1. Home
  2. Vesti
  3. Zvanično: Dodge Charger i Challenger će u penziju 2024. godine
Zvanično: Dodge Charger i Challenger će u penziju 2024. godine
2

Zvanično: Dodge Charger i Challenger će u penziju 2024. godine

309
2
Podelite sa prijateljima:

Od svih automobilskih proizvođača širom sveta, divizija Dodge koja posluje unutar velikog Stellantisa je ona koja je verovatno najviše ostala verna svojim korenima. Kada spomenemo ime ovog brenda, verovatno nam prvo padne na pamet neki mišićavi automobil koji puca od snage, i što bi čuveni Džeremi Klarkson rekao, „zvuči kao da Bog viče na vas“.

Dodge trenutno ima samo tri modela u katalogu, i to su kupe Challenger, limuzina Charger i terenac Durango. Svi se prodaju relativno dobro i prošle godine su privukli 215.724 kupca, a svaki od njih ima svoja izdanja visokih performansi pod oznakama kao što su Hellcat, Demon i Redeye. Pričamo o velikim benzincima sa osam cilindara i 700 do 800 konjskih snaga, što je pomalo ironično u današnja vremena kada se svi okreću krosoverima i to na struju.

Dodge je ranije izjavio da će nastaviti da proizvodi „veliku trojku“ sve dok postoji potražnja za njima, ali verovatno nije mogao da predvidi da će postati deo Stellantisa, i da će i iz tog razloga biti prinuđen da modernizuje ponudu bržim tempom.

Dakle, sada znamo i zvanični datum, to jest godinu kada će Challenger, Charger i Durango otići u penziju. To će se desiti na kraju 2024. godine i fabrika u kanadskom gradu Vindzoru će zatim biti modernizovana s ciljem osposobljavanja za proizvodnju električnih automobila.

Ovo je potvrdio i sam Stellantis, uz objašnjenje da će se u njoj proizvoditi „veliki automobili“ na platformi, trenutno poznatoj po akronimu STLA („Stellantis Large“) i u nju će biti investirana suma od oko 2,8 milijardi američkih dolara. Javnosti se obratio šef Stellantisa za Severnu Ameriku pod imenom Mark Stjuart i rekao da još uvek nije spreman da priča koji konkretni četvorotočkaši, pa čak ni brendovi, će se proizvoditi u Kanadi, ali će oni sigurno biti na struju.


Ranije su na internetu bile i špijunske fotografije električnog kupea koji bi zamenio Challengera i pružao još veće performanse od sadašnjeg benzinca. Kompanija čak razmišlja i o korišćenje imena Barracuda koji je naravno bio legendarni model Dodgeovog bratskog brenda Plymouth. S druge strane, teško da ćemo videti direktnu zamenu za Chargera, što nam znači da će u penziju i njegova luksuznija verzija Chrysler 300.

Šta da kažemo osim, bilo je lepo dok je trajalo…

AutoRepublika

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tužno da ih tek tako „ugase“.

Mustang

šteta bi bila ako ne budu proizvodili električni Challenger na novoj platformi