1. Home
  2. Vesti
  3. Zaposleni u Tesli tuže firmu zbog otpuštanja bez prethodnog upozorenja
Zaposleni u Tesli tuže firmu zbog otpuštanja bez prethodnog upozorenja
1

Zaposleni u Tesli tuže firmu zbog otpuštanja bez prethodnog upozorenja

202
1
Podelite sa prijateljima:

Tesla je non-stop u žiži javnosti, najčešće zbog kontroverznog vlasnika Ilona Maska. Nedavno smo pisali o tome kako je blokirao dalje zapošljavanje i najavio otpuštanja u kompaniji, na svetskom nivou. Danas je tema tužba bivših radnika zbog, prema njihovim tvrdnjama, kršenja saveznih zakona Amerike, do čega je došlo odlukom da se otpusti 10% od ukupno angažovane radne snage u kompaniji.

Džon Linč i Dakston Hartsfild su radili u Teslinoj fabrici baterija u blizini Rena u Nevadi, onoj koju vidite na naslovnoj ilustraciji, i tu su proveli po oko pet godina. Bili su među više od 500 zaposlenih koji su nedavno otpušteni. Tvrde da Tesla nije ispunila zahtev za obaveštavanjem od šezdeset dana prema Zakonu o obaveštavanju o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika (WARN Act) i priključuju se grupnoj tužbi i u ime drugih koji su neočekivano ostali bez posla u maju i junu ove godine.

U tužbi podnetoj u nedelju federalnom sudu u Ostinu u Teksasu, Linč kaže da je 10. juna obavešten da je njegov ugovor raskinut, da ta odluka stupa na snagu odmah, a da je Hartsfild 15. juna obavešten da je i on ostao bez posla.

U razgovoru sa agencijom Bloomberg, advokat za zapošljavanje koji zastupa radnike, Šenon Lis-Riodan, rekao je da je „Tesla počela da otpušta ljude u očiglednom zanemarivanju WARN acta“. Stoga, Linč i Hartsfild traže nadoknadu i beneficije 60 dana nakon obaveštenja o raskidu, a takođe žele da Tesla plati advokatske honorare i troškove.

Početkom juna, izvršni direktor Tesle Ilon Mask poslao je elektronsko pismo (mejl) radnoj snazi kompanije u kom je naveo da želi da se otarasi jedne desetine od 100 hiljada zaposlenih širom sveta zbog „super lošeg osećaja“ o budućem stanju u privredi. Ovo otkriće je došlo ubrzo nakon što je Mask dao instrukcije svim Teslinim radnicima da se vrate u kancelariju i prekinu rad na daljinu, uz napomenu da zaposleni moraju da provedu najmanje četrdeset sati u kancelariji svake nedelje.

Zanimljivo, dok je Tesla otpustila stotine radnika, Mask je na Twitteru 5. juna izjavio da će se ukupan broj zaposlenih u kompaniji povećati u narednih 12 meseci, „ali ne i njihov fond za plate“.

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, deluje da se „malo ogrešio o zakon“ …