1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska kažnjava kupce-preprodavce novih električnih automobila!
Francuska kažnjava kupce-preprodavce novih električnih automobila!
3

Francuska kažnjava kupce-preprodavce novih električnih automobila!

1.54K
3
Podelite sa prijateljima:

Francuzi koji odluče da otuđe svoj električni automobil, kupljen uz subvenciju odobrenu od strane države, pre navršenih godinu dana starosti EV ili posle manje od 6 hiljada provozanih kilometara, moraće da vrate subvenciju. Ovo ograničenje u funkcionisanju slobodnog tržišta jeste pokušaj da se reguliše prirodno ponašanje potrošača u današnjem svetu, gde se lako korišćeni automobil može prodati za više novca nego što košta.

Kada je u ovom trenutku reč o zabranama prodaje nekih tipova automobila, onda su to priče, najčešće o automobilima pogonjenim motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a ta zabrana dolazi tek nekoliko godina kasnije, tačnije 2035. Međutim, Francuska dolazi sa oštrim ograničenjima prodaje novih električnih automobila – naravno, pod određenim okolnostima.

Ljudima nije dozvoljeno da (bez posledica) prodaju električne automobile koje su nabavili uz korišćenje državnih podseticaja. To mogu da urade tek nakon što vozilo napuni godinu dana i s njim prevale više od graničnih šest hiljada kilometara. Samo ako je jedan od ova dva uslova neispunjen, kupac će biti prisiljen da državi vrati novac koji se tiče podsticaja korišćenog pri nabavci istog.

Sudeći po objavi francuskog specijalizovanog magazina L’Automobile, rastuć je broj slučajeva kupovine modela iz palete Tesle u Francuskoj, naravno uz podsticaje, da bi zatim ta vozila bila preprodana za veće novce van granica galske države.

Francuski sistem bonusa i malusa pri kupovini novog automobila poznat je kao jedan od onih unutar Evropske unije, a koji najviše mogu da utiču na cenu novog automobila. Najveći „bonus”, kako kaže tumačenje sistema subvencija u Francuskoj, za električne automobile je na nivou od šest hiljada evra, dok je najveći „malus”, odnosno dodatni porez za registraciju vozila sa visokom emisijom CO2 podešen da bude čak i do 20 hiljada evra.

Na visinu bonusa (malusa), pored deklarisane štetne emisije CO2, najveći iznos je ograničen i kupovnom cenom vozila, koja u slučaju želje za isplatom subvencije, ne sme da pređe 45 hiljada evra. Sada će doći do smanjenja ove granice. Tako je Tesla do nedavnog poskupljenja u Francuskoj prodavao osnovni Model 3 za nešto manje od graničnih 45 hiljada evra.

Tržište skoro novih, malo korišćenih polovnih automobila nedavno je doživelo neviđeni procvat i s njim povezan rast cena vozila. Razlog je nedostatak novih automobila, ili dugo čekanje na njihovu isporuku, i to ide u tolikoj meri da su mnogi kupci novih automobila voljni da kupe malo upotrebljavan automobil po višoj ceni, pod uslovom da ga odmah dobiju na korišćenje.

AutoRepublika

(1536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Ocigledno je da se subvencije ovog tipa protive trzisnim principima. Istorija je pokazala da su svi oni koji su pokusalli da na vestacki nacin uticu na trziste na kraju propali. Na globalnom nivou to je bio komunizam.
Ponuda i potraznja su elementarni prirodni procesi. Kao sto voda uvek nadje put, tako ce zainteresovane strane naci zaobilazni put.

S mile

Ne znam kako je u FR, ali kod nas se to lako resava. Voznja na ovlascenje, ili ugovor o poklonu. Cudo je ova nasa Srbija

Matori

Nisam baš siguran da se po EU mogu voziti vozila registrovana vam zemlje boravka vozača, a na ovlašćenje i slično.