1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot 408 temeljno restilizovan
Peugeot 408 temeljno restilizovan
2

Peugeot 408 temeljno restilizovan

1.86K
2
Podelite sa prijateljima:

Ako ste mislili da je Peugeot 408 isključivo „kineski specijalitet“, prevarili ste se. Do nedavano se u Rusiji sklapao sedan s tom oznakom, a koji je izvorno nastao za modelnu 2010. godinu, dok se u Kini počev od 2014. godine proizvodi drugo pokolenje galske limzine. Ono je ostalo „zarobljeno“ u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Sudeći po tome kada je debitovala druga generacija 408-ice, reklo bi se da je vreme za novu, a na tu stranu navodi i pomisao, prisećanje na evropski debi kompakta s oznakom 308, a koji se zbio prošle godine.

Međutim, pričekaćemo na treći naraštaj sedana koji je zvezda ove prezentacije, a umesto lansiranja potpuno sveže 408-ice, svedočimo premijeri osveženog aduta zajedničkog poduhvata zvanog Dongfeng Peugeot.

Razlog koji je uslovio ovakvu odluku je već pri površini. Bivši koncern PSA, a koji je sada deo grupacije Stellantis, iako nekada pionir u razvoju kineskog tržišta, tokom prethodnih nekoliko godina je izgubio svu prednost koju je inicijalno stekao.

Ako su najbolje godine francuske marke, u smislu prodaje vozila u Kini, donele Peugeotu plasman od po 400 hiljada vozila na godišnjoj osonvi, onda je rezultat za 2020. godinu, koji otkriva isporuke svega 28 hiljada vozila, totalno katastrofičan. Od te cifre, samo je 9.206 sedana s oznakama Peugeota 408 prodato. Stellantis je već započeo s procesom regeneracije, ali to čini veoma pažljivo uz akcenat na promociji krosovera. Stoga će 408-ica morati da popričeka na novu generaciju.

Karoserija francuske limuzine je ostala ista, pa su paneli vrata i haube netaknuti. Ali, Peugeot 408 je ipak dobio novi izraz lica i on je usklađen sa stilom modernije 308-ice. To podrazumeva tanane LED farove, očnjake koji su bili inspiracija za oblik dnevnih svetala, a tu je i neizbežna maska hladnjaka, koja nije uokvirena.

Da ne zaboravimo, nakon što smo novi grb galske marke premijerno ugledali na prošle godine promovisanom kompaktu, evo ga i na ovom vozilu. Ovo mu je prvo pojavljivanje na nekom Peugeotu koji se proizvodi i prodaje u Narodnoj Republici Kini.

Zadnjica restilizovanog sedana je takođe prerađena što je donelo novi odbojnik, sitnije signalne grupe koje su sada povezane crnom trakom, iako ne poseduju svetleću sekciju svojom dužinom.

Ukupne dimenzije limuzine nisu menjane, čak ni za jedan milimetar, što će reći da Peugeot 408 ostaje 4.750 milimetara dug, širok 1.820 mm, dok se po visini „razbacuje“ do 1.488 mm. Jasno, zadržana je i platforma EMP2, kao i međuosovinski razmak od 2.730 mm. Nazad je polukruta osovina, što je takođe preneta osobina od modela pre restilizacije.

Ako smo pobrojali skoro sve što je ostalo isto gledano od spolja, moramo da se bacimo na status putničke kabine, one koja je stvarno nova. Do sada je kineski Peugeot 408 nudi originalni čeoni panel s tradicionalnom postavkom instrumentacije i svakidašnjim obručem upravljača, ali sada je dobio arhitekturu koja je nama dobro poznata jer se forsira kod evropske game „lavića“.

Jasno je da pričamo o kontroverznoj virtuelnoj instrumentaciji čiji klaster još uvek ne mogu da svare mnogi. Tačnije, postavka komandne table iznad obruča upravljača je uzrok odustajanja od kupovine Peugeota mnogih tradicionalnih zaljubljenika brenda.

Iako je u osnovi enterijer nove kineske limuzine stilizovan u duhu 308-ice iz Evrope, ipak ima i neke svoje osobenosti. Tu možemo da navedemo otvore za ventilaciju, ekran multimedijalnog sistema zvanog Blue-i 3.0, centralnu konzolu s dva reda analognih tastera…

Dodatno, umesto pomodarske minijaturne „ručice“ menjača, na gornjoj slici možete videti pravi, „kršteni menjač“. U drugom redu sedišta sada su obezbeđeni konektori za USB, dok se na listi dodatne opreme ističe i sistem kamera zaduženih za nadzor nad zbivanjima oko vozila.

Paleta dostupnih pogonskih sklopa je takođe netaknuta. Do sada je predstavljen jedino ažurirani Peugeot 408 s turbobenzinskim motorom zapremine od 1,6 litara. On isporučuje 170 konjskih snaga i sarađuje sa šestostepnom automatskom transmisijom.

Ali, u ponudi će opstati i prizemnija jedinica, ona s tri cilindra zapremine po 400 kubnih centimetara svaki. Kao takav, mali turbo agregat razvija 136 konjskih snaga. Umesto da, kao nekad sarađuje sa šestostepenim robotizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom, verovatno će dobiti novu menjačku kutiju.

Zajednički poduhvat Dongfeng Peugeot će započeti s prodajom modernizovane limuzine tokom predstojećih par meseci. U ovom trenutku su važeće cene za sedan Peugeot 408 pre restilizacije, na nivou od 18 do 24 hiljade američkih dolara, kada se one prevedu s kineske na američku valutu.

U međuvremenu se za Evropu sprema potpuno različit Peugeot 408. Pričamo o proterenskom liftbeku dužine oko 4,7 metara. Njegovu premijeru očekujte krajem juna.

AutoRepublika

(1864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovako dosadan auto odavno nisam video! Dizajner kao da je progutao saku pilula za spavanje. Zali Boze truda i para! Sta li kaze Tavares na ovo?

Iznogud Časni

Kaže, da će za svoj segment u Aziji i ostalim vukojebinama dje pate za ovom formom vozila, jako dobro prodavati za jedan „na mom ležo“ a njemu je samo to važno.