1. Home
  2. Life
  3. Nakon kineske i berlinska policija s pravom zabrinuta zbog Teslinih kamera
Nakon kineske i berlinska policija s pravom zabrinuta zbog Teslinih kamera

Nakon kineske i berlinska policija s pravom zabrinuta zbog Teslinih kamera

7.88K
4
Podelite sa prijateljima:

Policija Berlina je pokrenula pitanje zabrane prilaska Teslinim vozilima u blizinu policijskih i ostalih objekata od značaja za bezbednost. Problem ostaje nerešen u svakom slučaju, a donele su ga kamere instalirane u vozilima američkog proizvođača.

Ove zone su očigledno proglašeno tabu temom za Tesline automobile kojima dakle može biti zabranjen pristup na određenim imanjima berlinske policije. Priča je izazvala senzaciju i iritaciju. Nemačka policija je pre par dana poslala interni cirkular odeljenja bezbednosti LKA kojim se nalaže „zona zabrane leta“ za okolinu sedišta policije i Državne kancelarije kriminalističke policije (LKA).

Policija se plašila implikacija po bezbednost i privatnost, jer su kamere Teslinih vozila neprestano snimale okolinu. O tome je izvestio list „BZ“, a policija je potvrdila autentičnost pisma.

Ovim povodom se uprava unutrašnjih poslova ponovo oglasila krajem prethodne nedelje. Portparol regulatornog tela za štampu rekao je da se trenutno planira izrada propisa za ponašanje u blizini svih nekretnina, a regulativa uključuje i automobile s kamerama i kompjuterskim sistemima. Međutim, cirkularni dokument naslovljen kao „Zabrana“ poslat je samo kao „nacrt“ i još nije na snazi, već „služi samo za podizanje svesti“. Trenutno ne postoji opšta zabrana ulaska u neke bezbednosne zone za vozila s „rizičnom opremom“.

Međutim, i dalje postoji opšta zabrana audio i video snimanja u svim policijskim bezbednosnim zonama. Svi su odgovorni za poštovanje, što se odnosi i na kamere u automobilu.

Vozila Tesle su u stanju da snime policijske službenike, vozila koja koriste, sigurnosne elemente policijskih stanica, pa i ostale ljude koji se nađu u tim prostorijama. Takvi zapisi se potom na trajnoj osnovi deponuju u evropskoj centrali komapnije u Holandiji, navode policajci. Dalji tretman video zapisa nije jasan, dok sama kompanija Tesla odlučuje da li i koje informacije će biti obelodanjene.

Sudeći po zapisanom u kružnom dokumentu, policija je shvatila da postoji problem u januaru ove godine, nakon izveštaja koji je objavila televizijska stanica ZDF, dok je u avgustu 2021., magazin „Frontal“ predstavio šta sve mogu na ovu temu da urade vozila američke marke, što je učinio u dužem članku, navodeći koji sve podaci mogu biti razotrkiveni na taj način.

Osam kamera za pun zapis zbivanja oko Teslinog automobila

Shodno tome, berlinsko javno tužilaštvo je od Tesle dobilo snimke, filmove koji su prikazivali saobraćajne nesreće. Ali, dobilo je i snimak putovanja autoputom koji nije rezultirao nesrećom, ali je datoteka i dalje bila sačuvana na serverima i mogla se pregledati.

Moderni automobili poseduju nekoliko kamera koje pomažu pri parkiranju, na primer. Osam kamera koje su ugrađene u vozila Tesle omogućavaju nadzor u radijusu od 360 stepeni okoline automobila. Sistemi se koriste za pomoć vozaču i za poluautonomnu vožnju. Ali funkcionišu i kao takozvane kamere koje stalno snimaju kako bi nadležni mogli da razumeju šta se desilo posle nesreće, na primer.

Pored toga, Tesla od 2019. godine nudi „režim stražara” koji vlasnici moraju svesno da uključe. Čak i sa parkiranim automobilom, kamere tada konstantno snimaju okolinu i snimaju aktivnosti čim se aktivira alarm za blizinu. Režim je namenjen zaštiti od vandalizma i krađe, ili barem da odvrati potencijalne počinioce.

Zaštitnici podataka smatraju da „režim čuvanja“ krši evropske zakone. U oktobru 2020. godine, na primer, „Stručnjaci za zaštitu mrežnih podataka“ su u izveštaju došli do zaključka da Teslina vozila „ne bi trebalo da budu dozvoljena na evropskim putevima“. Vlast odgovorna za Teslu u Holandiji još nije preduzela nikakve mere protiv pomenutog „stražaskog režima“.

Ovim problemom se u Nemačkoj bavi nekoliko saveznih država. Iz Brandenburga je novinarima lista Spiegel rečeno da je ova tema poznata. „U sedištu policije su u toku ispitivanja za buduće rukovanje ovakvim sistemima ugrađenim u motorna vozila, koji su takođe nezavisni od tipa vozila.“

AutoRepublika

(7876)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Koliki HDD ima Tesla, tj koliko može da čuva snimke sa velikog broja kamera. Da li se brišu snimci posle određenog vremena. Može li ih Tesla preuzeti sa automobila…on line…

to su prava pitanja

Iznogud Časni

1. Jebo policiju kojoj cure dokumenti
Za ostalo se slažem sa drotovima

Yankee

Nacisti i njihova „sloboda“ na delu hehe. Jesu li bili zabrinuti i kada je Googleov automobil sve snimio i objavio na Google Earth? Ili za bilo koji drugi automobil koji prodje gde vlasnik ima ugradjenu kameru?

Iznogud Časni

Da samo znas koliko sam se zabrinuo za njih😺

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni