1. Home
  2. Sajmovi
  3. Prototip novog Renaulta 5 će debitovati ovog vikenda
Prototip novog Renaulta 5 će debitovati ovog vikenda
6

Prototip novog Renaulta 5 će debitovati ovog vikenda

434
6
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Renault 5 jedna od najvećih legendi automobilskog sveta. Proizvodio se u dve generacije od 1972. do 1996. godine i uneo veliku revoluciju kao prvi supermini sa sportskim duhom. Pre popularne „petice“, većina vozila u ovoj kategoriji nije bila preterano privlačna i kupovana su najviše iz razloga što su bila jeftina i zato što su pružala malu potrošnju, ali je francuski model pokazao da takozvani „supermini“ može da bude i zabavan za vožnju.

Isporučeno ih je 5,5 miliona širom sveta.

Već neko vreme nam je poznato da Renault sprema moderno izdanje i da će biti dostupan samo na struju. Sada nam je poznat i datum zvanične premijere. Doduše, videćemo ga samo u prototip izdanju, ali mediji već spekulišu da se serijski model ne bi trebalo izmeniti u većoj meri.

Francuski proizvođač vozila je za lokaciju izabrao ovogodišnji Festival brzine u Gudvudu koji se održava u Velikoj Britaniji, a ova „petica“ se ne bi trebala previše razlikovati od one ranije koju smo videli u Minhenu prošle godine.

Kao što možemo zaključiti iz priloženih fotografija, novi model je inspirisan svojim legendarnim prethodnikom i definitivno će pružati retro stil. Do sada je dobio dosta pohvala na račun dizajna, a prvi stilista firme Žil Vidal nas uverava da postoji i funkcionalnost umesto samo lepih linija.

Proizvodiće se na Renaultovoj globalnoj platformi za električne automobile nazvanoj CMF-BEV, pa iako informacije na račun „petice“ još uvek nisu objavljene, neki drugi modeli sa ove platforme pružaju autonomiju do 400 kilometara. Francuski gigant kaže da trenutno razvija i revolucionarne baterije sa ciljem da uštedi kupcima na troškovima kupovine i punjenja.


Renault je inače počeo da prima i narudžbe i kaže da postoji veliko interesovanje. Sigurni smo da će se pokazati velikim prodajnim uspehom posebno ako bude ispunjeno ono obećanje da će početna cena iznositi „samo“ 21.500 evra.

Serijski model bi zatim trebalo zatim da debituje negde tokom 2023. godine dok je masovna proizvodnja zakazana za godinu dana kasnije. „Na Gudvudu“ ćemo videti i potpuno novi Megane E-Tech Electric, pa samim tim izlog francuskog proizvođača vozila će svakako biti u centru pažnje.

AutoRepublika

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ova 5-ca bi mogla biti jedno lijepo osveženje iz Renaulta posle hrpe čardaka koje su lansirali predhodnih godina.

Matija

Ako bude kao ovaj na slici, bice to onda vrlo atraktivan auto: kompaktan i „muskulozan“ kao da je upravo tjunovan. Bas sam nestrpljiv!

Laki

Dobar.

Janko

Lepo izgleda ako bude ova cena i autonomija . Mada već se počeli da lažu sa kilometražom kao što lažu za potrošnju goriva. Znači ako kažu 400 kilometara to je realno 300 kilometara. Mada i 300 km.za grad je dobra autonomija. Kao i naš narod kad laže za potrošnju goriva kad čovek čita pomislio bi da auta proizvode gorivo a ne da ga troše,i to kola 15-20 godina starosti.

Laki

Realan komentar.

igi

Samo da ne bude prevelik, preko 4m. Ioniq 5 na slikama deluje kompaktno a zapravo je mini-van 🙂