1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford Mustang Shelby GT500 razvija 760 “konja“
Novi Ford Mustang Shelby GT500 razvija 760 “konja“
2

Novi Ford Mustang Shelby GT500 razvija 760 “konja“

1.17K
2
Podelite sa prijateljima:

Početkom godine, na Salonu automobila u Detroitu, Ford je javnosti predstavio novu generaciju modela Shelby GT500 za 2020. godinu i nagovestio da je reč o najmoćnijem serijskom automobilu koji je ikada napustio fabriku kompanije.

Tada se nagađalo da bi snaga trebala da iznosi preko 700 “konja“, neki mediji su spekulisali o 720 konjskih snaga, a sve nedoumice je sam Ford danas otklonio. Shelby GT500 će razvijati čak 760 konjskih snaga iz V8 agregata zapremine 5,2 litre sa kompresorom. To ga je učinilo moćnijim od prethodnika (662 “grla“ iz 5,8-litarskog motora) i od sadašnjeg Forda GT (647 “konja“ iz 3,5-litarskog turbo agregata).

Na taj način, Mustang je uspeo da pobedi u ratu snage protiv Chevrolet Camara ZL1 (650 “grla“), ali ne i protiv Dodge Challengera Hellcat Redeye (797 konjskih snaga). Fordovom velikanu u korist ide to što pruža značajno manji agregat, pošto konkurencija iz Chevroleta i Dodgea razvija snagu iz 6,2-litarskog benzinca.

Jedini menjač kao opcija je sedmostepeni automatik sa dvostrukim kvačilom koji će snagu prenositi na zadnje točkove. Iz Forda kažu da su odlučili da ne ponude manuelni menjač pošto se u prošlosti jako mali broj kupaca odlučio za njega.

Nepoznato je koliko će ubrzanje do 100 km/h trajati, ali je proizvođač potvrdio da će četvrtina milje (402 metra) vreme iznositi samo 11 sekundi dok će maksimalna brzina biti limitirana na 288 km/h.

Radi poređenja, prethodnik, koji se proizvodio od 2013. do 2014. godine, je mogao da pređe četvrtinu milje za 11,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 320 km/h. Standardni pneumatici su Michelin Pilot Sports 4S, ali za ekstra, dodatni novac kupac može da dobije i Michelin Pilot Sport Cup kao i spojler izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, kao i izbačena zadnja sedišta.

Prvi primerci će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone na jesen, a cene će naknadno biti objavljene.

AutoRepublika

(1173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ameri su po pitanju snage motora oko 10 godina ispred nemaca i 15 ispred japanaca, ali im je skroman marketing, prava je šteta što se ovakvi automobili ne uvoze u evropu, napomena najači bmw, mb i prepakovane „škode“ jedva prelaze 600, a ovi su blizu 800

Yankee

Mustang se prodaje u Evropi.