1. Home
  2. Vesti
  3. Promene Daciji donele novi amblem, modernizaciju game i ograničenje brzine
Promene Daciji donele novi amblem, modernizaciju game i ograničenje brzine
4

Promene Daciji donele novi amblem, modernizaciju game i ograničenje brzine

1.47K
4
Podelite sa prijateljima:

Rumunska marka Dacia je pre nekih godinu dana najavilo početak takozvanog rebrendiranja, ponovnog uspostavljanja identiteta brenda. Zatim je usledilo prvo pojavljivanje novog logotipa kompanije na virtuelnim platformama Dacije, onim koje su dostupne na globalnoj mreži, da bi potom došlo do pojave taze znamenja i na štampanim materijalima. Početkom 2022. godine smo videli i preuređenje prodajnih punktova Dacije, a evo tek sada novi amblem dospeva i na „žive automobile“.

Umesto grba na koji smo kroz godine navikli, svi modeli su jednovremeno dobili novu oznaku koja se sastoji od stilizovanih pismena D i C. Prema viđenju kreatora vizuelnog simbola rumunskog brenda, ta dva slova bi trebalo da na savršen način dočaraju jednostavnost i pouzdanost vozila marke Dacia.

Uporedo s inovacijom logotipa, svi modeli su profitirali za novu masku hladnjaka što je snašlo i najsvežije modele kompanije. Pritom, mislimo na nedavno modernizovan krosover zvan Dacia Duster, kao i na karavan (kombi, kvazi „kvazi teranac“) po imenu Dacia Jogger. Oni su prezentovani publici pre manje od jedne godine.

Kako bilo, sada svi automobili, to jest modeli komapnije nudi identičnu rešetku hladnjaka s vodoravno postavljenim trakama, na isti način na koji je položen i novi grb marke.

Novi grb možemo videti i na glavčinama točkova, ali na se zato na poklopcu prtljažnika, kao i „posred“ obruča upravljača nalazi lakonski natpis „Dacia“. On je jasno izveden primenom istog fonta koji je usvojen kao korporacijski prihvatljiv.

Ranije je samo Jogger promovisao takvo rešenje na zadnjici vozila, dok se sada taj fazon proširio i na ostatak asortimana Dacije. Povrh svega pobrojanog, moramo pomenuti da je postala dostupna i nova boja karoserije, a on se zove Lichen Khaki. Njena pojava koncidira s daljim razvojem procesa rebrendiranja o kom pišemo od početka ovog izveštaja.

Prodaja rebrendiranih vozila startuje u oktobru, odnosno neposredno po završetku Salona automobila u Parizu. Ali, kao što videsmo u emisijama tipa TV Shop, ni to nije sve.

U isto vreme će se na vozilima rumunske marke pojaviti i elektronsko (da li je moguće da je uopšte potrebno tako nešto u Daciji???), ograničenje brzine. Naime, Dacia je prva u grupaciji Renault koja će limitirati najvišu brzinu kretanja vozila unutar game, na više nego dovoljnih 180 km/h. Odnosna odluka je doneta još prethodne godine.

Inače, da se na sekund vratimo na gore pomenutu šaljivu opasku. Zaista, nije nužno da svaka Dacia dobije ove elektronske uzde, jer ne može ni da dobaci do tih brzina. Ali, najprestižnije verzije Dustera mogu da dohvate 190  do 200 km/h, dok one iz porodice Logan/Sandero/Jogger uspevaju da se vinu do 183 km/h.

AutoRepublika

(1474)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

„Prema viđenju kreatora vizuelnog simbola rumunskog brenda, ta dva slova (D i C) bi trebalo da na savršen način dočaraju jednostavnost i pouzdanost vozila marke Dacia.“

Bolje da su mudro ćutali i da ništa nisu napisali o ta dva slova…

moron

Začudih se najpre malo podatku o maksimalnoj brzini najbržeg Dustera, ali, 1,3T 150 ks je izgleda ipak baš brza mašina, stim da na raznim sajtovima navode i različite maksimalne brzine za istu verziju ( ono što je meni iskočilo pri vrhu google pretrage bilo je sa podacima 191, 194, 198 i 199 ).

Dopada mi se ovaj novi znak na nosu kola.

Čak ni ova „kaka“ boja ne deluje ružno.

TheStig

„Baš brza“. Meni ubrzanje i od 100 do 140 djeluje kao vječnost. Gledao sam nedavno na yt.

Bungi

Dok se za prednju masku i dva slova „DC“ može reći da su orginalna, za volan na kome je ispisano ime „dacia“ to nikako nije slučaj.Prije 15-ak godina to su radile jeftine marke:Kia, Hyndai,…Zašto se taj znak „DC“ ne nalazi i na volanu.???