1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživanje: Nemci ne haju za skupo gorivo
Istraživanje: Nemci ne haju za skupo gorivo

Istraživanje: Nemci ne haju za skupo gorivo

1.03K
10
Podelite sa prijateljima:

Ni nakon naglog povećanja cena goriva, nemački vozači nisu promenili stil vožnje.

Benzin i dizel bi trebalo da pojeftine – tako je planirala vladajuća „semafor“ koalicija sa takozvanim popustom na tankovanje. Rezultat nakon nedelju dana je da plan ne funkcioniše. Gorivo je i dalje skuplje nego ikad. Ovo pokazuje velika analiza podataka proizvođača navigacionih uređaja TomTom koja je sprovedena ekskluzivno za ARD.

Rezultat studije pokazuje da je prosečna brzina na autoputevima u Nemačkoj je prošlog meseca bila 104 km/h. U februaru, pre velikog poskupljenja goriva, iznosila je 105 km/h. Na prvi pogled ovo izgleda umereno i disciplinovano. „Ali to je u suštini zbog činjenice da je više građevinskih radova na autoputevima u toku“, kaže analitičar podataka Ralf-Peter Šafer iz kompanije TomTom. „Nemci voze kao nekada, a novac izgleda nije bitan.“

Svako ko zaroni u detalje ogromne zbirke podataka otkriće još jedan problem. Naime, prosečna vrednost pokazuje obmanjujući deo. (Svi znamo da je statistika najveća kurva, i da može lako da se manipuliše podacima.)

Otprilike četvrtina vozača u Nemačkoj uglavnom vozi između 130 km/h i 150 km/h. I idu jednako brzo kao i uvek. Prema podacima iz kompanije ADAC Severna Rajna, ovde postoji potencijal da se uštedi gorivo i tako smanji zavisnost od fosilnih sirovina, na primer iz Rusije, što po svemu sudeći postaje opsesija Nemaca. U zavisnosti od modela automobila i stila vožnje, moguća je ušteda od oko 20%.

„Sa opštim ograničenjem brzine od 100 km/h na autoputevima, potrošnja goriva mogla bi da se smanji za više od tri milijarde litara“, kaže Klaudija Kemfert sa Instituta za ekonomska istraživanja (DIW). „Takođe bi se uštedelo više od devet miliona tona CO2 u isto vreme, onog koji inače redovno odlazi u atmosferu po ovom osnovu“.

Postavlja se pitanje zašto postoji ovakav paradoks. Nemci, kao i balkanski narodi, kukaju zbog visokih cena benzina, ali i dalje voze brzo kao i pre i tako daju sve više novca za gorivo. Istraživanje poslovnog magazina ARD Plusminus, koje je sprovedeno na benzinskoj stanici podignutoj uz autoput, daje više razloga zašto je to tako. Kao elementarni povod za jurcanje je naveden nedostatak vremena, jer se uvek negde žuri, drugi razlog može biti grupni pritisak vozača koji voze velikom brzinom, ili poslodavac koji plaća troškove goriva, što nam deluje kao jak razlog za brzu vožnju (smajli).

Mihael Heser ima drugi deo odgovora. Kao saobraćajni psiholog, obično ima posla sa ozloglašenim vozačima optuženim za prebrzu vožnju i stoga zna da brza vožnja čini nešto čudno ljudima. „Što brže vozim, telo oslobađa više adrenalina. Istovremeno se oslobađaju endorfini koji su neverovatno zabavni“, kaže stručnjak. I pošto su ovde u pitanju emocije, a ne svesne odluke, pozivanje na razum od strane vozača je obično besmisleno.

To pokazuju i visoke cene benzina i sve prazniji novčanici. I zato mnogi smatraju da država pored svega ostalog, mora da radi i na ograničenju brzine.

AutoRepublika

(1025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A da li su istraživali odnos rasta prosečne brzine na auto putu I rast troškova čišćenja vetrobrana od zalepljenih insekata?
Da li je to geometrijska ili neka druga progresija?
Možda ipak neka druga.
Čudi me za Nemce da ne obrate pažnju i na tu pojavu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Xtrimi

Zadnji put 2019 kada sam bio kolima u Evropi ( Nemačka, Holandija, Luxembourg) ubio sam 4000km i nisam imao problema sa insektima do Horgoš a

Tako da kontam da je Evropa svoje insekte poubijala.

moron

😃😃😃

S mile

Tesko je ljudima nabaciti druge navike. Drzava zeli da smanji uvoz iz Rusije. Ali koga to briga. Platio sam gorivo, i s njim cu raspolagati kako ja hocu.

Bice tek zanimljivo kad zahladni. Ono sto drzava propagira, dzemperi, i grejanje na 18C… Nema vajde od toga.
A rezerve gasa nece dostici planirani nivo.

Ima indijanci da se smeju evropi, sto se smrzava 😆

Renault Terminator

Medvedev uvjerio Njemce da ne brinu za zimu,reko im da stanu u ćoškove svojih soba jer tamo je uvijek 90°.😁

Laki

Ne vidim da se vozi manje ali ipak malo sporije sa tempomatom.

BB

Ih, kod mene odavno tak’a kriza došla…

S mile

Ja ubih 5K km autoputa u zadnjih par meseci, ali drzim 100 110km. Mala potrosnja

Laki

👍

Matija

Tema „generalno ogranicenje brzine na 130 km/h“ postala je u Nemackoj hronicna. Statistike su utvrdile da samo 20-25% vozaca putnickih automobila vozi brze od 120-130 km/h. Vrlo mali procenat vozi brze od 150-160 km/h. Prisiljavanje na smanjenu brzinu voznje predstavlja psihicki problem koji opterecuje pa kao takav izaziva vise udesa nego sto ih smanjuje. Razlog: iz ciste dosade vozaci pocinju da se bave tokom voznje drugim stvarima! Onaj ko mora da vozi, vozice i dalje bez obzira na cenu. Nekoliko evra ustede zbog smanjene brzine ne igra dovoljno vaznu ulogu.