1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ford predstavio, pa rasprodao novi motor kao zaseban atrikal
Ford predstavio, pa rasprodao novi motor kao zaseban atrikal
0

Ford predstavio, pa rasprodao novi motor kao zaseban atrikal

243
0
Podelite sa prijateljima:

Čuveni sajam tjunerskih automobila SEMA se trenutno održava u Las Vegasu, što nam govori da svakodnevno izlaze nove priče o mehanici koja će vašeg ljubimca učiniti moćnijim i poželjnijim. Ali, kako su u prošlosti dominirali turbo punjači, kompresori, bučniji izduvni sistemi i šta sve već na, ove godine SEMA prati trend koji je već neko vreme uočljiv u automobilskom svetu.

Reč je naravno o elektronici i na taj način kompanije pokazuju javnosti kako je moguće zadržati prelep klasični stil uz modernu tehnologiju.

Današnja priča stiže iz Forda koji je iskoristio svoj pikap kamionet F-100 iz 1978. godine da bi demonstrirao kako se od njega može napraviti najnoviji model. Čak i u svom najmoćnijem izdanju, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, ovaj pikap se mogao pohvaliti sa svega 160 „grla“ iz kamionskog benzinca sa osam cilindara zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre).

Ali Ford sada nudi opciju sa jednim ili dva električna agregata koji povećavaju snagu na značajno viši nivo. Ona slabija stiže sa 281 „konjem“ i 430 Nm obrtnog momenta, dok onda kada dva motora sarađuju, zajednička snaga skače na 480 „grla“ i 860 Nm obrtnog momenta.


Američki proizvođač je onih godina kada je razvio ovaj F-100, to činio u saradnji sa firmom MLe Racecars, a mehanika je uglavnom preuzeta iz sopstvenog proizvoda, onog s oznakom Mustang Mach E.

Da nije reč o samo jednom u nizu klasičnih kamioneta možemo zaključiti već na prvi pogled zahvaljujući 19-inčnim felnama, manjoj visini i nedostatku hromiranih detalja, koji su ovaj put ofarbani u boju vozila. Mnogo veće izmene su u enterijeru i uglavnom pariraju spomenutom modelu Mach E.

To se odnosi na 15,5-inčni monitor, dosta plastike, kože i gume, a sa izuzetkom kutije ispred suvočača i naravno vrata, sumnjamo da će neko uopšte primetiti da je reč o vozilu koje je proizvodnu traku napustilo još 1978. godine. Neki će voleti ovaj „restomod“ stil, dok će drugi reći da se na taj način uništava klasika i ukoliko želite moderni automobil onda ne treba da uništavate onaj od pre četiri i više decenije.

Ford naziva ovaj motor Eluminator i dostupan je u prodaji za sumu od svega 3.900 američkih dolara. U spomenutu cenu nisu uračunate baterije i ostale komponente mehanike, ali i pored toga, firma smatra da će postojati dosta zainteresovanih mušterija.

I posao se definitivno isplatio, pošto je bilo potrebno samo četiri dana da celokupna rana zaliha bude rasprodata. Ne znamo o koliko konkretno motora je reč, i takođe moramo reći da potražnja za delovima u ovo doba godina uglavnom skače, pošto svi oni kojima „benzin teče kroz vene“ kreću sa radom na „zimskom projektu“.

Samim tim vest i nije iznenađujuća i Ford nam obećava da trenutno proizvodi nove količine. Ostaje nam još samo da vidimo na proleće klasičnog Mustanga kako bešumno prolazi pored vas jer ga pokreće motor na struju…

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments