1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zlatna vremena pristupačnih čistokrivnih sportista
AR pijaca klasika: Zlatna vremena pristupačnih čistokrivnih sportista

AR pijaca klasika: Zlatna vremena pristupačnih čistokrivnih sportista

1.02K
6
Podelite sa prijateljima:

Generalno sebe smatram nostalgičnim kada je reč o automobilskom svetu i definitivno mogu reći da mi fale vremena kada je svet na četiri točka pružao više opcija. Ako pogledamo situaciju danas, većina automobilskih proizvođača kao da prodaje samo krosovere i to na metar, dok sve ostalo nije vredno pažnje jer ne donosi ogromnu zaradu.

Jedna od kategorija koja mi se jako dopadala je ona koja je bila aktuelna tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a reč je o sportskim dvosedima sa centralno postavljenim motorima.

Bio ih je solidan broj sa obe strane Atlantskog okeana, pa ćemo spomenuti Fiat X1/9, Toyotu MR2, Porsche 914, Pontiac Fiero, Lanciju Montecarlo i mnoge druge. Možda nisu imali onu ogromnu snagu kao današnji četvorotočkaši, ali su bili lagani, zabavni za vožnju i dovoljno pristupačni da ih je gotovo svako mogao priuštiti.

Za današnju pijacu smo izabrali baš Montecarlo ili kako je na američkom tržištu bio poznat pod imenom Scorpion. Ovaj automobil se proizvodio u dve serije i to prvo od 1975. do 1978. godine, a zatim i od 1980. do 1981. godine. Pokretao ga je 2,0-litarski benzinac sa 118 konjskih snaga, što nije bila neka visoka brojka čak ni u ondašnja vremena, ali zahvaljujući masi od svega 970 kilograma, mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Za dizajn se postarala čuvena stilska kuća Pininfarina, ali Montecarlo nikada neće zabeležiti veliki komercijalni uspeh kojem se Lancia nadala. Tokom spomenutih šest godina proizvodnje je isporučeno tek 7.798 jedinica.
Montecarlo je bio dostupan na američkom tržištu samo 1976. i 1977. godine, ali zbog značajno strožijih zakona na račun izduvnih gasova, Italijani su bili primorani da ponude manji 1,8-litarski benzinac sa samo 81 konjskom snagom.

Ovi primerci su takođe bili nešto teži zvahljujući drugačijim pravilima o bezbednosti, pa su performanse samim tim bile razočaravajuće. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 12,4 sekundi uz maksimalnu brzinu od 172 km/h.

Samo 1.805 Amerikanca je izabralo Montecarlo ili kako je automobil tamo bio poznat pod značkom Scorpion (pravo na ime „Montecarlo“ je imao Chevrolet) po početoj ceni od 9.943 američkih dolara (oko 53.655 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnjeg oglasa je Scorpion iz 1977. godine i trenutno se nalazi u gradu Trenton unutar američke savezne države Nju Džerzi. Originalno je napustio fabriku sa spomenutim 1,8-litarskim benzincem, ali se na sreću neko dosetio da ugradi motor sa evropskog tržišta.

Vozilo je takođe prošlo kroz detaljan proces restauracije, a pored moćnijeg motora je iskorićen i petostepeni manuelni menjač originalno ponuđen na Starom kontinentu. Scorpion stiže i sa disk kočnicama na sva četiri točka i s kraćim evropskim branicima.


Aukcija je donela 31 ponudu, a najviša je iznosila 25.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1019)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto ali samo bez tih odvratnih crnih fleka! Ovo je original:

comment image

Yankee

Mislim da je taj crni deo bio standardan na verziji za americko trziste, jer nisam video neki drugi Montecarlo/Scorpion bez toga.

comment image

BB

Na ovim slikama ja vidim i značajnu razliku u zadnjem kraju, junak ovog članka tamo ima šipku a ovi sa slika komad lima…

Matija

Ovo je bio odgovor za Jenkija!

Verujem da je tako, to je bilo doba kada su mnogi evropski automobili za izvoz u USA dobijali dodatne plasticne odbojnike.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija
Yankee

Dobro, ovaj je prepravljan da izgleda kao evropski model iako je ustvari americki model. I branici su sa evropskog trzista, motor takodje.

Vladimir Bojkovic

Ove crne linije,ЖАСУ,auto tezak ,motor lenj,zato se i nije proslavio