1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koliko često treba menjati ulje u motoru?
Koliko često treba menjati ulje u motoru?

Koliko često treba menjati ulje u motoru?

76.15K
54
Podelite sa prijateljima:

Redovna zamena ulja u motoru je samo jedna od obaveza na koje vlasnici automobila treba da obraćaju posebnu pažnju. Naravno, što se novijih vozila tiče, ukoliko ne zamenite ulje na vreme i to uz korišćenje propisanih proizvoda, možete izgubiti garanciju.

Međutim, šta kažu stručnjaci? Nekadašnje pravilo da se ulje menja na svakih 5.000 pređenih kilometara je stvar prošlosti, jer današnji automobili mogu da pređu mnogo više od servisa do servisa.

Neki vozači, poput gospodina „Načelnika“ (Stevo Žigon) iz „Majstorske radionice“, menjaju ulje frekventnije, ali da li time nešto dobijaju? Ukoliko menjate ulje češće nego što je propisano, ne dobijate ništa, ali ništa ni ne gubite (sem novca). Pored toga prekomerno bacanje prerađenog ulja nije baš prijatno s ekološkog aspekta.

Četiri su preporučena intervala za promenu ulja, u zavisnosti od specifičnih faktora:

  • na svakih 1.500 kilometara ili svakih šest meseci
  • na svakih 5.000 kilometara
  • na svakih 8.000 do 12.000 kilometara
  • na svakih 15.000 do 25.000 kilometara ili svakih šest meseci

Hajde da vidimo o kakvim se specifičnim okolnostima tu radi.

Promena na svakih 1.500 kilometara?

Najpre da pojasnimo. Ukoliko neki stručnjaci kažu da je promena na 5.000 pređenih kilometara prečesta, zašto bi neko menjao ulje u motoru na svakih 1.500 kilometara? To sve zavisi od navika i rutine u vožnji. Ukoliko se redovna vožnja sastoji u najvećoj meri od ruta dugačkih 15 ili manje kilometara, treba imati u vidu da je ulje potrebno menjati češće od intervala od 5.000 kilometara, i to iz dva razloga.

  1. Ukoliko ne koristite vozilo za duže distance kada se vozi konstantnom, natprosečno visokom brzinom (auto-put), motor se ne zagreva dovoljno da bi izbacio kondenz koji se stvara u sistemu. To može prouzrokovati bržu degradaciju ulja.
  2. Veći deo habanja motora se dešava prilikom hladnog starta, tako da ukoliko ne idete na relativno duža putovanja, vrlo je verovatno da ćete voziti u režimu koji ne prija motoru. Frekventnija promena ulja će u ovom slučaju smanjiti habanje.

Ukratko, ukoliko ne vozite automobil frekventno, i prelazite manje nego što je preporučeno u okviru servisnog intervala, i dalje je poželjno da menjate ulje dva puta godišnje, jer ono vremenom degradira.

Češća promena

Neki stručnjaci preporučuju da je poželjno menjati ulje na svakih 5.000 pređenih kilometara. Međutim, to ćemo okarakterisati kao lobiranje za bolju prodaju lubrikanata. Ipak, ukoliko posedujete stariji model automobila, kod kojeg je preporučen dotični interval, najpametnije je da ga se držite, jer uz takve motore poslovično ide i preporuka za korišćenje mineralnih ulja.

U uputstvima za korišćenje većine modela automobila stoji da je zamena ulja poželjna nakon 8.000 do 12.000 pređenih kilometara. Ipak, neki proizvođači naglašavaju da se kao parametar mora uzeti stil vožnje, kao i vozačke navike.

Primera radi, ukoliko posedujete relativno nov automobil, i obično vozite 20 ili više minuta pri ujednačenoj brzini (suprotno od „stani-kreni“ vožnje), kandidat ste za produžen interval zamene ulja. Međutim, ukoliko vozite automobil koji je stariji, najbolje je da se držite onoga što je preporučio proizvođač.

Promena na 15.000 kilometara

Ako proizvođač vašeg automobila preporučuje korišćenje sintetičkog ulja, ili ukoliko odlučite da se prebacite na njega, verovatno ćete moći da pređete 15.000 i više kilometara do sledećeg servisa. Mada su sintetička ulja skuplja od regularnih, donose mnoge prednosti. Imaju bolje performanse a i ekološki su podobnija.

Ipak, mišljenja se razlikuju u smislu da li vredi preći na „sintetiku“? Dok neki stručnjaci sugerišu da je to dobro u većini slučajeva, drugi tvrde da ne treba da se prebacujete na sintetičko ulje ukoliko ono nije potrebno vašem automobilu. Ukoliko je vaše vozilo često pod većim opterećenjem, sintetičko ulje će pomoći pri smanjenju „napora“ motora.

Šta znače lampice na instrument tabli?

Najbolje je pratiti pređenu kilometražu između servisa, mada nam neki automobili olakšavaju stvari uz pomoć indikatora koji nas obaveštava da je vreme za „garažu“, što je deo nečega što se zove sistem monitoringa životnog veka ulja. Ovi sistemi prate pređenu kilometražu i u isto vreme koriste podatke iz vožnje, koje analizira kompjuter automobila, da bi odredio da li je potrebna zamena ulja ili ne. Kada ikonica zasvetli, najbolje je što pre otići na servis, mada ne mora da znači da to treba da uradite smesta.

Ukoliko vaš automobil poseduje sistem monitoringa životnog veka ulja, primetićete da se ikonica razlikuje od one za pritisak ulja, koja se pali ukoliko tok ulja nije odgovarajući zbog nedostatka ulja, otkazivanja uljne pumpe, curenja u sistemu ili nekog drugog problema. Ova dva indikatora treba razlikovati, jer ako se upali signal koji javlja da nema odgovarajućeg pritiska ulja, vozilo treba odmah zaustaviti da bi s izbeglo oštećivanje motora.

Stvorite naviku da proveravate nivo ulja bar jednom mesečno, da biste bili sigurni da nema curenja ili prekomernog sagorevanja. Ukoliko nivo nije dovoljno visok, dospite ulje. Dobro ulje treba da bude bistre crno-smeđe boje, mada boja nije jedini indikator kvaliteta. Ako je ulje tamno i neprozirno, verovatno je vreme za zamenu, a ukoliko je mlečno, vrlo je moguće da negde u motor prodire rashladna tečnost.

Ukoliko vaš automobil poseduje prethodno spomenuti sistem monitoringa, nije neophodno da vršite vizuelnu inspekciju previše često.

Ako niste sigurni koliko često treba da vršite zamenu ulja u motoru ili kako da proveravate nivo ulja u karteru, konsultujte se s uputstvom za upotrebu i vašim serviserom. Sve to može da pomogne boljem „zdravlju“ i dužem veku motora.

Sintetička ulja

Ovaj tip ulja je bolji od mineralnih ulja jer degradira sporije i ima mnogo bolja svojstva, tako da su intervali od promene do promene značajno duži. Sintetička ulja mogu da istrpe mnogo ekstremniju temperaturu i svojstva im neće opasti tokom vrelih letnjih dana. Zimi, sintetička ulja mnogo bolje funkcionišu stvarajući film na mehaničkim komponentama, bez da se zgušnjavaju kao stariji tipovi ulja.

O osnovnim pravilima prilikom servisiranja vozila možete pročitati OVDE.

AutoRepublika

(76145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eki - Mercedesoman

Za izbor viskoziteta i proizvođača ulja uvijek treba pogledati fabričke specifikacije… A što se tiče intervala, to kao što je i u tekstu navedeno, sve zavisi od načina vožnje… Ulje je najefikasnije na radnoj temperaturi, a ako auto godišnje prelazi svega 3-4-5 hiljada kilometara, a pogotovo ako je sve to u veoma malim „porcijama“ pređeno, gdje ulje ne dostigne odgovarajuću temperaturu, onda tu ide dosta češće mijenjanje… Mineralna ulja i dan danas ne treba držati u autu preko 6-7 hiljada kilometara, polu-sintetička do 12.000, a sintetička do 20.000 kolometara…. Preporučio bih svima koji se brinu o svom autu, da snime… Pročitaj više »

Igor

Vozim Audi A4 2011, servisni interval prema knjizici sa longlife uljem je 30.000 ili godinu dana, cega se pridrzavam. Jel vasa preporuka ne pridrzavati se upute sa servisne knjizice i zasto?

moron

Kao dete čudio sam se kako je moj otac „teški drvoseča“ u vezi kola …Za njega nije bila ni „zaprega“ koliko se u to razumeo. A, kao u filmu „Varljivo leto ’68.“, uvek me je i kao klinca „motivisao“ da radim „nešto korisno“, pa i da kao osnovac sam menjam ulje motora, menjača, diferencijala, filtere, kočnice … Naravno, za svaka nova kola, dok su pod garancijom, „pravac servis – na servis“. Čim „iz garancije izadju“, sve opet sam (uveče odvrnem čep kartera, a ujutro ga zavrnem). Jedno vreme sam menjao motorne ulje i četiri puta godišnje. Sintetiku. Jedva sam je… Pročitaj više »

s mile

generalno za prosečnog korisnika,
mineralno ulje oko 5.000km
polusintetika oko 10.000km
sintetika oko 15.000km

OKO – je napisano tako da ako ima puno hladnih startova, kratke relacije, gradska vožnja…onda smanjiti interval

a ako se voze duže relacije, umerena vožnja, magistralni putevi.. može se produžiti interval

moron… druže oduševiš me zaista … otvori uveče a zatvori ujutru… epohalno….

moron

Šta da ti kažem… Neki dobri drugari me ismevaju zbog toga (pa uglavnom i „ćutim“ o tome, jer me odmah zalepe da sam „Steva Žigon“). Ali, ne bi verovao, ako odvrneš čep kartera dok je ulje dovoljno toplo da „spržiš ruke“, ostaviš ga da curi i kaplje, pa posle jedno pola sata zameniš posudu i staviš praznu posudu, pa „odeš“, ujutro ćeš u toj („novoj“) posudi naći još oko 2 dcl ulja. Da li je to nužno-naravno da nije. Da li je korisno-verovatno i nije. Zašto to radim-ne znam. Neka „bolest“ svakako jeste. Ali, muka mi je od toga da… Pročitaj više »

S mile

Kupih polovnjaka sa 83000km fabija, odrzavana u Dunav servisu Kraljevo. Na prvom servisu, serviseru ostane polovina uloska filtera ulja u ruci, druga u kucistu. Sledecih 14 zamena ulja… na po 10.000km… Nikada se tako nesto nije ponovilo….
Imam ugradjeno nepoverenje ka serviserima… uvek budem uz njih kad rade. A ovo za ulje.. nocenje i cedjenje… proveravam na prvoj zameni ulja… budi siguran da cu napisati komentar…

s mile

Skoro sam menjao ulje, DIY, i počekah ga 10-20min/ vruć motor, ali nisam mogao da ostavim do jutra. Činjenica je da pomalo kaplje i posle 20min…. ali baš malo… svakako se nasmejem u sebi kad god pomislim na zamenu ulja…

S mile

Potrazi za 500L po forumima. A imas i jeftine dijagnostke….cca 30eur… cisto da se pripremis za vangarantno DIY odrzavanje…

Normalan

Mnogooooooo navodnika u prazno!

moron

Ja mu to uvek i govorim.

