naziva ga baš pitko kao „bZ4X“. Ukupno će nazad u servise morati da ode 2,7 hiljada vozila od čega je glavnina „usrećila“ Evropljane, njih 2.200 komada. Samo 260 je isporučeno u SAD-u, dok je 110 otišlo Japancima i još deset njih Kanađanima, preneo je Reuters. Akciji je nužno pridodat i model Solterra koji se prodaje u Subaruovom dresu, što ne čudi, kada znamo da je nepoderiva i originalna Toyota razvijena u saradnji s drugim proizvođačem automobila. Subaru će ponovo videti oko 2.600 jedinica svog vozila koje samo što je isporučio kupcima.

Eto, desilo se i Japancima da počine grešku toliko karakterističnu za Frnacuze, Italijane, Nemce i ostale manje talentovane nacije u oblasti inženjeringa. Kako je prenelo japansko regulatorno telo, točkovi ovih krosovera mogu da otpadnu, a kao posledica naglog skretanja i intenzivnog kočenja. Uzrok svega se krije u labavljenju zavrtnja glavčine što vodi ka dobijanju lufta u vezi između točka i ostatka vozila, i u krajnjoj liniji, do dezintegrisanja točka od automobila.

Srećom, za sada nema nikakvih izveštaja da je do nekih nezgoda i došlo, a koje bi bile uslovljene ovim elementarnim propustom u procesu proizvodnje japanskih automobila. Međutim, nadležni organ japanske države je svakako posavetovao verujuće u nepoderivost Toyote i Subarua, da ipak „iskuliraju“ sa željom da upotrebe svoj SUV, sve dok ga proizvođač ne popravi.

Ipak, možda malo i za podsmeh, japanski vozači nemaju razloga za brigu, jer svih deset opozvanih primeraka vozila su registrovana na ime proizvođača i vazalnih entiteta i služe u promotivne svrhe, uglavnom kao test vozila. Kako navode iz obe azijske firme, opoziv se ne odnosi na sve proizvedene primerke, ali nisu obelodanili koliko ih je ukupno prodato, da bismo znali koji procenat populacije je začet s genetskom greškom.

Toyota bZ4X koji je unificiran s pomenutim krosoverom po imenu Subaru Solterra je debitovao u serijskoj formi tokom jeseni za nama. Elektromobiloi su veoma slični i dele istu platformu koju jedni zovu e-Subaru Global Platform a drugi e-TNGA. U top verzijama nude (integralni) pogon s dva motora. Razvio ga je manji azijski partner. Ukupna snaga motora je na nivou od 217 „konja“, dok baterijsko pakovanje poseduje kapacitet od 71,4 kilovat- sati.

Kažu, dosta za 460 kilometara autonomije, ali isto tako govore i da je Toyota nepokvarljiva…

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Sveta krava“ se nikada ne kvari … Ipak je to „Japanac“ 😊
Tako da molim da se briše ova vest …