1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota sprema kompaktni pikap kamionet kao rivala Fordu Mavericku
Toyota sprema kompaktni pikap kamionet kao rivala Fordu Mavericku
1

Toyota sprema kompaktni pikap kamionet kao rivala Fordu Mavericku

239
1
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno u Sjedinjenim Američkim Državama je vladalo ono zlatno pravilo da je veće uvek bolje. Daleko od toga da većina Jenkija i danas ne misli tako, posebno ako pogledamo automobilski svet, i to konkretno kategoriju pikap kamioneta. Sve do ove godine nije postojao nijedan model kompaktnih dimenzija, pa je ulazak u ovaj svet označavao da kupci moraju da biraju na one modele srednje kategorije kao što su Toyota Tacoma, Ford Ranger, Chevrolet Colorado i slične.

A onda je Ford predstavio model Maverick i odjednom se sve preko noći preokrenulo. Za razliku od većine kamioneta na američkom tlu, koji su napravljeni s konfiguracijom „školjka na šasiji“, Maverick pruža samonoseću karoseriju, standardan pogon na prednje točkove i hibridni agregat.

Karakteristika s kojom je Ford pogodio baš u centar je sam marketing ovog modela prema čemu ga kupci ne vide kao tradicionalni radnički pikap već alternativu penzionisanim putničkim limuzinama kao što su Focus i Fusion. Samim tim, on ne krade prodaju od onih većih i profitabilniji kamioneta i Ford je primio preko 150 hiljada narudžbina, i pre nego što je serijska proizvodnja startovala.

Uspeh Mavericka je naterao i ostale proizvođače da obrate pažnju na kategoriju za koju se sve do nedavno verovalo da je mrtva. Već se šuška da bi Chevrolet S-10 iz Južne Amerike mogao da debituje narednih godina, a sada je i Toyota javno potvrdila da razmišlja o konkurentu.

Najmanji pikap japanskog giganta je Tacoma s priloženih fotografija, i sličnih je dimenzija kao globalni model Hilux. Prodaje se sa mnogo uspeha, ali je prethodnih godina značajno dobio na dimenzijama da je danas dugačak i do 5,7 metara.

U razgovoru sa kolegama sa sajta Motor Trend, potpredsednik Toyote za američko tržište, Bob Karter je rekao da je uspeh Mavericka zainteresovao sve strane, i da Toyota svakako želi svoj deo kolača. Fordov model deli platformu sa krosoverom Escape/Kuga, pa ako bi Toyota pratila potez rivala, to znači da bi budući model mogao biti zasnovan na krosoveru s oznakom RAV4.

Karter dodaje da njegov tim trenutno ispituje tržište, s ciljem da uvidi kakva bi konfiguracija bila najpoželjnija. Ne odbacuje mogućnost da bude ponuđen u duhu inženjering stila „školjka na šasiji“, kao što su i Tacoma i Tundra, ali istovremeno nagoveštava da je platforma TNGA verovatno najpovoljnija. Na njoj se proizvode gotovo svi putnički modeli Toyote, od Corolle pa sve do većih krosovera.

Sledeći sastanak čelnika japanskog proizvođača vozila je zakazan da se održi naredne sedmice, i kompaktni pikap će biti jedna od tema. U automobilskom svetu je potrebno oko 48 meseci da potpuno novi model bude razvijen, ali kako Toyota već poseduje potrebnu platformu, to bi smanjilo vremenski period na dve godine. Tako da bismo eventualno predstavljeni model iz ove priče mogli da vidimo već kalendarske godine 2024, pa nas definitivno očekuje nekoliko zanimljivih godina.

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ma kakva TNGA platforma
taj budući pik up sa znakom toyote će verovatno biti proizveden u saradnji sa mazdom