1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednji Moskvič je trebalo da donese luksuz
Zanimljivost dana: Poslednji Moskvič je trebalo da donese luksuz

Zanimljivost dana: Poslednji Moskvič je trebalo da donese luksuz

2.41K
18
Podelite sa prijateljima:

Ako je išta dobro mogao da donese jedan rat, onda je onaj koji je Rusija pokrenula u Ukrajini u javnosti oživeo ideju o ponovnom rađanju Moskviča, kao jednog od simbola sovjetske automobilske industrije. Najava o vaskrsu marke je donela i novi talas interesovanja za istoriju Moskviča, pa smo tako iščačkali i priču o tome kako je, neposredno pre ulaska u stečaj preduzeća koje je proizvodilo vozila ove marke, u planu bila montaža sklapanja najprogresivnijeg automobila u Rusiji.

Dakle, u osvit buđenja novog Moskviča, prisetićemo se nekih neostvarenih snova uprave preduzeća koje je nestalo pre dvadeset godina. Ispostavilo se da se Moskvič pripremao da lansira sopstveni sedan, onaj koji bi kupce trebalo da odvrati od pazara nemačkih premijum limuzina. Fabrika je čak započela s izradom nepokretnih prototipova u prirodnoj veličini budućeg proizvoda, ali nešto je krenulo po zlu…

Prototipovi izrađeni na prelamanju dva veka. Nisu imali sreće da se popnu na proizvodne trake marke Moskvič.

Izveštaji o razvoju nove limuzine 2000. godine postali su senzacionalni kada su se pojavili u medijima. Posle duge serije zastarelih modela, Moskvič je obećao da će lansirati potpuno novu poslovnu limuzinu, koja je do sada nosila kodno ime X1.

Znajući za ljubav glavešina iz Moskviča jasno izraženu prema korišćenju istorijski važnih imena, može se pretpostaviti da bi taj model naposletku dobio ime „Dmitrj Donskoj“ ili čak i „Jurij Lužkov“, u čast gradonačelnika i glavnog patrona fabrike.

U svakom slučaju, od rukovodstva preduzeća se u tom trenutku moglo očekivati bilo šta. Nakon što je nekada počeo sa malim i jeftinim malim automobilima Moskvič-400, sada fabrika cilja na novčanike bogatih vozača – novi model je trebalo da postane ništa manje nego najskuplji i najudobniji ruski automobil.

O tome svedoči i izjava tadašnjeg generalnog direktora preduzeća JSC Moskvič, Rubena Asatrijana, čije su reči bile: “Ostavimo golje da se voze tramvajem!” Perjanica brenda je, na sugestiju pomenutog Asatrijana, u tom trenutku trebalo da bude čudnovat model Moskvič-2142 „Ivan Kalita“, što je bio pokušaj da se iz modela 2141 istisne privid ruskog Mercedesa za državne činovnike.

Generalni direktor Moskviča, Ruben Asatrajan pokazuje model Ivan Kalita gradonačelniku Moskve Juriju Lužkovu

Dakle, ničeg neočekivanog nije bilo u konceptu X1. U smislu gabarita, sedan je bio u korelaciji s Mercedesovom E Klasom, a ovaj segment se često nazivao u SSSR-u poslovnom klasom, a tamo su kao što znamo dominirali pomenuta E Klasa i Serija 5 iz BMW-a.

Istovremeno, model je momentalno dizajniran u skladu s pojednostavljenom šemom, što je bilo tipično za maloserijsku proizvodnju. Struktura konstrukcije je zasnovana na prostornom okviru, na koji su već okačeni čelični i kompozitni elementi karoserije. Tako, na primer, proizvode Rolls-Royce Phantom.

Kupe iz 1997. godine koji je osmislio studio Cardi

Za dizajn spoljašnosti modela X1 je bio zadužen Cardi kao stilski studio koji je bio dobro poznat u to doba po konceptnim modelima. A oni su naveli da su ruski prototip osmislili „imajući jedno oko zabačeno ka američkim i engleskim limuzinama“. Rezultat je bio, možemo slobodno reći, potpuno neobičan!

Čudne proporcije i rasveta, linija bočnog zastakljenja i krov koji nije svojstven sedanima, a tu je i rešetka hladnjaka u obliku školjke. Živahan eklekticizam u duhu arhitektonskih prerada tadašnje Moskve Jurija Lužkova. Jednom rečju, Moskovljanin.

Referentni zadatak za osnovnu verziju Moskviča X1 za inženjere je zvučao još interesantnije – radi jasnoće, trebalo bi ga uporediti sa karakteristikama bazne E Klase, konkretno modifikacije Mercedes-Benz E200, s kojom bi novi proizvod morao da se takmiči.

Dužina ruskog X1 je bila primetno superiornija od Mercedesa (4.980 mm naspram 4.818 mm) – a samo je 4 milimetara falilo da se dostigne legendarna „sedmica“, to jest BMW E38. Osnovni motor Moskviča, trolitarski V6 blok je proizvodio 185 konjskih snaga, i bio je za 22 „grla“ moćniji od početne Mercedesove ponude s četiri cilindra.

Zanimljivo je da je dinamika „konkurenta” bila identična: ubrzanje do 100 km/h za nekoliko desetinki manje od deset sekundi, maksimalna brzina od oko 210 km/h. I sve to po procenjenoj ceni Moskviča od 22 hiljade američkih dolara!

Mercedes E Klase iz generacije W210 je imao jednu odlučujuću prednost u odnosu na Moskvič – postojao je!

Istina, X1 je imao pogon na prednje točkove, ali, kao i Mercedes, trebalo je da ima i verziju s pogonom na sve točkove. A pored mehaničkog, odnosno ručnog menjača, bilo bi moguće naručiti i četvorostepeni automatik. Vremenom su u liniji planirani čak i najprestižniji V8 motor, dizel, pa čak i hibrid! I zamišljen je u vreme kada je Toyota Prius još uvek izgledala kao japanskski pomodni artikal koji se proizvodio tek tri godine.

Spisak dodatne opreme Moskviča trebalo je dopuniti klima uređajem, elektropokretanim prozorskim staklima, grejanim vetrobranom, prednjim i bočnim vazdušnim jastucima. Automobil je bio zamišljen i trebalo je da bude konstruisan da prebaci kilometražu od nekih 200 hiljada km, a garancija u vezi eventualne korozije karoserije je pokrivala deset godina. Barem po zamisli nesuđenog proizvođača.

Model velike limuzine iz 1998. godine, čiji je plod razvoja bio projekat X1

Do početka 2001. godine je trebalo da bude sklopljeno od deset do pedeset primeraka noviteta, a sama fizionomija automobila nije slučajno izabrana jer je proizvodnja mogla biti organizovana uz ne tako visoke troškove, a sve je moglo biti zavareno ručno u okviru probne proizvodnje.

Međutim, Moskvič nije imao drugu opciju: platforma 2141 je dugo bila zastarela i gubila je popularnost, a nije bilo dovoljno novca za razvoj potpunog novog modela – Moskvič JSC je dugo bio duboko ukopan u dugovima. Ostalo je beskrajno kozmetički ukrašavati stari Moskvič-2141 i smisliti nova imena za njega, pokušavajući da se oživi potražnja za staritetom.

Plasična maketa u razmeri 1:5 modela X1

Maloserijski X1 je predstavljao šansu da se uz minimalna ulaganja puno zaradi na svakom sklopljenom primerku. Projekat je prezentovan gradonačelniku prestonice, više puta pominjanom Juriju Lužkovu koji je pomogao i pružio podršku kroz isplate iz gradskog budžeta. Čak je počela i izrada modela X1 u punoj veličini, ali…

Ostalo je vrlo malo vremena – sudbina fabrike je već visila o koncu. Do 2001. godine je završena montaža čak i aktuelnih modela – slučaj je završio odlaskom preduzeća u stečaj. Uprava diva iz Štutgarta je mogla da odahne, a Mercedes E Klase da nastavi da dominira, ne znajući uopšte da mu je spreman gadan rival, napisasmo uz setan smajli.

Veruje se da je ovo maketa modela Moskvič X1, doduše u ranoj razvojnoj fazi

A odgovor na pitanje da li bi Moskvič s takvim dizajnom i reputacijom mogao privući platežno sposobne kupce, ostaće bez odgovora. Nećemo saznati nikada.

Kako bilo, glavni utisak i činjenica je da se istorija brenda pokazala nedovršenom, a mi čekamo drugu epizodu serije zvane Moskvič! Nadajmo se sa lakšim i lepšim završetkom.

AutoRepublika

(2406)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Čeka se drugo poluvreme…

Matija

Prve dve generacije Moskvica bili su razumni, skromni porodicni automobili. Ovo sto je prikazano u ovom izvestaju govori da su se u razvoj sledece generacije umesale gomile amatera: razni politicari, privredni rukovodioci i dizajneri-amateri. Nije ni cudo sto je Moskivic bankrotirao! Ideja o ponovnom ozivljavanju ove marke otvara pitanje: ko ce sada da se umesa u kreiranje novog modela? Bez profesionalnog tima projekat ce propasti pre nego sto pocne.

BB

Pravac Moskva 😉

Matija

Vrlo rado! Imam kolegu inzinjera Rusa koji mogao da nas ukljuci u razvoj. Ali on nije odusevljen radnom atmosferom u ruskim fabrikama, narocito ne u razvoju.

Zsphere

Moskvic je bio automobil za tadasnju srednju klasu dok je Volga bila „rezervisana“ za visoke političke funkcionere, direktore i ostalu elitu. Nisam siguran kakav je smisao gurati Moskvic tamo gdje mu nikada nije bilo mjesto. Mnogim velikim proizvodjacima to nije uspjelo koliko god dobar automobil da su napravili. Pa i Toyota je morala napraviti novi brend da bi ušla u visoku klasu.

Matija

Volga je super auto, rado bih je vozio!

BB

Ja sam se kao klinac vozio taxijem po ulicama (široka kaldrma) Moskve… Kako je gutala te neravnine…

Matija

Udobnost Volge i meni je ostala u secanju. Ali ne iz Moskve vec sa nasih makadamskih puteva. 🙂

Renault Terminator

Ех та Москва и Москвич🇷🇺🙂…
https://youtu.be/65m43hJF_WY

Matija

Kada smo vec kod Volge, da li znate sta je ovo:

comment image

comment image

comment image

Matori

Naravno.

Matija

Nije ni cudo kada se zoves „Matori“! 🙂 OK, napisi kakav je ovo auto.

moron

Prednja svetla, maska, kao i zadnja svetlosna grupa je od Volge 21.

Matija

Istina! Ali sve zajedno – sta je to? 🙂

Laki

To je BMW 850 CSI koji je „rekarosiran“ u staru Volgu na steroidima.

Matija

Objasnjenje „tajne“: auto se oficijelno zove „Volga V12 Coupe“. Pod ovim imenom moguce je naci u internetu mnostvo informacija. U oktobru 2002 godine odrzan je redovan salon automobila u Parizu. Tom prilikom jedan ruski bogatas izlozio je ovaj auto, unikat koji je napravljen u Rusiji po njegovom nalogu. Izlozeni auto je pokupio sva moguca interesovanja publike i medija, govorilo se samo o njemu i to sa divljenjem i odobravanjem! Svi ostali eksponati na salonu, sve moguce dizajn studije pale su u senku ovog prototipa. Mnogi poznati dizajneri ocenili su ovaj prototip veoma visoko. Tadasnji sef dizajna BMWa rekao je kratko:… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matori

Postoji i kabrio pod koji je podvučen BMW M6.
https://englishrussia.com/2006/09/26/volga-m6/

Matija

Hvala! Nikad cuo ni video.