Mad Max

O ovoj temi može mnogooo da se priča i piše. Ja bi samo postavio jedno jednostavno pitanje. Recimo, zašto više „proizvođača“ vozila u EU ima servisni interval zamene ulja 20-30 000 km, a ovde 10-15 000 ? Odgovor je jednostavan, postoji mnogo falš mot ulja, ili motornih ulja koj a nisu falš, ali nisu ni kvaliteta kao u EU…. Razmišljajte o tome, kad mot ulje menjate na 30 000km (pa i 20 000)…. Ima i toga, da servisi pljačkaju, ali ima i ovog drugog. Velika verovatnoća je naleteti na bombu…. Posebno Castrol, Mobil, što skuplje to bolje…. Neki dan čovek… Pročitaj više »

S mile

Brendirana ulja su malo i precenjena. A i puno se kopiraju. Bolje uzimati neku srednju klasu… menjati na fiksnom intervalu… cca 15000km

Ima puno prica o uvezenim auuomobilima koji su servisirani na 30.000km… a nadjen skoro pa majonez u karteru…..

Balkanboj

Ja sam zadnjih 10 i nešto godina na Motul uljima bio. Zadovoljan. Posebno 8100 x-cess

Rikošet

Izvini nisam te razumio, jel i Modričina ulja stavljaš u kategoriju „za izbjegavati“?

Mad Max

Ima Modričnih ulja kao divljaka mnogooo

Rikošet

Na osnovu čega izvlačiš takav zaključak?

Mad Max

Nije zaključak nego znam. Kako znam ne mogu ti reći…. Gora stvar nego sa Castrolom. Kakav je „original“, to ne znam reći, ali znam da sam više motora nekada davno upropastio sa njihovim Supervisk uljima, a vidim da ih imaju još u ponudi. To je bio original 100%, i bilo je lako prepoznatljivo, na suncu je ulje ialo neku plavkastu nijansu kad se sipa. Šta danas rade, čijije je ?….. Ali znam da prodavci plaćaju litar „divljaka“ 150-200 dindži. Imaš i FAM, NIS, ulja, ako već pominješ Modriču. To je jednostavan način proizvodnje „blendare“, mešaju se sastojci, bazna ulja, i… Pročitaj više »

Rikošet

Ma pitam zato što iz iskustva znam da su im ulja odlična i da tamo rade ozbiljni ljudi, da od njih bazna ulja kupuju mnogi ovi što imaju skupe naljepnice na kanticama i slično pa mi malo tendenciozno zazvuča kad si napisao ono gore, a nisi to pođonio sa izvorom informacija… Ako neko misli da je reklama neka briše, ali iz ličnog iskustva mogu da napišem sledeće. Modričnin HC Power kojeg na njihovim pumpama, kao i sva ostala njihova ulja može da kupiš u 100% originalnom pakovanju je za 3,5 eura koliko košta litra, odlično ulje za automobile kojima je… Pročitaj više »

Mad Max

Modriča dobro ide u Bosni, Srbiji, verovatno Makednoji i Crnoj Gori, pa se tu uvaljuju falsifikati koji stižu iz BiH . Moron je lepo objasnio klasu Modriče. Ja sam jednino bio siguran u njihovo Sint 2001 i 2002 (čini mi se tako bi ime) koje je rađeno po licenci Kastrola, tamo nekih pre 90 te „prošlog veka“, zbog TAS-a. Inače SV je bilo katastrofa. Jeste modriča prozvodila osnovno bazno ulje, i to jedina u ovom delu Evrope, ali je to vreme bilo nekada, jer je današnja osnova ulja savremenija. Ja lično u neki bolji auto ne bi koristio ta ulja… Pročitaj više »

