1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Pronađen Datsun 280ZX sa samo 18 kilometara na satu
Pronađen Datsun 280ZX sa samo 18 kilometara na satu

Pronađen Datsun 280ZX sa samo 18 kilometara na satu

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje Datsuna Z davne 1969. godine je bio izuzetno bitan događaj za japansku automobilsku industriju. Po prvi put jedan automobil iz Zemlje izlazećeg Sunca je mogao da parira u svakom pogledu svetskoj konkurenciji, a Datsun ga je predstavio sa rečenicom da pruža „evropski stil, američku snagu i japansku pouzdanost i da će ga voleti ceo svet“.

Deset godina kasnije popularni „Z“ je proslavio deset godina postojanja, a u tu čast Datsun je spremio specijalni model. Jedan s(p)retnik će sada dobiti priliku da kupi pravu „vremensku kapsulu“ koja je u poslednjih 40 godina prešla svega 11 milja, to jest 18 kilometara „u našem novcu izraženo“. Proizvođač je ponudio samo 3.000 jedinica u čast desetogodišnjice, a model sa slike, u kombinaciji crvene i crne boje je definitivno ređi i prodato je svega 500 jedinica.

Datsun ZX280

Prethodni vlasnik ovog automobila je posedovao Datsunov salon i odlučio je da sačuva jedan primerak za sebe. On ga je provozao samo jednom, što potvrđuje i kilometraža, a zatim ga je parkirao za narednih 40 godina.

Njegov unuk je nasledio 280ZX i sada je spreman da ga proda. U svoje vreme, ovaj primerak je koštao 13.990 američkih dolara, što je oko 47.000 zelenih novčanica ako preračunamo na današnju vrednost novca, pa nema sumnje da će ovaj put cifra biti značajno veća.

Među zainteresovanim potencijalnim kupcima je i Datsunov naslednik Nissan, koji navodno želi da doda ovaj poseban primerak u svoju specijalnu kolekciju.

Kao što mu ime kaže, 280ZX pokreće 2,8-litarski agregat sa 145 „konja“. Nepoznato je kada će aukcija biti na rasporedu, a sigurno je da će svi automobilski magazini preneti vest kada se to desi.

Uživajte u galeriji.

AutoRepublika

(1023)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments