1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Patrol Nismo osvežen
Nissan Patrol Nismo osvežen
2

Nissan Patrol Nismo osvežen

1.23K
2
Podelite sa prijateljima:

Patrol Nismo je model koji se najbolje uklapa u opis egzotika Srednjeg istoka. Čitamo, o tome nam govore i prijatelji koji tamo žive, a i lično smo se uverili u popularnost ovog modela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i susednim državama, gde se ovakav SUV prodaje od 2015. godine. S druge strane, nećemo ga sresti na nekim drugim tržištima.

Kako je originalni, da ne kažemo bazični, civilni Nissan Patrol bio subjekt temeljnih modifikacija koje su predstavljene prethodne godine, sada je red došao da se osavremeni i moćnije izdanje japanskog SUV-a. Ipak, sve izmene koje je dobila verzija Nismo, prilično su predvidive i očekivane.

Avaj, nasuprot očekivanjima Patrol Nismo nije dobio histeričniji temperament od modela pre restilizacije, pa možda bismo mogli reći čak i od bazičnog. Japanci su odbili da dodatno naviju atmosferski V8 motor zapremine 5,6 litara.

Taj blok i dalje, odnosno i u ovoj varijanti isporučuje istih 428 konjskih snaga uz 560 Nm najvišeg obrtnog momenta, kao što je to nudio i predstavnik podmarke Nismo, pre restilizacije. Doduše, civilna verzija razvija „samo“ 400 konjskih snaga. Transmisija je poverena sedmostepenom automatiku, dok je pogonska sila preneta na sva četiri točka, uz dodatni reduktor.

Takođe, tehničke mogućnosti verzije Nismo upotpunjuju i amortizeri čuvene marke Bilstein, uz snižen klirens sa 275 na 260 milimetara. Kočnice su u ovom izdanju, zahvaljujući trudu Nissana, postale otpornije na pregrevanje.

Ako se za inženjere može ustvrditi da se i nisu baš nešto pretgrli oko Patrolove verzije Nismo, onda su dizajneri imali pune ruke posla, pa su u naporima i uspeli. Definitivno je da Patrol Nismo deluje prkosnije.

Odbojnici su stilizovani na način da deluju više ljutito (ima omladina neki izraz koji je nepristojan, ali veoma verodostojan). Kako bilo, prednjim krajem vozila dominira ogromna maska hladnjaka koja je centralno postavlje, dok su pravi, tačnije funkcionalni otvori za vazduh postavljeni bočno, što u velikoj meri utiče na aerodinamiku glomaznog vozila.

Stražnjicu velikog SUV-a krasi zanimljivo oblikovan spojler, ali takođe i poveliki difuzor uz jedno, središnje postavljeno svetlo za maglu.

Točkovi gorostasa mere 22 inča u prečniku, ali su lakši od onih sa 20 inča koje koristi standardna verzija. Po jednom točku je ostvarena ušteda od 4,5 kilograma. U visini pragova je postavljena traka jarko crvene boje, kao što se može i zapaziti na priloženim fotografijama.

Za očekivati bi verovatno bilo da u putničkoj kabini monotoniju crnila razbijaju crveni kontrastni šavovi, međutim proizvošač je hteo da masivnije komade presvlaka sedišta i panela na vratima, „oboji“ u jarku boju.

Kada već pomenusmo presvlake na sedištima da kažemo da kombinuju kožu i alkantaru, uz dodatke izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima koje naši novinari često nazivaju karbonskim elementima. Povrh toga, obrtomer je oivičen trakom iste crvene nijanse.

Nismo je plemenitiji od običnog Patrola i po tome što je bolje zvučno izolovan.

Cena? Prava sitnica, što bi rekao sir Oliver iz Alana Forda. Na pomenutom Srednjem istoku, prodajna kampanja je već u toku, i svako ko je voljan da u vozilo uloži 105 hiljada američkih dolara, Nissan će mu pružiti priliku da to i učini i postane vlasnik ovog modela.

AutoRepublika

(1228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Sportski terenac od dva metra visine…kakva glupost!

BB

Ti nisi čuo za košarku? 🙂