Rikošet

Da ne bude zabune HC Power nije sintetika i nikad od kada postoji to nije bila. To je polusintetetičko ulje i nije rijetkost da ulja iz ove grupe toliko koštaju na litar (Podsjetio bih da je redovna cijena HC Power bila nešto iznad 4 eura, a ova je akcijska…) Primjera radi Elf u toj kombinaciji (10W40) je euro ili dva skuplji, a vjerujem da se može naći mnoštvo sličnih primjera sa cijenom do 5 eura po litru… Iskustva i primjere koje navodite ti i moron su iz perioda prije 2015. godine kada je Modriča pustila u radi najsavremenije blending postrojenje.… Pročitaj više »

moron

Ja i rekoh da „ne krivim“ HC Power i Magnum za problem koji sam imaosa motorom, pri čemu je to bilo veoma, veoma davno ( ne samo pre 2015, već i pre 2005 (jer sam taj suzuki „likvidirao“ 2004.), tako da se sud o današnjem kvalitetu tog ulja ne treba donositi na bazi nečega od pre 15 ili 20 godina. U vreme kada sam ih ja koristio, delovala su mi kao sigurnija alternativa od ostalog. Kada bih „danas“ opet prolazio „pored Modriče“, bez sumnje bih opet kupio njihovo sintetičko ulje (ako bi bilo odgovarajuće za moj motor). Na žalost, kada… Pročitaj više »

Miki

Nama se u školi na praksi palio castrol na najnižoj tačci od svih ulja. Čak i od napisane na njihovoj deklaraciji… Valvoline se palio na najvećoj temperaturi, iznad napisane na deklaraciji. Pričam o deset stepeni razlike. Hemijska škola… Mobile one sintetika… Prava stvar ?

Mad Max

Pri izboru mot ulja treba obratiti pažnju na tip ili klasifikaciju ulja koji odgovaraju vašem vozilu. Da li je sintetika, ili ne, kao i gradacija, je manje bitno od tipa (i ovo je deo koji ulazi u tip mot ulja), koji se određuje na tri osnovna načina, a to su API, ACEA i preporuke proizvođača (kodne oznake proizvođača). U zavisnosti od toga da li je vaše vozilo, turbo ili atmo, da li ima katalizatore, ili DPF filter određuje se tip ulja. Danas se najviše koristi označavanje klasifikacije ulja ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association), po kome se jasno vidi kom tipu… Pročitaj više »

Mad Max

Nekoliko reči o mineralnim i „sintetičkim“ mot uljima.
Mineralna motorna ulja imaju bazu (99% sadržaja u ulju) od baznog ulja dobijenog preradom sirove nafte. Ova mot ulja su danas retka i primenjuju se za naka stara vozila (pre 1995 god)
Polusintetička mot ulja imaju bazu od prerade nafte ali hidrokrekovanu. Takođe, može biti i dodataka i „sintetike“ u samoj bazi.
Sintetička mot ulja imaju sintetičku bazu a ona se deli na dve grupe, PAO i estarska, to jessteovo je čista hemija – sintetika. Tako recimo u PAO grupu spadaju MOTUL 8100, MOBIL 1…..

moron

Što se tiče Optime. Koristio sam davno ( pre 15-ak i više godina ), možda 50-60 kkm, „zelenu“ ( polusintetiku ) i „zlatnu“ ( sintetiku ), „Magnum“ i „HC Power“. Ali i u tim kolima prethodno još neka ulja (sipana u Suzuki servisu). Taj motor je radio lepo godinama, a onda je počeo da izraženije troši ulje. I već sa predjenih oko 100 kkm je bio u stanju da „pod forsažom“ ( pod gasom – auto putem ) da potroši litar ulja ( ispod pola litra nije moglo, ni na lakom gasu ). Ne mora da znači da je bilo… Pročitaj više »

Mad Max

Postoje i dans ovlašćeni servisi koji u nova vozila pod garancijom sa DPF ne sipaju ulja tipa ACEA C…. Naravno, problemi neće odmah nastupiti, ali već posle 80- 100 000 km, nastaju problemi tipa uništenja DPF, stvaranja crnih taloga i naslaga, od kojih na kraju ode uljna pumpa, prolupaju lageri motor i odu karike, to jeste ceo motor ode u „opsajd“

S mile

Kakvo je misljenje o FAM ovim uljima… procitah da je FAM skoro kupljen od Valvoline….
Cenim da su OK za neku srednju klasu ulja….

Balkanboj

http://motornaulja.blogspot.com/?m=0

Čovek koji piše blog je doktor na temu ulja i maziva.
Vredi prelistati.

moron

Čitah taj Blog pre par godina dosta. Dobar je. A, kakav slučajnost, naleteh sada „kao iz puške“ na onaj deo oko koga sam se „sporio“ sa „Veranom“ oko dileme „dozvoljenog“ i „preporučenog“ ulja za DPF dizele: „Francuzi (Renault ali i PSA grupa) inače isistiraju da osim FAP-a (DPF-a) ACEA C nije obavezna, pa čak je i u prvoj generaciji motora sa FAP-om bilo dozvoljeno (sve do Euro 5 standarda) korišćenje “normal SAPS ulja”. Očigledno su uvereni u nisku potrošnju ulja svojih motora“. Za mene dileme nema. Serviser mora da uspe ono ulje koje je „u najboljem interesu“ vlasnika vozila. A… Pročitaj više »

s mile

za Blog i Stalkera znam, njegovo mišnjenje o FAM uljima je dosta pozitivno, više sam mislio da čujem od ovdašnjih komentatora…mišljenje

Mad Max

Evo primera, dokle dosežu plagijati ulja i bezobrazluk. Bila je ovo velika afera u Rusiji:
https://youtu.be/OgyRevpU078
https://youtu.be/TYPoonR1qa4

Zoca

Kilometraza je relativan pojam,prava odrednica za promenu ulja bi bila broj odradjenih moto-casova…

moron

To si u pravu.
Jer, nije isto preći 10.000 km prosečnom brzinom 65 i sa 35.
Ali, to nije samo velika razlika broja radnih časova, već i samih uslova vožnje. Jer, onaj sa 65 se (verovatno) vozi mnogo više van grada, sa manje hladnih starova i uopšte sa manje kilometara bez ostvarene radne temperature. A onaj sa prosečnih 35 sve obrnuto. Onaj sa prosečnih 20 km/h još drastičnije.
Ali, i meni nije jasno zašto automobili nemaju i „brojač“ radnih časova. Kao radne mašine.

Slavko

U ociglednoj poplavi falsifikata brendiranih ulja, jel sigurnije uzeti ulje u nekoj maloprodaji ili recimo na pumpi (npr NISOTEC; OMV i sl.)?
Kad smo kod pumpi, kakva su NISOTEC/G Energy?

Zoca

I dalje u 2019-oj godini mislim da je SIGURNIJJE uzeti na pumpi. Jos pre petnaestak godine ,agent hrvatske naftne kompanije za Srbiju me I been oval da nam stizu ulja druge klase.Odnosi se na jake brendove a i srednje.Nisam bas bio ubedjen, ali kada sam sipao grcko EKO ulje kupljeno na njihovoj pumpi kod nas i to sasvim slucajno,promenio sam misljenje.Ni na kraj pameti mi nije bilo da tamo kupim ulje, ali odlucih zbog nekog popusta i bilo je odlicno!Sticajem okolnosti bilo je C2 specifikacije zbog PDF-a propisano, posle sam cuo da koriste Mobil tehnologiju ,slicna prica kao sa Gasprom-om.Naravno… Pročitaj više »

marmar

jednostavno je. za svaki motor imate propisan kvalitet ulja (API/ACEA minimalni zahtjev) kao i viskozitet te ev. jos neki kriterij (nizak nivo čadji npr) . viskozitet nema veze sa kvalitetom ulja ali morate odabrati propisani. nebitno je kako je ulje prozvedeno i koliki je udio sintetike te kako se proizvodjac zove -dva ulja sa istom APi specifikacijom istog su kvaliteta. Za gorivo se podrazumjeva da ima propisan kvalitet i sadrzaj sumpora koji ustvari najvise degradira podmazujuce sposobnosti ulja. Vecina proizvodjaca definira i predvidjenu kilometrazu za zamjenu ulja te reduciranje iste u slucaju otezanih uslova rada. Vecina ovlastenih servisa ne kalkulira… Pročitaj više »

Bole

Vozim 10 godina star auto oko 30k km godisnje u svim rezimima. Sam auto odbrojava 30000 kada zamjenim ulje. To radi majstor i nemam pojma sta sipa. Sve ovo pisem radi sledeceg… ja se vama ljudi divim ako imate vremena i zivaca „leci“ pod auto i sami nesto raditi. Prosjecan sljaker mislim da ne daleko od toga. Ja jedva stignem i ono sta moram a i za to mi nekad treba zamjensko auto dok traje servis. Mjesec dana vozim na zimskim gumama jer nemam vremena zamjeniti cetiri tocka. Elem…moderan svijet nema vremena za takve stvari pa je po meni ovo… Pročitaj više »

Mad Max

Mi smo ovde na Balkanu, prilično dokoni, pa nam pergled nivoa ulja ne čini napor i dangubu. Kako taj poduhvat i kod onog ko ne zna ništa traje najduže 5 minuta, ne predtavlja opravdanje dase ponekad nešto i ne pregleda na autu. Vozač i vlasnik vozila je dužan da kontroliše nivo ulja u motoru. Tu nikakva tužba ne pomaže, osim možda nekad ako je auto u garanciji i akoje došlo do iznenadnog gubitka ulja (što se lako proveri). Ali i tu je propisana određena dozvoljen potrošnja ulja, recimo 0,5L na 1000 km. Tako recimo, posle 5000 km, postoji realna opasnost… Pročitaj više »

Bole

80% vozaca u ekonomski razvijenim zemljama zna samo da u auto treba sipati benzin i to je to. Ovakve rasprave mi lice na ono kada je otac mog druga kupio novo auto i prvo u njega stavio srafciger iako ne postoji mjesto gdje se isti moze iskoristiti u autu. Cinjenica stoji da nas svijet na auto gleda kao na statusni simbol pa voli da se pruzi vise nego sto moze. Onda se stedi na recimo gumama ili servisu. DIY gdje god moze. Razumijem ja autoentuzijaste koji se time bave. Ali realno 90% korisnika auto koristi kao alat, a o funkcionisanju… Pročitaj više »

Mad Max

Bole, većina ovoga što si naveo ne stoji uopšte. A i tvoje interesovanje za ovu temu znači da nisi baš tako „zauzet“. Naravno postoje ljudi koji ne znaju koje gorivo ide u auto….. Ali oni ne posećuju ovakva mesta, a svoje neznanje palaćaju novcem.
Naravno, novi auti imaju lampice „STOP“ „SERVIS“, pa je i glupom jasno da treba da stane. Ima i naveden broj teleona za informacije i pomoć, koji koreiste ti „zauzeti“, to jeste apsolutne neznalice

Bole

Moje intereosvanje znaci da volim da citam i saznam esto nivo kad god mogu. Ipak od toga ne pravim filozofiju ni uputstva. Ovo za „lampice“ je apsolutno istina, kao i za neznalice, al opet kazem, ako izuzmemo entuzijaste, za 90% korisnika auto je alat. Na telefonu se potrosi baterija ima lampica pa napunis. U autu nestane goriva, ima lampica – natocis…

Bole

A opet u slobodno vrijeme vise volim da procitam nesto novo ili cak sa nekim razmjenim misljenje, nego da to vrijeme provedem umazan uljem.

moron

„Zato su japanci u americi prevladali. Nissan ide i bez kartera kad je frka.“

Znaš šta piše u upustvu yarisa kolika je „normalna“ potrošnja motornog ulja? „Do 1 litar na 1.000 km“. Možeš na sajtu Toyota.rs da „skineš“ upustvo i da pročitaš …
Ne kažem da troši toliko, ali, proizvodjač kaže da je sve do 1 litar na 1,000 km „normalno“.

Bole

U vrijeme kada se tuzi redom za svaku glupost, svanuce dan kada ce u uputstvima stajati da treba redovno gorivo trositi. Lijepo stave 1l/1000km i zastite sebe od eventualnosti da se nesto desi. A zamislite kada bi neko kupio jarisa koji zaista trosi toliko ulja. Dakle…neka eksploatacija od 100km/dnevno ako neko radi van grada. Svakih 10-20 dana bi trebali dosipati ulje. Sta mislis koliko bi takvih vozila prodali? Prosjecan korisnik na raspolaganju ima toliko mogucnosti da ne zeli da misli o autu svakih 10 dana a jos manje da se podvlaci pod isti. Dakle, redovan servis kada mu auto signalizira… Pročitaj više »

moron

„Lijepo stave 1l/1000km i zastite sebe od eventualnosti da se nesto desi“

Da, to je tako baš sa tim razlogom napisano. Da bi korisnik garancije sa takvim uslovima garancijom dupe mogao da obriše ako bi se desilo da kola počnu da mu troše, recimo, 8 dcl/1.000 km.
Jer, i to bi bilo „normalno“, a reklamacija bi ( „zakonito“ ) bila ocenjena kao „neosnovana“…

Stari Dejan

To moron, skoro sam se ubio od objašnjavanja upravo ovoga i ljudi ništa, kao to stoji za svaki slučaj…

moron

Logično. To je ta deklaratorna briga svakog proizvodjaca – za kupca. A istinska – samo za svoje proizvodjacko dupe?

Bole

Ali ako bi tako nesto postalo uobicajeno kod nekog proizvodjaca ili modela auta, isti bi se mogao pozdraviti sa prodajom.

moron

Imali su mnogi brendovi gadnih gafova, koji su završili sa velikim brojem „zavrnutih kupaca“ i izigranim pravima iz garancije. Ali, vreme leči sve. Uglavnom sve to ode u zaborav.

Balkanboj

Ja sam tako jednom imao Ladu, vozim je pa kad upali lampicu od ulja stanem i sipam čitav litar. I tako na svakih 200 kilometara.

Bole

Naucio voziti na fici, samim tim ga naucio rastaviti i sastaviti sa kljucem 13 i 17. Poslije toga stojadin nekoliko puta. Kod njega naucis sve o uljima. Jednom kratko i jugo. Na njemu naucis sve, sem ubaciti ga u rikverc. To uvijek biva lutrija. Bogu hvala pa mi auto sad pola digitalno.

Dr. Miloš

Najveći problem prodaje ulja u Srbiji što se najviše uvozi RECIKLIRANO ulje i to mahom najpoznatije marke, možda samo par njih nije. To vam naravno ni jedan uvoznik neće priznati.

DanielR

Pre nekih oko 10 godina sam imao ovakvu diskusiju sa poznanikom koji je radio u jednom gradu na Velikoj Moravi na pumpi koja je bila generalni distributer Castrol ulja za Srbiju u to vreme. Secam se da mi je rekao da kupim bilo koje i bilo gde ulje, samo ne tu. Razlog, legalno iz Madjarske stigne jedna kolicina original, a paralelno stigne pet puta toliko nelegalno, falsifikati iz Grcke, Bugarske ili odnekuda…

Robi

Veoma moguce i vrlo verovatno. Pravi Castrol se za ove prostore i pravi u MOL rafineriji ulja u Almásfüzitó-u kod Djera-Győr. Ja,svakako,Castrol izbegavam u sirokom luku…stoga,ima kvalitetnih ulja,a da nisu Castrol…