1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan ne odustaje od izumireće kategorije
Nissan ne odustaje od izumireće kategorije
2

Nissan ne odustaje od izumireće kategorije

784
2
Podelite sa prijateljima:

Takozvana kategorija automobila u Americi „mid-size“ ili kako je u Evropi poznatija kao D segment, obično ima samo dva imena. Reč je o Toyoti Camry, bestseleru među putničkim automobilima svake godine osim jedne još od 1997. godine, i vernom pratiocu Hondi Accord. Daleko od toga da gotovo svako nije imao svog predstavnika, ali su Camry i Accord uvek bili „svetlosne godine“ ispred svih po popularnosti, na koji način se čini da je svaki rival delovao kao stara vest.

Međutim, Nissan Altima je često prkosila pravilima.

Debitovala je još 1993. godine, ali je pravu popularnost zabeležila tek pre desetak godina. Ruku na srce, treba reći da su prodajni rezultati često ostvarivani zahvaljujući prodaji u flotnu namene, ali isto moramo spomenuti da je 2014. godine prodato rekordnih 335.644 jedinica. Takva cifra je bila dovoljna da zapreti spomenutim japanskim konkurentima. Danas je situacija nešto drugačija i dominiraju krosoveri, pa je prodaja Altime tek trećina one od pre decenije.

Sadašnja šesta generacija je debitovala 2019. godine pa je vreme za prvo osveženje. Nissan nije nešto mnogo investirao u „zatezanje bora“ kada znamo da eksperti predviđaju da ova kategorija uskoro više neće ni postojati, ali i pored toga Altima i dalje važi za jednu od boljih kupovina.

I šta je onda novo za 2023. godinu? Pa sa dizajnerske strane – skoro ništa. Maska hladnjaka je nešto uvećana i sportski paket opreme SR menja hromiranu masku hladnjaka sa onom ofarbanom u crnu boju. LED osvetlenje je standardno na svim modifikacijama, a Altima se može pohvaliti i s nekoliko novih boja i dizajna felni prečnika od 15 do 19 inča.

Ništa veće izmene nisu stigle ni na račun enterijera, gde sada uočavamo 12,3-inčni monitor. Nissan kaže da je bežično povezivanje mobilnog telefona preko Apple CarPlay i Android Auto sada standardna oprema, ali da je najveća izmena ona bezbednosne prirode, i koju ne možemo da vidimo golim okom.

Svi modeli sada imaju automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenja ukoliko nagazite linije i ako je drugi automobil u mrtvom uglu i još mnogo toga. Altima je zapravo jedini „mid-size“ automobil osim Subaru Legacy koji se može pohvaliti  takvom standardnom opremom, dok kod većine konkurenata morate da doplatite za nju.

Izbor motora je ostao neizmenjen u poređenju sa prethodnikom. To znači da će većina kupaca izabrati 2,5-litarski atmosferski benzinac sa 188 konjskih snaga, dok oni koji žele više snage mogu da izaberu i 2,0-litarski turbobenzinac s 248 „grla“. U oba slučaja pogon je na prednje točkove, uz opcioni prenos snage na sva četiri točka, a menjač je CVT. Početna cena od oko 25.925 američkih dolara se ne bi trebala izmeniti u većoj meri.


Ovakve priče oko minimalnih ulaganja su nažalost obično znak da se kraj približava, i da su šanse male da će Altima doživeti još jednu generaciju. Na taj način bi se pridružila modelima kao što su Chrysler 200, Ford Fusion i Mazda 6 kojima smo već štampali čitulju, a uskoro ćemo isto uraditi i za Chevrolet Malibu, Hyundai Sonatu i Kiju K5.

AutoRepublika

(784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

po meni najbolja kategorija automobila
nažalost polako nestaje
zar samo toyota i honda ostaju u ovoj klasi

Crni

Preferiram tu „izumiruću“ kategoriju u odnosu na ovu žensku SUV varijantu. Shvatam curice i žene u štiklama i suknjicama, čak i muški svijet sa problemima u leđima, ipak im je lakse uči u takav auto. Za ove ostale mogu jedino da prihvatim da im je, ili ženska strana dominantna ili su invalidi na čekanju. Coupe ili dobra limuzina vs seljoberskim pick-up kamionima i SUVovima koji se izvrnu kad ih pogledaš. Užitak u voznji 0 poena. Ah da, ima tu jos jedna kategorija, onih koji kompenziraju svojevrsne tjelesne nedostatke. Jbga momci, veličina jeste važna ali objekat vam je pogrešan. All show… Pročitaj više »