1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najskuplja Volkswagen „Buba“ na svetu
Zanimljivost dana: Najskuplja Volkswagen „Buba“ na svetu

Zanimljivost dana: Najskuplja Volkswagen „Buba“ na svetu

2.30K
10
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen „Buba“ je svakako jedan od najpoznatijih automobila na svetu. Sa karijerom koja traje osam decenija i preko 21 miliona prodatih jefinica, teško da postoji proizvod koji je napravio veću revoluciju među kupcima osim možda Forda Modela T.

Međutim, „Bubu“ su uglavnom kupovali oni sa niskim budžetom, a zatim vozili dok je ne „sahrane“, pa je retkost pronaći model u savršenom stanju sa niskom kilometražom.

Ali na internetu se nedavno pojavio jedan model iz 1964. godine sa svega 36,8 km na satu za koju vlasnik traži neverovatnih milion dolara.

Prema priči prodavca, ovu „Bubu“ vlasnik je kupio u saveznoj državi Oregon za 1.757 dolara (oko 14.330 dolara u današnjoj valuti) kao drugi automobil za sebe u vreme dok je vozio drugi „Bubu“ iz 1957. godine. Njemu nikada nije zatrebao drugi automobil pa ga tako nikada nije ni registrovao, osigurao pa ni vozio osim dana kupovine.

Od tada automobil je samo jednom pomeren i to 1966. godine kada je prebačen iz prijateljove garaže u sopstvenu i tu je proveo narednih 50 godina. Vlasnik je preminuo pre četiri godine, a „Bubu“ prodaje njegov nećak kome je pripala u nasledstvu.

On u oglasu napominje da brisači i ratkapne nikada nisu stavljeni na automobil i da se još uvek nalaze u originalnim kutijama.

Ovu „Bubu“ pokreče 1,2-litarski benzinski motor sa 40 konjskih snaga dok je menjač četverostepeni manualni.

Zoran Tomasović

(2296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lotrica kanta benzinskog okidaca pali

ma bas verujem

Buba 1969

Da da kako da ne. Ma ni prali je nisu.

Zoran

Ja imam istu takvu iz 1964 samo Bela. Vozim je svaki Dan. Neunistiva

Mad Max

Buba je bila i ostala primer VW nerelanosti u stilu lovačkih priča. Sa Golfom su se priče samo nastavile. Na osnovu tih „žvaka“ prodaja je takva kakva jeste. Inače, u svoje vreme Buba je bila jedno od najgorih vozila na tržištu po onome što je nudila. Po kvalitetu, ništa posebno, osim limarijski zbog debelog lima, koji joj je ustvario praktično i bio mana i davao obline zastarelog vozila i nepraktičnog vozila. Sam motor je bio katastrofa. Vazdušar, sa velikom potrošnjom, i sa velikim problemima, posebno sa lagerima. Skoro svaka buba je prolupala, a generalna se radila najčešće neuspešno, Stabilnost ovoga… Pročitaj više »

Bob

Ti si momak ozbiljan debil. Ali ozbiljan.

Toma

Imao sam bubu i radio sam joj generalku licno i uspesno a nisam mehanicar,prodao je i sada bih kupio neku sto stariju i imam nekih ponuda ali se lomim mozda tristac bolja varijanta. Fiat je bolji od bube.

Balkanboj

Verovatno jeste bila u garaži, imaju ameri naviku „čuvanja“ stvari, ali da vredi milionče, teško. Nit je neka posebna serija, nije je vozila „poznata“ ličnost. U svoje vreme je bila tražena jer ima točkove i motor, a putnici ne kisnu. Arhaična, spora, kao i fića, samo malo komotnija.
Treba sačuvati one koji su bili revolucionarni zbog nekih tehničkih rešenja, kojih je u sve manjem broju jer nestaju i majstori koji bi ih održavali. Isti je hajp i za onim vagenovim t1 busom, koji je realno smeće. Mehanika bube sa više lima, a još pride sediš na prednjem točku.

Bob

M ti si za bembaru ili mecku, ljakse. Boze, koliko idiota u ovom Srbistanu…

Mirko

Bobe, na kurac te nabijem

Bungi

Folcika je u ekstra stanju, fabrička, mada te pare neće nikada izglaviti, ni od koga.Razlog je ogroman broj proizvedenih primjeraka.