1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Silverado uskoro s motorom u rasporedu I6 umesto V8
Chevrolet Silverado uskoro s motorom u rasporedu I6 umesto V8
0

Chevrolet Silverado uskoro s motorom u rasporedu I6 umesto V8

270
0
Podelite sa prijateljima:

Američka javnost je s velikim čuđenjem gledala odluku Forda da ponudi 3,5-litarski motor iz porodice EcoBoost sa šest cilindara u svom bestseleru F-150, onda kada je to obznanjeno pre više od deset godina. Ford je tada smatrao da se približava velika nestašica benzina, pa je brzo ponudio efikasniji V6 motor i aluminijsku školjku iz razloga što je verovao da će svaka ušteda na benzinskoj pumpi biti bitna.

To se nije desilo, ali istovremeno EcoBoost je činio oko 60% ukupne prodaje modela F-150 i s lakoćom je nadmašio provereni V8 atmosferac, radne zapremine 5,0 litara.

Chevrolet i Ram su smatrali da je takva promena previše drastična, ali kako stvari stoje, posle više od decenije će pratiti potez Forda. Ram je već najavljen sa novim 3,0-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, i debitovao je kod bratske divizije Jeep.

Kako prenose američki mediji, Chevrolet je takođe spreman da ponudi benzinca iste zapremine. Ali za razliku od Forda i Rama, koji još uvek nude atmosferske motore sa osam cilindara za one tradicionalne Jenkije, General Motors planira da u potpunosti penzioniše „osmake“ u velikim pikap kamionetima kao što su Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Ovu vest su prenele kolege sa sajta GM Authority pozivajući se na „bliske izvore“.

Podatak koji najviše pecka General Motors je onaj na račun obrtnog momenta, a to je ujedno kategorija najbitnija kupcima takvih vozila. Fordov 3,5-litarski hibrid pod značkom PowerBoost razvija čak 773 Nm obrtnog momenta dok se standardni turbobenzinac nudi sa 690 Nm. S druge strane, najmoćniji benzinci u slučaju Silverada i Sierre se mogu pohvaliti sa „samo“ 624 Nm obrtnog momenta, pa je očigledno da Ford ima veliku prednost.

General Motorsov turbobenzinac bi svakako smanjio razliku, a možda je i nadmašio. S druge strane, sumnjamo da bi u tom slučaju Ford i Ram sedeli skrštenih ruku i mogli bismo da vidimo veliki rat kompanija u pogledu toga ko će ponuditi najviše snage, a koji bi bio sličan onom koji trenutno vlada na račun njihovih kupea visokih performansi kao što su Chevrolet Camaro, Ford Mustang i Dodge Challenger.

Jedno je jasno, a to je da General Motors mora da smanji razliku pošto je reč o kompanijskim bestselerima. Silverado je izgubio srebrnu medalju od Rama Pickapa prošle godine, ali je i pored toga privukao 529.765 kupaca dok je Sierra dodala još 248.924. Nismo sigurni kada, i da li će takva strategija uopšte debitovati, a ako GM Authority prenosi ono što se može nazvati istinom, moraće proći najmanje nekoliko godina da bi se to realizovalo.

AutoRepublika

(270)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments