1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Spajanje grupacija FCA i PSA nailazi na proceduralne prepreke EU regulative
Spajanje grupacija FCA i PSA nailazi na proceduralne prepreke EU regulative
0

Spajanje grupacija FCA i PSA nailazi na proceduralne prepreke EU regulative

271
0
Podelite sa prijateljima:

Poslovna kombinacija kojom bi se realizovalo spajanje italo-američke Fiat Chrysler korporacije sa francuskim konglomeratom PSA, a čija se vrednost procenjuje na nekih 50 milijardi američkih dolara, mogla bi biti usporena zbog zabrinutosti koju su izrazila regulatorna tela Evropske unije, a u smislu tržišnog udela takvog industrijskog diva, u segementu malih kombi vozila. Neimenovani izvori su preneli novinarima Reutersa da će od entiteta koji učestvuju u spajanju, verovatno biti traženi neki ustupci.

Rukovodeći organi Fiata i PSA grupe, koji teže da oforme savez koji bi se automatski pozicionirao kao četvrti po veličini na svetu, obavešteni su od strane Evropske komisije o potencijalnim problemima koje sa sobom nosi najavljena fuzija, navode izvori Reutersa.

Ukoliko stručne službe obe kompanije ne ponude odgovarajuće obrazloženje u naredna dva dana, to jest ako ne ponude nekakve ustupke, ceo najavljeni ugovor o spajanju dve korporacije će biti podvrgnut četvoromesečnoj istarzi, onda kada se prelimanarna ispitivanja kompletiraju.

Komentar je odbio da pruži regulatorni organ EU koji se bavi pitanjima zaštite konkurencije. Isto telo je odredilo 17. jun kao rok za donošenje preliminarnih zaključaka, a na osnovu sprovedene prethodne istrage. Za komentar nisu bili rasploženi ni nadležni u Fiatu, a ni oni u PSA grupi.

Fiat Chrysler i PSA već imaju organizovanu proizvodnju vozila iz segmenta vanova, a za nju je zadužen zajednički poduhvat nazvan Sevel, u kom je vlasnička struktura „pola-pola“. Sedište ovog društva je u italijanskom gradu Atesa. Dnevna proizvodnja kombija u kompanijskoj fabrici iznosi 1.200 primeraka, na koji način se ovaj kompleks ustoličava kao vodeći u Evropi. Naravno, prikazani obim proizvodnje se odnosi na period koji je prethodio upoznavanju s novim korona virusom.

Prema podacima kojim barata Evropska asocijacija proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers Association – ACEA), dva proizvođača sklapaju u zbiru 755.000 hiljada lakih komercijalnih vozila, na koji način obezbeđuju za sebe oko 34% udela na tržištu. Sledi ih Renault a onda i Ford koji drže po oko 16% tržišnog učešća. Na Volkswagen se odnosi 12%, a na Daimler još 10%.

Moglo bi se ispostaviti mukoptrpnim za dokazivanje da Fiat Chrysler i PSA ne ugrožavaju načela slobodnog tržišta, odnosno konkurentnosti, u slučaju najavljene fuzije. Čim su naznake ove situacije dospele u javnost, vrednosti akcija dva proizvođača su nešto oslabile na današnjim berzanskim pregledima.

Nakon što je vrednost akcija Fiat Chryslera jutros porasla za 3%, do kraja dana se rast sveo na skromnijih 1,56%, dok je kod PSA pad vrednosti bio sa jutarnja 4% na popodnevnih 2,4%.

Treba reći na kraju da su vrednosti akcija obe kompanije, usled problema izazvanih pandemijom, od početka godine propale za nekih 30%.

AutoRepublika

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments