1. Home
  2. Vesti
  3. Navodi o propasti ukrajinskog ZAZ-a su preuveličani
Navodi o propasti ukrajinskog ZAZ-a su preuveličani
0

Navodi o propasti ukrajinskog ZAZ-a su preuveličani

500
0
Podelite sa prijateljima:

U prehodnom periodu su brojni mediji izveštavali o nekakvom bankrotu ukrajinskog proizvođača automobila Zaporoški automobilski zavod (ZAZ), a ruske kolege su prošle nedelje senzacionalistički preneli da je kompanija prinuđena da rasproda značajan deo svoje imovine, kako bi bio izbegnut stečaj. Međutim, vlasnik ZAZ korporacije, kompanija Ukravto je obavestila javnost da su glasine o skorom bankrotu proizvođača automobila dramatično preuveličane.

Služba za odnose sa javnošću kompanije Ukravto je potvrdila da je ZAZ prinuđen da oglasi prodaju više neposlovnih, i za poslovanje manje bitnih objekata, kako bi došao u poziciju da izmiri obaveze prema jednom poveriocu koji nije imenovan, čime bi se stekli uslovi za dalju primenu unapred pripremljenog plana reorganizacije kompanije, koji je tokom aprila odobrio Privredni sud Zaporožja, a na osnovu saglasnosti odbora poverilaca.

Predmet prodaje je grupa od 22 objekta ukupne površine 142,2 hiljade kvadratnih metara, a plan reorganizacije pokriva period od šest meseci, tokom kojih ZAZ mora da izmiri nagomilane obaveze i ponovo pokrene proizvodnju vozila. Plan takođe predviđa očuvanje proizvodne infrastrukture. Dakle, predmet prodaje će biti jedna od upravnih zgrada i par manje važnih pomoćnih pogona, u koje svakako ne spadaju hale i oprema za zavarivanje, farbanje i montažu proizvoda.

ZAZ se suočava sa ozbiljnim poteškoćama u poslovanju još od 2014. godine, kada je zbog političkog konflikta između Rusije i Ukrajne došlo do prekida i ekonomskih veza između susednih država, što je uslovilo i prekid isporuka ka Rusiji, vozila proizvedenih u Zaporožju.

Proizvodnja automobila u Zaporožju je obustavljena tokom 2017. godine, ali je kompanija nedavno pribavila neophodne sertifikate za proizvodnju autobusa korejske marke LS, čiji je vlasnik čuvena kompanija LG Heavy). Pored toga, proširena je i proizvodna paleta autobusa, uz uvođenje novih indijsko-kineskih agregata.

Vlasnik ZAZ-a je uzbuđen zbog mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje automobila, a sudeći po sadržaju poslednjih saopštenja za javnosti, rukovodstvo firme Ukravavto, očekuje značajnu podršku države u rehabilitaciji nacionalne automobilske industrije. Da li će takva podrška zaista i stići, za sada nikako nije poznata, a novoizabrani ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se još uvek nije izjašnjavao po ovom pitanju.

AutoRepublika

(500)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments