1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski Avtovaz promenio vlasnika
Ruski Avtovaz promenio vlasnika
0

Ruski Avtovaz promenio vlasnika

637
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija koja je do ovog trenutka poslovala u sastavu francuske grupacije Renault, Avtovaz je promenio vlasnika. Doduše, promena je s aspekta ljubitelja automobila samo formalne prirode, ali je u smislu poreskih zakona suštinska. Naime, Avtovaz nastavlja da bude deo iste poslovne grupacije, ali vlasnik ruske kompanije više nije entitet registrovan u Honadniji, a koji se zove Alliance Rostec Auto BV, već je novoosnovano društvo Lada Auto Holding, sa sedištem u Moskvi.

Dosledni pratioci zbivanja u automobilskoj industriji će se verovatno prisetiti da je 2012. godine formiran zajednički poduhvat Alliance Rostec Auto BV i to od strane alijanse Renault-Nissan i ruske korporacije Rostec, u trenutku kada je Avtovaz prosleđen pod Renaultove skute.

Kompanija, inače registrovana u Holandiji kako rekosmo, u startu je posedovala 76,25% akcija Avtovaza, ali je u januaru 2019. godine, otkupljen i preostali paket akcija koje su držali ostali akcionari, pa je tako udeo u nizozemskog društva u proizvođaču vozila marke Lada, porastao na celih 100%. U samom zajedničkom poduhvatu, Renault drži 67,6% kapitala dok je 32,4% u posedu Rosteca.

Dakle, transfer zajedničkog poduhvata pod rusku jurisdikciju je razmatran i o tome se unutar rukovodećih struktura grupacije diskutuje još od 2018. godine, dok je prethodnog leta predsednik Avtovaza, Nikola Mor obećao da će se promena dogoditi na kraju 2021. godine.

I zaista, kao što možemo videti, međuvladin sporazum između Ruske Federacije i Nizozemske, a kojim su tangirana pitanja izbegavanja dvostrukog oporezivanja prestaje da važi od sutra, to jest od 1. januara 2022. godine. U novom društvu sa sedištem u Rusiji, JV Lada Auto Holding će ostati ista vlasnička struktura, pa će tako 67,6% biti u portfoliju Renaulta, dok će sa 32,4% raspolagati slovenski Rostec.

Kao što rekosmo u uvodnom odeljku, promena se neće odražavati na dosadašnji način funkcionisanja i proizvodnje automobila koji izlaze iz Avtovaza.

AutoRepublika

(637)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments