1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagenova prodaja „izgubila u struku“ 24%
Volkswagenova prodaja „izgubila u struku“ 24%
4

Volkswagenova prodaja „izgubila u struku“ 24%

551
4
Podelite sa prijateljima:

Nije lako ovom čoveku na naslovnoj fotografiji. Verujemo da prepoznajete lik zabrinutog šefa Volkswagena, Herberat Disa koji je morao da se suoči s rekordnim padom prodaje tokom maja. Ako ništa drugo, možda mu malo nade ulije podatak da je pad prodaje počeo da usporava tempo, analizirajući situaciju iz aprila. Pride, luksuzne marke Lamborghini i Bentley su čak malo i porasle.

Germanski proizvođač automobila Volkswagen je takođe prodao znatno manje vozila u maju. Prošlog meseca je ova grupacija isporučila 658.300 jedinica širom sveta, što je za 23,5% manji broj automobila, kamiona i autobusa nego onaj ostvaren u istom mesecu pre godinu dana. Pad nije bio tako impresivan kao u aprilu, kada je prodaja pala za 40% zbog nestašice poluprovodnika, kao i usled karantina u Kini. Od početka godine isporuke druge najveće svetske automobilske kompanije, pale su za dobru četvrtinu na oko 3,1 milion vozila u odnosu na isti period prošle godine.

Nedostatak poluprovodničkih elemenata, odnosno mikro čipova i dalje stvara probleme konstruktorima, a na važnom kineskom tržištu prodaja ponovo raste, i to u mnogim regionima nakon dalekosežnih mera izolacije u želji da se spreči dalje širenje novog korona virusa. Prema poslednjim izjavama, šef Volkswagena, pomenuti Herbert Dis (63) očekuje izvesno popuštanje krize u snabdevanju elektronskim komponentama u drugoj polovini godine, a situacija u Kini bi trebalo da se postepeno vrati u normalu.

Na najvećem tržištu kompanije sa sedištem u Volfsburgu, a znamo da je to ono u Kini, isporuke su pale za skoro četvrtinu nakon što su se prepolovile u prethodnom mesecu zbog ograničenja proizvodnje, kao posledica uvedenih mera u borbi protiv pandemije. Najveći pad prodaje bio je u istočnoj Evropi, gde su se isporuke u maju, skoro prepolovile, odnosno gde su pale za 48%. Volkswagen je u zapadnoj Evropi prodao 23% manje vozila nego pre godinu dana. U Severnoj Americi pad je bio sličan i iznosi 24%.

Među pojedinačnim markama, matični brend iz segmenta putničkih automobila, VW je i dalje bio pod pritiskom sa minusom od 23,3%, ali je pad bio još veći kod malo konzervativnije (da se tako izrazimo) marke Škoda sa 39,3%. Kod Audija je pad bio na nivou od 21,3%, dok je prodaja Porschea sa visokim prinosom pala za 10,4%. Samo proizvođači luksuznih automobila Lamborghini i Bentlei nisu zabeležili pad prodaje. Naprotiv!

Sindikat IG Metall dovodi u pitanje fabriku Volkswagena u Kini

Predstavnici sindikata IG Metall su u međuvremenu pozvali Volkswagen da se povuče iz ujgurskog regiona Kine, gde ovaj proizvođač automobila ima fabriku automobila.

„U međuvremenu, gotovo da nema sumnje da se kršenja ljudskih prava dešavaju u Sinđijangu“, rekao je šef sindikata Jorg Hofman (66), koji sedi u nadzornom odboru grupacije, u razgovoru s novinarima lista „Volfsburger Nachrichten“.

Stoga, odbor grupe mora da se bavi tim pitanjem. Trenutno nema naznaka da je došlo do kršenja ljudskih prava u samom Volkswagenu. „Ipak, mora se postaviti pitanje šta znači za reputaciju kompanije da nastavi da investira tamo“, rekao je Hofman, citira list. Volkswagen upravlja fabrikom u gradu Urumčiju zajedno sa državnom kompanijom SAIC od 2013. godine.

Grupa ne samo da može da gleda šta se dešava u  „dvorištu ispred kuće“, već mora da pazi i u kojoj i kakvoj „ulici“ živi. „Kada su kršenja ljudskih prava vidljiva sa desne i leve strane, zahtevam akciju“, rekao je sindikalni šef. Grupa se mora jasno i nedvosmisleno pozicionirati protiv kršenja ljudskih prava.

Kompanija je dugo bila kritikovana zbog svog prisustva u regionu Ujgura, ali je to više puta demantovala, tvrdeći da njeno prisustvo tamo pomaže da se poboljša situacija s pravima ljudi. U saopštenju u vezi sa izveštajem, grupa je rekla: „Nisu nam poznati slučajevi u kojima su zaposleni u kompaniji SAIC VolksWagen bili, ili se i dalje nalaze u logorima.“

AutoRepublika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Vazno je da su izjavili da preticu Teslu u EV… 😄

Grozdan the Great

Cekamo finansijske izvestaje da vidimo koliko se povecao profit

BB

Imaju oni način d izvuku profit d se ne vidi..

moron

Škoda minus 40 posto?
Kablovski snopovi iz Ukrajine.