1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: “Need for Speed”
Filmski heroji: “Need for Speed”

Filmski heroji: “Need for Speed”

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu automobilskih video igrica, Need for Speed serijal igra veoma veliku ulogu, a onda se neko setio da bi popularnost mogla biti unovčena i preko filma. Kada se pojavio u bioskopima 2014. godine, film je dobio relativno niske ocene, ali se pokazao finansijskim uspehom. Film prati život Tobija i njegove ekipe koj odlučuje da se osveti negativcu nakon ubistva jednog od članova tima.

Kao lokacija za radnju filma je izabrana tajna De Leon trka, a Tobi ima samo dva dana da stigne od savezne države Njujork do savezne države Kalifornije. Za takav put mu je bio potreban brz automobil, a izbor je pao na Ford Mustang Shelby GT500. On je u filmu reklamiran kao poslednje delo na kojem je legendarni Kerol Šelbi radio pre nego što je preminuo i u jednom momentu dostigao brzinu od čak 234 milja na sat (374 km/h).

Međutim, za snimanje je korišćen standardan Shelby GT500 iz 2014. godine sa takozvanim „wide body“ širim krilima. On se mogao pohvaliti sa 662 konjske snage, ali je maksimalna brzina iznosila „samo“ 200 milja na čas (322 km/h).


U filmu se pojavljuje i veliki broj superautomobila, ali zanimljivo je da nijedan od njih nije pravi fabrički automobil već samo „našminkan“, što znači da je razvijena posebna školjka sa mehaničkim detaljima raznih proizvoda.

To je urađeno najviše iz razloga što su pravi superautomobili izuzetno skupi dok je vizuelna prerada koštala svega 300.000 američkih dolara po primerku. Da li su organizatori bili previše neozbiljni ili je nešto drugo u pitanju, ali u filmu su viđene i mnogobrojne greške.

Primera radi, tri Koenigsegg Agere su predstavljene kao ređi R modeli, ali su nedostajali posebni branici i njihovi motori nisu zvučali kao V8 sa turbo punjačem. Slična situacija je uočljiva i na finalnoj trci gde se pojavljuje McLaren P1, ali iz nekog razloga njegov spojler se nije automatski otvorio na većim brzinama.

Tu su i Saleen S7, Bugatti Veyron, Lamborghini Sesto Elemento i Spano GTA. Velika greška je navedena i za Sesto Elemento, koji se u filmu reklamirao kao jedan od tri proizvedena. Zapravo je proizvedeno 20 primeraka, a model italijanske kuće u tri jedinice je Veneno.

Finalna trka, na kojoj automobili bivaju eliminisani posle svake etape, je preuzeta iz Need for Speed II igrice iz 1997. godine.

Nastavak filma se trenutno snima u Kini, a premijera nečega za šta očekujemo da se izrodi u serijal, trebalo bi da dogodi naredne godine.

 

Pogledajte inserte iz filma.

Zoran Tomasović

(1020)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments