1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Toyota sprema GR Camry?
Da li Toyota sprema GR Camry?
0

Da li Toyota sprema GR Camry?

145
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija Toyota se korak po korak vraća na tržište sportskih automobila, a s obzirom na činjenicu koja otkriva kakvu istoriju neguje marka, slobodno možemo reći da tamo pripada. Posle Supre, GR Yarisa, GR 86 i GR Corolle se postavlja pitanje da li će i još neki model proći tretman GR. Ne računamo Yaris GR Sport koji je u stvari sportski našminkan „civilni“ Yaris. Nešto slično kao 3xS-line kod Audija ili R line kod Volkswagena. Podsetilo nas je sve to na „stonks meme“ (smajli).

Kada se prošle godine pričalo o proširenju porodice modela Gazoo Racing (GR) pod znakom Toyote, većina je pretpostavljala da će to upravo biti Corolla. Ali, Toyota ne planira da stane. Dodali su opciju ručnog menjača Supri i fokusirani su na proširenje podbrenda. Sledeći model bi mogao biti Camry, koji bi se dobro takmičio s korejskim „kolegama“ Kijom K5 GT i Hyundaijem Sonatom N Line.

U intervjuu za MotorTrend, Bob Karter, izvršni potpredsednik prodaje u kompaniji Toyota Motor Company, rekao je novinarima da budu pripravni kada su ga pitali da li će se japanski sedan pridružiti liniji GR. Iako nije precizirao, ima prostora za to u ponudi – posebno nakon što je prošle godine rekao da nije video SUV označen podbrendom GR, u bližoj budućnosti. Može da se desi da je gospodin Karter mislio na drugi sedan, a ne na Camry, jer postoje indicije da je u razvoju GR Corolla sa četvoro vrata, barem prema nekim izveštajima iz Japana.

Kuper Eriksen, potpredsednik grupe za planiranje i strategiju proizvoda u Toyoti, rekao je da GT3 GR Concept, koji je prikazan na ovogodišnjem salonu automobila u Tokiju, kreće u fazu razvoja. Dok GR takođe može imati koristi od GT automobila u svojoj liniji, sportske limuzine su popularnije (barem u Americi).

Toyota takođe razmatra elektrifikaciju svog brenda performantnih automobila. Dok je Eriksen rekao da u ovom trenutku ništa nije neizbežno, japanski proizvođač automobila gleda u svoju budućnost.

„Elektrifikacija koja dolazi u GR je nešto o čemu razgovaramo. Dugoročno, koji je najbolji način da se isporuči ono što je GR, i kakve veze elektrifikacija ima sa tim“, rekao je Eriksen. „Ključ je u tome da automobil bude zabavan za vožnju, lagan, i da ima dobre performanse na stazi, tako da ako to možemo da isporučimo sa EV, možda bismo to razmotrili.“

Ranije ove godine, Toyota je takođe otkrila bZ4X GR Sport Concept, koji bi mogao da bude prvi EV s logotipom podmarke GR. To bi takođe bio prvi SUV pod brendom performantnih automobila.

Eriksen je takođe rekao da Toyota razmatra druge opcije sa nultom emisijom, pošto trenutno testiraju GR Corollu sa motorom koji je „obučen“ da sagoreva vodonik, a „koji je u osnovi trocilindrični motor s unutrašnjim sagorevanjem  i s nekoliko modifikacija tako da radi na vodonik“, kako je navedeno u saopštenju.

Karter nije precizirao kada će izaći elektrifikovani model GR, možda za pet godina, ali za pet meseci nikako, dok je Eriksen dodao da do 2030. godine planiraju da 80 do 90 % modela bude elektirfikovano.

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments