1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Kako je Harley Davidson pokušao da zaštiti zvuk motora
Zanimljivost dana: Kako je Harley Davidson pokušao da zaštiti zvuk motora

Zanimljivost dana: Kako je Harley Davidson pokušao da zaštiti zvuk motora

507
0
Podelite sa prijateljima:

Početkom 1994. godine Harley Davidson je popunio nekoliko zahteva za patent, među kojima je najčudniji bio onaj o zvuku zvuku motora.

Naime, američki proizvođač motora je tvrdio da njegovi proizvodi imaju specifičan zvuk i da konkurenciji ne bi trebalo biti dozvoljeno da ga “kopiraju“. U patent su bili uključeni i neki drugi detalji, kao što je dizajn blatobrana i rezervoara. Iz kompanije su tvrdili da V-Twin motor u modelima Fat Boy, Softail i Road King ima specifičan zvuk koji konkurencija, pre svega japanska, pokušava da imitira.

USA Patent & Trademark Office, koji donose konačnu odluku da li će patent biti odobren, nikada nije odbio molbu, ali je zatražio od Harley Davidsona da dokaže da je njegov zvuk specifičan i još bitnije – da ga niko drugi pre njih nije koristio. Japanski rivali kao što su Honda i Yamaha su se suprostavili molbi uz objašnjenje da je takav zvuk specifičan za sve veće kruzere i da Harley Davidson ne poseduje ništa što drugi proizvođači takođe ne koriste duži niz godina.

Posle šest godina tužbi Amerikanci su odlučili da povuku tužbu. Potpredsednica kompanije Joanne Bischmann je izjavila da kupci Harley Davidsona poznaju zvuk svojih ljubimaca i da sigurno ga neće pomešati sa zvukom jeftinijih imitacija. Čak i da kompanija nije povukla molbu za patent šanse su male da bi izašla kao pobednik. Naime, od preko 730.000 odobrenih patenta, samo 23 su na račun zvuka i to nekih specifičnih kao što je urlik lava na MGM filmskim reklamama.  

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments