1. Home
  2. Istorija
  3. Mitsubishi Fuso slavi devedeseti rođendan
Mitsubishi Fuso slavi devedeseti rođendan
4

Mitsubishi Fuso slavi devedeseti rođendan

279
4
Podelite sa prijateljima:

Japansko zavisno društvo u odnosu na Daimler Trucks, firma Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation slavi devedeseti rođendan. Samo ime Fuso je za japansko tržište epohalnih razmera, kao što je to i sam Mitsubishi. Naposletku, prvi dvotonski kamion s potpisom ove kompanije se pojavio u ponudi 1918. godine. Tada su takođe od strane istog aktera predstavljeni i prvi japanski dizel i benzinski agregati s direktnim ubrizgavanjem.

Samo ime Fuso je zapečaćeno 1932. godine i tada se našlo na prvom autobusu s oznakom B46. Bilo je utemeljeno na tradiciji tog vremena i na šasiji kamiona s njuškom. Posedovao je sedmolitarski benzinski motor s isporukom stotinu konjskih snaga, i mogao je da prihvati 38 putnika. Ista reč Fuso se originalno odnosila na sveto mitološko drvo, dok se danas istovremeno koristi kako bi se opisao cvet hibiskusa.

Naziv o kom pišemo, Fuso se nakon Drugog svetskog rata takođe pojavljivao i na kamionu, a bio je to novi četvorotonski teškaš KT1 s benzinskim motorom. U budućnosti će proizvodna linija ovog brenda uključivati široku paletu malih, pa sve do velikih kamiona i autobusa svih klasa.

Kamioni Mitsubishija se kod nas nisu tako „primili“, ali su se prvi primerci ipak pojavili u bloku socijalističkih zemalja i to u bivšem Sovjetskom Savezu tokom ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Prvo su po običaju podvrgnuti detaljnom testiranju, za potrebe kog su nabavljeni primerci modela Fuso T335LD. Radilo se o sedmotonskom njuškašu-kiperu, kao i o teškašima zvanim Fuso W150.

U osnovi, kamioni su se pokazali dobro na iskušenjima, ali su imali i neke nedostatke. Naime, opaženo je da im malo manjka sirove snage, odnosno da je nizak racio broj koji ilustruje odnos moći motora spram težine (5,65 konjskih snaga po toni mase), rad termičkih motora je bio ispod optimalne zone, a i bio je nisko smešten. Nedostajala je zaštita hladnjaka i nosača motora. Svejedno, na dalekom istoku SSSR-a je službovalo oko hiljadu kipera, a bilo je i kamiona s integralnim pogonom namenjenih prevozu trupaca.

U godinama koje su usledile je razvijen veći broj teškaša različitih klasa. Vozila su bila dalje usavršavana, a formirana je i tipična porodica autobuskih modela, jer je marka Fuso ostala lider u tom segmentu na matičnom, japanskom tržištu.

Laka gama je posedovala čeono postavljen motor i nazvana je Rosa. Autobusi namenjeni eksploataciji u urbanim sredinama, srednje veličine, prigradski i turistički autobusi su takođe bili deo opšte porodice teškaša zvane Aero. Dvanaestometarski turistički autobusi najviše klase, Aero Queen su primali od 45 do 62 putnika. Najveći troosovinski, dvospratni Aero King u Japanu bio je opremljen dizel motorom od 420 konjskih snaga i smeštao je do 74 duše.

Oblikovala se i serija kamiona poznata do današnjih dana. Tako su laki kamioni (nosivosti do tri tone) dobili prezime Canter (u Japanu i Fighter Minion), srednji – Fighter, dok je teški po prvi put nazvan Great, a od kasnih devedesetih godina prošlog veka je postao Super Great (isporučuje se na nekim tržištima pod imenom Shogun).

Za neka tržišta Azije je kreiran zaseban brend Fuso

Nisu tako retki polovni kamioni s oznakom Fuso koji su dospeli kod nas, a slično je i u Rusiji gde se prizemnija verzija Cantera proizvodi u Čelniju, koji je ujedno i svetski bestseler ove marke. Ime Canter je baš veliko jer od svog osnivanja 1963. godine, osam generacija prodato je u tiražu od čak 4,5 miliona primeraka. U tridesetak evropskih zemalja, Fuso Canter ima ukupan udeo od 37% u segmentu kamiona od deset tona.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovaj bordo visoko turistički autobus Aero Kvin je odličan.Sa boka podsjeća na MAN autobuse.Ne znam koje je mehanika u njemu, mercedesova ili orginalna Micubiši.?

Iznogud Časni

Huso?

moron

Fuso Kanter jeste čuven !

Bato

U firmi za specijalni transport gdje sam radio ko automehanicar,bio je micubisi canter sa korpom za velike za visine,najmanje smo ga popravljali,vidio sam ga u gradu jos se vozi i radi koda je juce iz fabrike izasao.