1. Home
  2. Vesti
  3. GM će utrošiti 81 milion dolara da izradi Cadillac Celestiq
GM će utrošiti 81 milion dolara da izradi Cadillac Celestiq
0

GM će utrošiti 81 milion dolara da izradi Cadillac Celestiq

173
0
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji najveći svetski proizvođač automobila, General Motors (GM) se sprema da započne s proizvodnjom novog modela premijum marke Cadillac, koji je nazvan Celestiq. Buduća admiralski brod ovog proizvođača automobila trebalo bi da se proizvodi u kompanijskom Globalnom tehničkom centru, i to će biti prvi automobil koji je proizveden u tom čvorištu, u kojem inženjeri i dizajneri kreiraju automobile od osnivanja što se zbilo polovinom prošlog stoleća, tačnije 1956. godine.

GM ulaže 81 milion dolara u Globalni tehnički centar izgrađen u Vorenu, lociranom u američkoj saveznoj državi Mičigenu kako bi podržao ovaj proizvodni plan. Investicija će biti iskorišćena za kupovinu i instalaciju prateće opreme za proizvodnju Celestiqa i u General Motorsu su rekli da je renoviranje već počelo.

Treba napomenuti da će svaki proizvedeni primerak Celestiqa biti ručno sklopljen u Globalnom tehničkom centru. Očekuje se da će imati najveći obim komponenti urađenih u tehnologiji 3D štampe (preko stotinu njih), što je više od bilo kog modela General Motorsa.

„Kao budući model koji će se naći na vrhu ponude, Celestiq označava novu, oživljavajuću eru za brend“, rekao je Mark Reus, predsednik General Motorsa. „Svaki će biti ručno izrađen od strane neverovatnog tima zanatlija u našem istorijskom kampusu Tehničkog centra. Današnja najava ulaganja naglašava našu posvećenost isporuci Cadillaca svetske klase sa samo najboljim u izradi, dizajnu, inženjeringu i tehnologiji.“

Celestiq će biti postavljen na platformi američke grupacije koja nosi ime Ultium, a o kojoj pisasmo nedavno, samo što je tada bila Honda Prologue u pitanju. Platforma će biti osnov General Motorsove električne ofanzive koristeći uobičajenu arhitekturu baterijskih vozila i pogonske komponente kao što su ćelije baterija, moduli, paketi, jedinice Ultium Drive, elektromotori i integrisana energetska elektronika.

Prvi put najavljen 2020. godine, Cadillac je golicao maštu ljubiteljima brenda tizerima Celestiqa da bi podsetio da stiže novi model koji će biti „creme de la creme“. Prethodni tizeri su otkrili neke detalje, uključujući LED svetlosne elemente i srebrne spoljašnje ukrase.

„Od svojih jedinstvenih proporcija i novog, sofisticiranog jezika lagane forme, do preciznosti i pažnje posvećene detaljima, Celestiq je drugačiji od bilo čega na putu danas“, rekla je Magali Debeliz, menadžerka Cadillac Branded Advanced Designa.

U General Motorsu su naveli da će uskoro biti objavljeno još slika, neposredno pre zvanične svetske premijere najavljene za jul ove godine.

AutoRepublika

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments