1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tesla Model 3 početkom godine u Evropi – „pretnje“ BMW-u i VW-u
Tesla Model 3 početkom godine u Evropi – „pretnje“ BMW-u i VW-u
0

Tesla Model 3 početkom godine u Evropi – „pretnje“ BMW-u i VW-u

213
0
Podelite sa prijateljima:

Tesla kaže da će Model 3 krenuti u prodaju u Evropi početkom sledeće godine, a šef kompanije, Ilon Mask, „na nišanu“ ima neke etablirane evropske modele.

Mask je najavio prodaju nakon iznenađujućeg izveštaja o ostvarivanju profita. Prilikom opisivanja nivoa predviđene globalne potražnje za Modelom 3, Mask je procenio da će obim prodaje biti između 500.000 i 1.000.000 vozila godišnje.

On je izjavio da će se Model 3 staviti naspram BMW-a serije 3, čija prodaja gravitira oko 500.000 , dok VW Golf „naginje“ ka milionu.

Američka kompanija je pre neki dan obavestila javnost o pozitivnom poslovanju, što svakako Masku daje samopouzdanje i veru u to da će električni automobili ući u segment finansijski održivog biznisa.

Tesla je i dalje daleko od „zaokružene“ automobilske kompanije, a opasnost od novih gubitaka je i dalje prisutna. Američka firma nije još uvek ni blizu toga da generiše prihode i ostvari zaradu s kojima bi mogla da konkuriše takvim igračima kao što su Toyota ili BMW. Međutim, investitori, koji su bili prilično negativno nastrojeni u poslednje vreme, počeli su da menjaju stav kako je Masku konačno pošlo za rukom da privuče potencijalne kupce Toyote Camry i serije 3.

„Ovo je veoma ohrabrujuć znak održive profitabilnosti, najznačajniji u poslednje tri godine“, rekao je Džin Manster, upravni partner pri preduzetničkoj firmi Loup Ventures. „Tesla je sve to ostvario, uprkos preprekama, koje su se nalazile upravo oko Maska. Pozitivni izveštaji definitivno ispravljaju dozu štete koja je učinjena.“

Kompanija je saopštila da je ostvarila neto dobit od 2,90 dolara po akciji, što je značajno nadmašilo prosečnu procenu analitičara.

Slobodan tok živog novca je bio oko 881 milion dolara, što je obrt nakon milijardi gubitaka na kvartalnoj osnovi, koje su mučile kompaniju tokom njenog nastojanja da stabilizuje proizvodnju Modela 3.

Čak i kada su isporuke počele, Tesla je uspeo da zadrži više od 900 miliona dolara depozita korisnika, pokazujući na taj način da još uvek postoji potražnja za njegovim automobilima.

Mask je kvartalno saopštenje lansirao bez neke drame, što baš i ne liči na njega. Pozvao je rukovodioce odgovorne za poslovanja u oblastima od veštačke inteligencije i Autopilota, do bezbednosti na poslu, ostavljajući manje vremena nego obično za seriju pitanja i odgovora razmenjenih s analitičarima.

Dotični kvartal označava „prekretnicu“, rekao je Džo Denison, pridruženi menadžer portfolija u Zeyenbergen Capital Investmentsu u Sijetlu. Snažna potražnja za skuplji pogon na sve točkove i performantne primerke Modela 3, uz Teslin plan da započne prodaju u Evropi, trebalo bi da doprinesu boljoj dobiti iz poslovanja, smatra on. Što se kalifornijske kompanije tiče, ona je ponovo potvrdila prognozu vezanu za profit i pozitivan tok živog novca, što daje kredibilitet Maskovim predviđanjima od pre četiri meseca.

Ilon  Mask je izneo ove komentare u avgustu, rekavši da ga jedinio eventualna „viša sila“ može negirati. Jedna od takvih okolnosti s kojom će kompanija morati da se izbori u narednim kvartalima je trgovinska tenzija, koja se prvenstveno odnosi na Kinu.

Više carine su negativno uticale na potražnju za Modelom S i Modelom X, koji se izvoze u najmnogoljudniju zemlju sveta. Delovi za Tesline automobile, koji dolaze iz Kine i koji se koriste za proizvodnju vozila u Kaliforniji, takođe su pogođeni višim nametima, što će generisati finansijski udarac na profit od 50 miliona dolara u četvrtom kvartalu.

Ipak, Ilon Mask je i dalje optimista, a u pismu akcionarima je napisao: „Naš profitni profil se dramatično promenio. Ne možemo dovoljno da vam zahvalimo za podršku. Bez nje ne bismo ostvarili ovaj istorijski kvartal.“

Pavle Barta

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments