1. Home
  2. Vesti
  3. (Dodge) Ram Power Wagon slavi 75 godina postojanja
(Dodge) Ram Power Wagon slavi 75 godina postojanja
0

(Dodge) Ram Power Wagon slavi 75 godina postojanja

171
0
Podelite sa prijateljima:

Ako je jedna pozitiva nastala od Drugog svetskog rata, barem po pitanju automobilske industrije, to su svakako impresivni terenci u proizvodnji za civilne potrebe. Modeli kao što su Jeep CJ, Toyota FJ Land Cruiser, Land Rover Series i slični velikani su bili zasnovani na iskustvu vojnih predaka, a jedan model o kome se jako malo priča je Dodge Power Wagon. Rekli bismo da je to s opravdanim razlozima, pošto se ovaj model nikada nije nudio izvan Amerike, a čak i u današnja vremena, potiče od strane brenda za koga je malo ko čuo.

 

Prvi Power Wagon je debitovao 1945. godine kao civilna verzija Dodgea WC koji je proizveden u preko 380.000 jedinica za potrebe američke vojske u Drugom svetskom ratu. Sve do 1980. godine Power Wagon je bio sopstveni model s pogonom na sva četiri ili šest točkova, da bi zatim postao opcija na modelu Ram. Kako je Ram postao zaseban brend tokom 2010. godine, tako je Power Wagon debitovao kao njegova verzija.

Kroz istoriju ovaj nivo opreme se zapravo promenio jako malo. Uvek je nudio viši krilens, pogon na sve točkove i najmoćnije agregate u ponudi, pa je bio idealni izbor svih onih koji su voleli da siđu sa asfalta. To znači da je tržište uvek bilo limitirano, ali je Power Wagon stekao vernu grupu mušterija zbog kojih postoji do današnjeg dana.

Verovali ili ne, ovo ime je drugo najstarije aktivno u američkoj automobilskoj industriji i samo ga nadmašuje Chevrolet Suburban, a u istorijskim knjigama takođe se vodi kao prvi civilni masovno proizvedeni 4×4.

Uskoro se približava 75 godina od kada je prvi Power Wagon predstavljen javnosti, a u tu čast Ram je spremio specijalni model. Kako to obično biva, Fiat-Chryslerova komercijalna divizija je spremila takvu verziju sa minimalnim izmenama.

Najlakši način za raspoznavanje su crni detalji, kao što su maska hlanjaka, zatim trake na vratima i prikolici i naravno oznake. Model stiže i sa opcionim 17-inčnim felnama i glomaznim 33-inčnim pneumaticima. Ram nudi i nekoliko novih boja i to u kombinaciji gde je ceo pikap kamionet ofarban u jednu boju ili je karoserija pak dvobojna. Enterijer je „napucan“ opremom, i ne razlikuje se mnogo od standardnog modela, a odlikuju ga 12-inčni monitor, kožna sedišta i 17 zvučnika. Uostalom novitet možete osmotriti bolje i na setu fotografija koje su sastavni deo uvodne mini galerije, uz naslovnu ilustraciju.

 

Samo jedan motor je opcija i to poznati 6,4-litarski „Hemi“ benzinac. Razvija 410 „konja“ i snagu prenosi na sa četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.

Ram će prve primerke lokalnim kupcima isporučiti do kraja godine po početoj ceni od 65.250 američkih dolara.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments