1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: „Đavolske kočije“ stižu na aukciju (VIDEO)
AR pijaca klasika: „Đavolske kočije“ stižu na aukciju (VIDEO)
1

AR pijaca klasika: „Đavolske kočije“ stižu na aukciju (VIDEO)

250
1
Podelite sa prijateljima:

Ne mogu reći da sam ikada bio ljubitelj muzičkih romantičkih komedija i nikada nisam ni gledao čuveni film „Grease“ ili kako je kod nas stručno preveden „Briljantin“. Drugi deo ipak nisam mogao da propustim zbog Mišel Fajfer (hehe), ali jedna scena iz prvog dela koju sam gledao mnogo puta je ona trka pod nazivom „Thunder Road“. Jer šta ima lepše od trke dva klasična Forda, posebno za sve nas kojima je „krv plave boje“?

U sada već legendarnoj sceni, lider grupe nazvane T-Birds Deni (igra ga Džon Travolta) izaziva vođu rivalske grupe „Škorpiona“ Lea na trku, gde pobednik preuzima takozvani „pink slip“ poraženog.

Tako nešto smo sigurno čuli dosta puta u serijskom ostvarenju u originalu nazvanom „Fast & Furious“ i odnosi se na papir ružičaste boje koji potvrđuje vlasništvo nad vozilom. Čuveni „Džontra“ naravno uspeva da pobedi, jer kakav bi bio film iz sedamdesetih godina prošlog veka gde je negativac brži, i to za volanom Forda DeLuxea iz 1948. godine.

Spomenuta godina je bila poslednja za model originalno predstavljen 1941. godine sa stopiranom proizvodnjom nekoliko meseci kasnije zbog Drugog svetskog rata. Zatim je ponovo napuštao izložbeno-prodajne salone u periodu od 1946. do 1948. godine pre nego što je debitovao potpuno novi posleratni model.

Pokretao ga je V8 motor zapremine 239 kubnih inča (3,9 litara) sa stotinu konjskih snaga, pa samim tim performanse i nisu bile baš pozavidne.

Mnogi će reći da je prava zvezda filma onaj „gubitnički“ automobil, a njegov nadimak je Hell’s Chariot („Đavolske kočije“). Reč je o modelu Mercury Eight iz 1949. godine i dok je spomenuti Ford bio uglavnom u fabričkim stanju, „kočije“ su pretrpele dugačku listu modifikacija.


Ovaj Mercury je inače veoma cenjen u kulturi nazvanoj „hot rod“ i retko kada se može videti onako kako je napustio fabriku. Ovaj konkretni primerak je modifikovala kuća Customs by Eddie Paul i za snimanje su spremljena dva primerka. Jedan je uništen u filmskoj sceni dok je onaj drugi, upravo ovaj koji vidite na priloženim fotografijama. Kasnije se pojavio u još nekoliko filmova i reklama, a danas je u privatnom vlasništvu.

Njegove modifikacije su uglavnom dizajnerske prilike i odlikuje ga modernija maska hladnjaka, zatim vatrene grafike i posebne felne sa oštrim detaljima. U filmu je objašnjeno da je vlasnik na taj način uništavao protivničke automobile u uličnim trkama i isto je pokušao i sa spomenutim Fordom, ali ovaj put bez većih rezultata.

Mehaničke izmene se odnose na modifikovano ogibljenje da bi se snizila visina karoserije i spustio novi izduvni sistem cevi sa agresivnijim zvukom. Nažalost, iako je Mercury uglavnom bio nov za 1949. godinu, njegova mehanika je bila samo evolucija Fordovog čuvenog motora „flathead V8“, inače starog sedamnaest godina.

Razvijao je 110 konjskih snaga iz radne zapremine 255 kubnih inča (4,2 litre) i moraće proći još nekoliko godina pre nego što ga zameni moderniji „y-block“. Snaga se inače prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 17,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 133 km/h. Spomenućemo zanimljiv podatak da su „đavolske kočije“ napustile fabriku kao kupe, pre nego što je Customs by Eddie Paul sproveo preradu, a restauracija je urađena pre desetak godina.

Automobil se nedavno pojavio i u popularnoj emisiji „Pawn Stars“, ali nije uspeo da pronađe novog vlasnika po ceni od 700 hiljada američkih dolara. Narednog meseca će se pojaviti da aukciji Mecum i očekuje se da će cena biti daleko viša.


Šta da kažemo osim da je „trka kao trka“ zapravo bila takmičenje dva „sporaća“, ali dva klasična Forda, to jest Forda i Mercuryja, jedan pored drugoga, što je već samo po sebi „legenda za sebe“.

Pogledajte video snimke koje predlažemo.
Zoran Tomasović

(250)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Nije bitno koliko KS ima u ovakvom autu si šmeker i da voziš 20 kh 😉