1. Home
  2. Life
  3. Rang liste: Toyota RAV4 je svetski bestseler
Rang liste: Toyota RAV4 je svetski bestseler
10

Rang liste: Toyota RAV4 je svetski bestseler

929
10
Podelite sa prijateljima:

Toyota RAV4 se može pohvaliti s mnogo pozitivnih karakteristika. Prvi je masovno proizvedeni krosover sa samonosećom karoserijom umesto one tradicionalne koncepcije „školja na šasiju“ koju smo navikli da viđamo pre devedesetih godina prošlog veka. Takođe pruža odličnu kombinaciju praktičnosti, pouzdanosti, vrednosti, kakvog-takvog stila, a ako je verovati našem vernom čitaocu i drugaru Goranu Jurkoviću, na semaforu pruža bolje performanse nego mnogobrojni sportski model i u Zagrebu se svako okreće za njim.

Doduše samo u plug-in izdanju, da ne dođe do zamene teza 🙂 Ali, nešto što se do sada nije moglo reći za RAV4 jeste da je tu u pitanju svetski bestseler, jer smo navikli da vidimo bratski model Corollu na čelu takve list. Ali ne i u 2021. godini i dve Toyote su sada zamenile mesta.


Kolege sa sajta Motor1 su analizirale svetskih 106 tržišta i došli su do nekih pomalo iznenađujućih zaključaka. Možda lidersko mesto Toyotinog krosovera i nije toliki šok, pošto ipak živimo u vremenima kada je ovakva vrsta vozila izuzetno popularna, dok prodaja onih tradicionalnih kompaknih limuzina i hečeva polako gubi na vrednosti.

Japanski proizvođač vozila kaže da je prošle godine isporučio preko 1,13 miliona primeraka modela RAV4 ili kako je poznat pod imenom Wildlander u Kini. To je za šest procenata bolji rezultat nego godinu dana ranije i za oko 280 hiljada jedinica više nego drugoplasirana Corolla. Bronzana medalja je pripala još jednom krosoveru i to Hondi CR-V sa 903 hiljade rekli bismo uglavnom zadovoljnih mušterija.


Ko nas je još iznenadio na listi deset najpopularnijih četvorotočkaša širom sveta? Možda Nissan Sentra na četvrtoj poziciji, mada se ovaj japanski model prodaje pod toliko različitih oznaka da je teško pohvatati gde je tačno popularan.

Po prvi put viđamo i jedan električni automobil na listi i to Teslu Model 3 na devetoj poziciji. I Fordov velikan F-150 je nisko pozicioniran, ali najviše zbog podatka da u njegovu prodaju nije uračunata celokupna Serija F već samo onaj osnovni model F-150. Nismo sigurni zašto se Motor1 odlučio podeliti ih kada sam Ford oduvek objavljuje zajedničke cifre.

 

Iznenađuje nas i to što na listi nema niti jednog Volkswagena, posebno kada znamo da se nemački gigant redovno bori sa Toyotom za titulu najprodavanijeg svetskog brenda, a nestali su i neki drugi nekadašnji favoriti kao što su Honda Civic i Volkswagen Golf.

Na priloženim fotografijama možete da vidite i svetske bestselere po kategorijama.

AutoRepublika

(929)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

konačno da je i mustang na svetskoj mapi

J4ZZ3R

A đe je ođe Škodilak? Dejsia? VW? Audi?

TheStig

Pa ko će to kupiti sem mutavci u Evropi?To su kvazi vozila. Čuj dao neko pare za VW!? E svašta..

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Svaka čast za Toyotu, osim prva dva mesta, ukupno ima 4 vozila u TOP 10.

Ali, kada se gore kaže „corolla sedan“ sa 1,104 miliona, misli se tu zaista samo na sedan formu ili i na HB i na karavan ?

U kojoj bi uopšte klasi u gornjim tabelama bio Golf ?

Iznogud Časni

Jurkovic namjestio ;D

Yankee

Jurkovic nakon sto je video naslov …

comment image

Iznogud Časni

😁😁

moron

Ovo što piše u tabeli „Honda HRV“, mislim da to nije rezultat za HRV samo sa slike, već da je to zbir različitih generacija/modela, jer nije isti za sva tržišta.

Ali jeste malo neobično da je u toj klasi prodao više nego dva puta vozila od drugoplasiranog.

Iznogud Časni

Vazno je da je i crv alias glista tu negdje. Ima puno morona na svijetu :-)))

moron

Da. u svetu morona ima dosta, ali, izgleda da su malo deficitarni u Evropi, bar što se tiče CRV-a, inače se ne bi desilo da prošle godine CRV u Evropi bude slabije prodavan čak i od „ugaženog“ 500L 😊